Lula ha tornat i ho ha fet amb força. Està previst que les eleccions generals del Brasil se celebrin el dia 2 d'octubre. Cal elegir president, vicepresident i el Congrés Nacional. Es calcula que hi haurà 148 milions de votants per a les eleccions, un fet que converteix el Brasil com la segona democràcia més gran de l'hemisferi occidental i una de les més grans del món. Les enquestes, però, ja tenen un favorit.

🗣️ Jair Bolsonaro, el candidat a les eleccions del Brasil 2022 que assegura estar en mans de Déu
 

El sistema electoral del Brasil té les seves peculiaritats. Està permès per a majors de 16 anys i és obligatori per a aquells entre 18 i 70 anys. Els que no votin i no puguin presentar una justificació acceptable, hauran de pagar una multa. I cal tenir en compte, que els que resideixen a l'estranger, només poden votar per a l'elecció del president. 

Jair Bolsonaro abaixa el to

L'actual president del país, Jair Bolsonaro (Partit Liberal, PL)i candidat a la reelecció ha rebaixat el to per intentar reduir el rebuig que suscita ara per ara entre els brasilers. Més de la meitat de l'electorat, un 52%, diu que no votaria per ell a les eleccions. D'aquesta manera, Bolsonaro fa un gir a la desesperada per aconseguir una imatge moderada que sedueixi a l'electorat.

I és que Luiz Inácio Lula da Silva (Partit dels Treballadors, TP) és el favorit per a les eleccions, tot i que un 39% dels votants brasilers tampoc el vol. Dissabte passat va anar fins a Curitiba, ciutat on durant 20 mesos va complir condemna per corrupció. Allà hi va fer un míting. Lula també encapçalava les eleccions fa quatre anys, però el seu empresonament i la decisió judicial d'invalidar-ne la candidatura el van fer caure en l'oblit. Ara, però, ha tornat amb força.

Lula surt de la presó i torna a presentar-se

Lula va sortir de la presó quan Bolsonaro feia un any que era president. Va ser posat en llibertat després que ho decidís el Tribunal Suprem. En aquest sentit, es revertia un canvi de criteri instaurat feia tres anys. L'argument és que el jutjat del cas Sérgio Moro no era competent per abordar el cas. Més tard es va declarar que Moro no va ser imparcial a l'hora de jutjar Lula. Això va propiciar que la defensa de Lula fes servir aquest argument per demanar-ne l'anul·lació, recorda tot el procés un article d'El País. 

Part de l'electorat, havia considerat Lula innocent i víctima d'una persecució política. Unes frases i etiquetes que ell mateix s'ha anat repetint. Una altra part de la societat el titlla però de corrupte. I precisament això, és el que vol aprofitar de nou Bolsonaro. 

Ni Lula ni Bolsonaro són els únics candidats en unes eleccions que tindran primera volta el dia 2 d'octubre i la segona el dia 30 d'octubre. Malgrat tot, sí que són els candidats principals i els que, al cap i a la fi, podrien comptabilitzar la major part de vots. Caldrà esperar, però, que l'electorat parli a les urnes. 

 

Imatge principal: el candidat a la presidència del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, pel Partit dels Treballadors / Efe