Les dones podrien ser protagonistes durant les eleccions del Brasil del 2022, que se celebren aquest 2 d'octubre. L'actual president del Brasil, Jair Bolsonaro, està, segons els sondejos, a la corda fluixa de les eleccions. En aquest sentit, Bolsonaro, del Partit Liberal (PL) i candidat a la reelecció, intenta rebaixar el to, tot i que les declaracions de divinitats on afirmava que només Déu el podria treure del poder podrien no semblar-ho, per intentar reduir el rebuig que suscita ara per ara entre els brasilers. Més de la meitat de l'electorat, un 52%, diu que no votaria per ell a les eleccions. El gir a la desesperada de Bolsonaro, però, podria arribar massa tard.

🗳️ Eleccions Brasil 2022: Lula i Bolsonaro batallen per aconseguir capitanejar el país


🗣️ Jair Bolsonaro, el candidat a les eleccions del Brasil 2022 que assegura estar en mans de Déu
 

Ara per ara, no és del tot pretensiós parlar d'un clar favorit. Aquesta etiqueta és per a Luiz Inácio Lula da Silva, del Partit dels Treballadors (TP), és el favorit per a les eleccions, tot i que un 39% dels votants brasilers tampoc el vol. Fa uns dies va anar fins a Curitiba, ciutat on durant 20 mesos va complir condemna per corrupció. Allà hi va fer un míting. Lula també encapçalava les eleccions fa quatre anys, però el seu empresonament i la decisió judicial d'invalidar-ne la candidatura el van fer caure en l'oblit. 

Mobilitzacions contra Bolsonaro

Les mobilitzacions de dones brasileres l'any 2018 sota el hashtag #Ellno no van evitar que Bolsonaro sortís escollit. Ara, però, l'electorat femení s'ha aixecat amb força per impedir la reelecció del líder d'extrema dreta. De fet, tal com destaquen diversos diaris de premsa local, l'antagonisme entre les dones i Bolsonaro és palpable als sondejos. La primera volta de les eleccions està prevista pel dia 2 d'octubre i la segona volta se celebraria el dia 30. 

Una enquesta que va dur a terme l'Institut Datafolha del 13 al 15 de setembre a tot el país, Bolsonaro només va aconseguir el 29% de la intenció de vot entre les dones. Lula es quedaria amb un 46%. Un fet, però, que canviaria si només els homes poguessin votar. Bolsonaro es faria amb el 44% davant del 37% que podria quedar-se Lula. Tanmateix, l'electorat és, segons el portal Sem Mexico, de majoria femenina. Un 52% de l'electorat, és a dir, dels 156 milions de brasilers que estan cridats a votar. En aquest sentit, la intenció de vot és per a Lula del 45%, mentre que el 33% preferiria Bolsonaro.

Les periodistes, les més perjudicades per Bolsonaro

Ser dona i periodista al Brasil no és fàcil. Tot just aquest col·lectiu és el que ha patit més. Les periodistes han patit agressions verbals del president i dels seus seguidors. El portal Sem Mexico, destaca que Vera Magalhães, columnista del diari O Globo i presentadora d'un programa d'entrevistes, s'ha endut els últims insults del president. 

Bolsonaro la va titllar de "vergonya per al periodisme brasiler" per haver fet una pregunta sobre els danys provocats per la "desinformació sobre les vacunes difosa fins i tot pel president de la República", en un debat el televisiu el 28 d'agost entre els principals candidats presidencials, a São Paulo. Segons el líder d'extrema dreta, són "acusacions mentideres".

Tot i les crítiques, els periodistes, en general, ho tenen complicat per dur a terme la seva feina, ja que tot sovint són criticats pels partidaris de Bolsonaro. Els partidaris dels líders, però, han desplegat campanyes contra periodistes dones, de difamació i intimidació. També contra Patricia Campos Mello, reportera del diari Folha de São Paulo. Fins i tot va ser acusada de prostituta per aconseguir certes informacions per publicar el llibre “La máquina del odio”. També la periodista Miriam Leitão ha rebut crítiques i insults. "Idiota", "ignorant" o "analfabeta" són algunes de les etiquetes preferides dels partidaris de Bolsonaro contra les periodistes. 

Brasil o les brasileres han dit prou i podrien tenir, tal com marquen els sondejos, un paper clau per evitar la reelecció de Jair Bolsonaro. Caldrà esperar si el líder d'extrema dreta modera el to per aconseguir esgarrapar algun vot o continua com fins ara. De moment, cada atac alimenta les ganes de l'electorat femení de votar-hi en contra. 

 

Imatge principal: el president del Brasil, Jair Bolsonaro, durant un debat electoral / Efe