Brasil és l'economia més gran de l'Amèrica Llatina i la quarta democràcia més gran del món. Aquest diumenge 2 d'octubre de 2022, Brasil celebra eleccions i escollirà el seu pròxim president. Es tracta d'unes de les eleccions més transcendentals dels últims anys. A més, hi ha certa preocupació pel que pugui passar abans o després del dia de les eleccions. Aquesta incertesa, combinada amb les tendències i inestabilitats globals, sembla que aquestes eleccions podrien ajudar a enfortir la democràcia i les institucions del país. Si més no, això és el que exposa l'Atlantic Council en un article on s'analitza la situació actual del Brasil. 

🗳️ Eleccions Brasil 2022: Lula i Bolsonaro batallen per aconseguir capitanejar el país

🇧🇷 Les dones, el gran mur contra la reelecció de Jair Bolsonaro a les eleccions del Brasil 2022

En aquest sentit, el mateix portal destaca que per entendre la magnitud de la situació cal, precisament, allunyar-se una mica dels titulars de la premsa diària. D'aquesta manera, és vital pensar en les solucions a més llarg termini per afrontar els problemes del país. I és que tot i ser una de les democràcies més importants, és jove. No va ser fins ben bé l'any 1989 que el país va celebrar les primeres eleccions presidencials després d'una dictadura militar. Des d'aleshores, però, s'han fet passos importants, malgrat que aquestes eleccions podrien ser crucials per fer més passos endavant. En les darreres eleccions, la desinformació i els nivells alts de polarització haurien fet que proliferessin les narratives extremistes.

Així, el candidat i actual president del Brasil, Jair Bolsonaro, està, segons els sondejos, a la corda fluixa. En aquest sentit, Bolsonaro, del Partit Liberal (PL) i candidat a la reelecció, intenta rebaixar el to, per intentar reduir el rebuig que suscita ara per ara entre els brasilers. Més de la meitat de l'electorat, un 52%, diu que no votaria per ell a les eleccions. El gir a la desesperada de Bolsonaro, però, podria arribar massa tard. Ara per ara, no és del tot pretensiós parlar d'un clar favorit. Aquesta etiqueta és per a Luiz Inácio Lula da Silva, del Partit dels Treballadors (TP), és el favorit per a les eleccions, tot i que un 39% dels votants brasilers tampoc el vol.

Desafiaments del Brasil

El pròxim govern del Brasil s'enfrontarà a un moment crític per tal d'enfortir la democràcia del país i les seves institucions, destaca el mateix Atlantic Council. En aquest sentit, caldrà enfortir l'eficàcia en l'atenció de les necessitats dels ciutadans, sobretot en temps econòmicament complicats i també social. La gestió de la pandèmia, els casos de corrupció i la situació complexa a escala global plantegen desafiaments importants que voldran respostes a curt, mitjà i llarg termini. En aquest sentit, la publicació constata que cal reconstruir la confiança interna del sistema polític.

campanya electoral brasil partidari bolsonaro efe
Partidari de Jair Bolsonaro participant en un acte de campanya de les eleccions 2022 del Brasil / Efe

Com està anant la campanya de les eleccions del Brasil 2022?

Bolsonaro ja ha dit que Déu el va posar al capdavant del país i que ara també és cosa de Déu que deixi d'estar-ho. Diversos analistes haurien constatat que el líder del país estaria modulant el to per intentar captar el vot dels que no volen veure ni en pintura a Lula. La realitat, però és una altra. L'expresident del país fa via per una altra carretera i, de moment, els sondejos li donen la victòria. 

🇧🇷 Jair Bolsonaro, el candidat a les eleccions del Brasil 2022 que assegura estar en mans de Déu

Lula va sortir de la presó quan Bolsonaro feia un any que era president. Va ser posat en llibertat després que ho decidís el Tribunal Suprem. En aquest sentit, es revertia un canvi de criteri instaurat feia tres anys. L'argument és que el jutjat del cas Sérgio Moro no era competent per abordar el cas. Més tard es va declarar que Moro no va ser imparcial a l'hora de jutjar Lula. Això va propiciar que la defensa de Lula fes servir aquest argument per demanar-ne l'anul·lació, recorda tot el procés un article d'El País. 

Molts brasilers s'havien aferrat a la teoria que Lula era innocent i víctima d'una persecució política. Aquestes mateixes frases se les ha anat repetint ell mateix i se les ha anat interioritzant. Tot i això, hi ha una part de la societat que l'ha vetat des del principi i no el poden veure ni en pintura, en part pels suposats casos de corrupció, d'altres perquè simplement no hi connecten. Precisament això, és el que vol aprofitar de nou Bolsonaro. 

Les brasileres podrien tenir un paper important

Les mobilitzacions de dones brasileres l'any 2018 sota el hashtag #Ellno no van evitar que Bolsonaro sortís escollit. Ara, però, l'electorat femení s'ha aixecat amb força per impedir la reelecció del líder d'extrema dreta. De fet, tal com destaquen diversos diaris de premsa local, l'antagonisme entre les dones i Bolsonaro és palpable als sondejos. La primera volta de les eleccions està prevista pel dia 2 d'octubre i la segona volta se celebraria el dia 30. 

Una enquesta que va dur a terme l'Institut Datafolha del 13 al 15 de setembre a tot el país, Bolsonaro només va aconseguir el 29% de la intenció de vot entre les dones. Lula es quedaria amb un 46%. Un fet, però, que canviaria si només els homes poguessin votar. Bolsonaro aconseguiria el 44% davant del 37% que podria quedar-se Lula. Tanmateix, l'electorat és, segons el portal Sem Mexico, de majoria femenina. Un 52% de l'electorat, és a dir, dels 156 milions de brasilers que estan cridats a votar. En aquest sentit, la intenció de vot és per a Lula del 45%, mentre que el 33% preferiria Bolsonaro.

Malgrat que ho pugui semblar, ni Lula ni Bolsonaro són els únics candidats en unes eleccions que tindran primera volta el dia 2 d'octubre i la segona el dia 30 d'octubre. Malgrat tot, sí que són els candidats principals i els que, al cap i a la fi, podrien comptabilitzar la major part de vots. Caldrà esperar, però, que l'electorat parli a les urnes. 

Bolsonaro prepara el terreny per si no guanya

La tensió al Brasil per a les eleccions és palpable. D'això se n'encarreguen els dubtes que ha escampat Bolsonaro sobre si reconeixerà l'eventual derrota, que el vaticinen totes les enquestes. Els atacs del líder de la ultradreta contra el sistema electoral han estat creixents des que va assumir el poder el 2018 i el mateix Bolsonaro, amb declaracions ambigües, ha atiat el fantasma d'un cop d'estat. Precisament per aquest motiu, es posa èmfasi en la importància d'aquests comicis. 

"La història es pot repetir", va advertir Bolsonaro el 7 de setembre passat, durant un discurs amb motiu del Dia de la Independència, després d'enumerar diverses dates històriques, algunes al·lusives a aixecaments militars i al cop d'estat del 1964. Aquell dia, nombrosos seguidors li van demanar en un multitudinari míting impulsar una intervenció militar, clausurar el Parlament i destituir els jutges del Suprem. Ell, lluny de desautoritzar aquests exabruptes, els ha emparat en el marc de la llibertat d'expressió. La tensió estarà assegurada fins a l'últim dia. Les eleccions seran clau.

 

Imatge principal: cartell on apareix el president del Brasil, Jair Bolsonaro, empresonat / Efe