Déu el va posar a la presidència del Brasil i només Déu el farà sortir. Així ho ha exposat l'actual president del Brasil, Jair Bolsonaro, que està, segons els sondejos, a la corda fluixa de les eleccions del Brasil del 2022. Cal dir, però, que quan va pronunciar aquestes paraules, va ser aclamat per la multitud i tots cridaven "mite". A més, Bolsonaro va aprofitar per destacar que ser president no és fàcil, tot i que es veu com un "soldat al capdavant". 

Bolsonaro no és el favorit als sondejos

Bolsonaro (Partit Liberal, PL) i candidat a la reelecció, intenta rebaixar el to, tot i que les declaracions de divinitats no ho semblin, per intentar reduir el rebuig que suscita ara per ara entre els brasilers. Més de la meitat de l'electorat, un 52%, diu que no votaria per ell a les eleccions. D'aquesta manera, Bolsonaro fa un gir a la desesperada per aconseguir una imatge moderada que sedueixi a l'electorat.

I és que Luiz Inácio Lula da Silva (Partit dels Treballadors, TP) és el favorit per a les eleccions, tot i que un 39% dels votants brasilers tampoc el vol. Fa uns dies va anar fins a Curitiba, ciutat on durant 20 mesos va complir condemna per corrupció. Allà hi va fer un míting. Lula també encapçalava les eleccions fa quatre anys, però el seu empresonament i la decisió judicial d'invalidar-ne la candidatura el van fer caure en l'oblit. Ara, però, ha tornat amb força.

"A la brossa de la història"

Si hi ha una cosa que Bolsonaro té assegurada és l'etiqueta de polèmic. Dijous passat va afegir una altra expressió polèmica per engrandir el sac. I és que per molt que intenti moderar el to i el discurs, no ho acaba d'aconseguir. En aquest sentit, va afirmar que Lula "continuarà a les escombraries de la història". Ho va dir tot just després de tornar de Regne Unit, del funeral d'Elisabet II i de l'Assemblea General de l'ONU a Nova York. 

Segons ell, aquests viatges li haurien servit per comprovar que Brasil i el seu govern "són admirats per tot el món". Un fet que, com no podria ser d'una altra manera, l'han portat a defensar els seus valors conservadors. 

Solidaritat amb Cristina Kirchner per l'atac rebut

Bolsonaro també ha lamentat aquestes últimes setmanes l'intent d'assassinat contra la vicepresidenta argentina, Cristina Kirchner. "Li vaig enviar una noteta". En aquest sentit, ha aprofitat per recordar que ell va ser apunyalat durant la campanya electoral de les eleccions del 2018. Una punyalada que podria haver ajudat, de fet, el seu camí cap a la presidència. 

Les eleccions del Brasil 2022 se celebren el 2 d'octubre

Està previst que les eleccions generals del Brasil se celebrin el dia 2 d'octubre. Cal elegir president, vicepresident i el Congrés Nacional. Es calcula que hi haurà 148 milions de votants per a les eleccions, un fet que converteix el Brasil com la segona democràcia més gran de l'hemisferi occidental i una de les més grans del món. Les enquestes, però, ja tenen un favorit. 

El sistema electoral del Brasil té les seves peculiaritats. Està permès per a majors de 16 anys i és obligatori per a aquells entre 18 i 70 anys. Els que no votin i no puguin presentar una justificació acceptable, hauran de pagar una multa. I cal tenir en compte, que els que resideixen a l'estranger, només poden votar per a l'elecció del president. 

 

Imatge principal: president del Brasil, Jair Bolsonaro, en un acte de campanya / Efe