Aquest diumenge 2 d'octubre de 2022, Brasil celebra eleccions i escollirà el seu pròxim president. Es tracta d'unes de les eleccions més transcendentals dels últims anys. Brasil és l'economia més gran de l'Amèrica Llatina i la quarta democràcia més gran del món i hi ha certa preocupació pel que pugui passar abans o després del dia de les eleccions. Tot plegat és perquè l'actual president del país i candidat a la reelecció pel Partit Liberal (PL), Jair Bolsonaro, ha escampat dubtes sobre si reconeixerà l'eventual derrota, que vaticinen totes les enquestes. Uns dubtes que no fan més que accentuar-se a mesura que s'apropa la data de les eleccions. Els atacs del líder de la ultradreta contra el sistema electoral han estat creixents des que va assumir el poder el 2018 i el mateix Bolsonaro, amb declaracions ambigües, ha atiat el fantasma d'un cop d'estat. Precisament per aquest motiu, es posa èmfasi en la importància d'aquests comicis i al fet que Brasil pugui consolidar la seva democràcia.

Eleccions Brasil 2022: Lula i Bolsonaro batallen per aconseguir capitanejar el país

Eleccions Brasil 2022: el camí cap a la consolidació de la democràcia?

"La història es pot repetir", va advertir Bolsonaro el 7 de setembre passat, durant un discurs amb motiu del Dia de la Independència, després d'enumerar diverses dates històriques, algunes al·lusives a aixecaments militars i al cop d'estat del 1964. Aquell dia, nombrosos seguidors li van demanar en un multitudinari míting impulsar una intervenció militar, clausurar el Parlament i destituir els jutges del Suprem. Ell, lluny de desautoritzar aquests exabruptes, els ha emparat en el marc de la llibertat d'expressió. La tensió estarà assegurada fins a l'últim dia. Les eleccions seran clau.

Sovint s'han comparat Bolonaro i l'expresident dels EUA Donald Trump. De fet, Bolsonaro s'ha hagut de conformar amb l'etiqueta d'"el Trump brasiler". Malgrat que Trump va ser una mica un outsider durant molt temps i Bolsonaro va començar la carrera als noranta. Però Bolsonaro ha tret pit sempre de les seves conviccions antidemocràtiques i mai se l'ha vist criticant dictadures: "l'error de la dictadura va ser torturar i no matar" o bé "Pinochet hauria hagut de matar més gent". Unes frases que el 2018 no el van aturar per arribar a la presidència. 

jair bolsonaro eleccions brasil miting efe
President del Brasil i candidat a la reelecció, Jair Bolsonaro, durant un míting / Efe

Eleccions del Brasil: qui és Jair Bolsonaro?

Fill d'un dentista sense títol i ostentador d'una controvertida carrera militar. Durant els seus 27 anys al Congrés, a Jair Bolsonaro només se li van aprovar 2 projectes. Fins i tot, alguna vegada havia elogiat a Hugo Chávez. Tot i això, el descontentament i l'actitud el van dur a capitanejar el Brasil en les anteriors eleccions. Un discurs homofòbic, masclista i racista, nostàlgia cap a la dictadura militar i apologia a la tortura. El seu secret en les anteriors eleccions no va ser un altre que saber capturar bé la indignació i frustració de l'electorat. Una por creixent a la corrupció va beneficiar el vot cap a ell, igual que la inseguretat. Brasil volia un canvi dràstic i Bolsonaro estava disposat a assegurar-ne un èxit. Un èxit que no ha acabat d'arrencar malgrat les idees conservadores que han protagonitzat el seu govern. 

Jair Bolsonaro, el candidat a les eleccions del Brasil 2022 que assegura estar en mans de Déu

Bolsonaro, però, no s'esperava una pandèmia com la del coronavirus. Primer va negar que fos tan greu, i finalment s'ha acabat amb una investigació per a mala gestió de la pandèmia. I és que l'actitud negacionista no ha fet que el país pogués esquivar la pandèmia: 34,7 milions de contagis i més de 686 mil morts. Després d'administrar més de 473 milions de vacunes, Bolsonaro ha aconseguit que el seu país tingui el 81% de la població completament vacunada. 

Bolsonaro i el seu pas per 8 partits

Abans d'arribar al Partit Liberal, moviment que va acollir la seva candidatura, Jair Bolsonaro va passar per 8 partits. Finalment, es va presentar com un antiestablishment. Va arribar a la presidència amb un discurs dur i es va acostar tant com va poder als evangelistes, els que per definició van regalar més vots al candidat d'ultradreta. I és que la polèmica està servida. Déu el va posar a la presidència del Brasil i només Déu el farà sortir. Així ho ha verbalitzat també durant la campanya, tot i que, segons els sondejos, està a la corda fluixa de les eleccions del Brasil.

Atacs a la premsa

Ser dona i periodista al Brasil no és fàcil. Tot just aquest col·lectiu és el que ha patit més. Les periodistes han patit agressions verbals del president i dels seus seguidors. El portal Sem Mexico, destaca que Vera Magalhães, columnista del diari O Globo i presentadora d'un programa d'entrevistes, s'ha endut els últims insults del president. 

Les dones, el gran mur contra la reelecció de Jair Bolsonaro a les eleccions del Brasil 2022

Jair Bolsonaro la va titllar de "vergonya per al periodisme brasiler" per haver fet una pregunta sobre els danys provocats per la "desinformació sobre les vacunes difosa fins i tot pel president de la República", en un debat el televisiu el 28 d'agost entre els principals candidats presidencials, a São Paulo. Segons el líder d'extrema dreta, són "acusacions mentideres".

Tot i les crítiques, els periodistes, en general, ho tenen complicat per dur a terme la seva feina, ja que tot sovint són criticats pels partidaris de Bolsonaro. Els partidaris dels líders, però, han desplegat campanyes contra periodistes dones, de difamació i intimidació. També contra Patricia Campos Mello, reportera del diari Folha de São Paulo. Fins i tot va ser acusada de prostituta per aconseguir certes informacions per publicar el llibre “La máquina del odio”. També la periodista Miriam Leitão ha rebut crítiques i insults. "Idiota", "ignorant" o "analfabeta" són algunes de les etiquetes preferides dels partidaris de Bolsonaro contra les periodistes.

Per davant, però, encara queden uns dies més i caldrà esperar si el líder d'extrema dreta modera el to, o continua com fins ara, per poder esgarrapar algun vot, o continua com fins ara. Els sondejos, de moment, prefereixen Luiz Inácio Lula da Silva, del Partit dels Treballadors (TP).  Més de la meitat de l'electorat, un 52%, diu que no votaria per Bolsonaro a les eleccions. Al mateix temps, però, un 39% dels votants brasilers tampoc volen Lula.

 

 

Imatge principal: actual president del Brasil i candidat a la reelecció, Jair Bolsonaro, durant un míting / Efe