Per fer aquest arrosset amb galeres i carxofes d'avui, es recomana emprar amb cassola, però com veureu podeu utilitzar també una paella.

A mi, abans d'afegir-la a l'arròs, m'agrada bullir la carxofa prèviament i deixar-la ben tova, que es desfaci a la boca. Això també farà que s'enfosqueixi, el que personalment també trobo interessant. Si no us agrada, ja sabeu que podeu posar-les amb una mica de llimona per evitar l'oxidació. Si les bulliu prèviament, podeu sofregir-la abans de coure-la amb l'arròs. Un altre aspecte important d'aquest plat és utilitzar unes bones galeres fresques de temporada, ben plenes i sucoses. És la clau d'aquest plat, vaja.

En definitiva, un arrosset excepcional i molt recomanable.

Ingredients

750 g de galeres fresques

4 carxofes

400 g d'arròs

2 grans d'all

3 tomàquets

1 ceba trinxada

brou de peix o aigua

oli d'oliva

sal

 

Variants:

En lloc de carxofes s'hi pot posar bròquil o coliflor

També s'hi poden afegir espinacs i fesols, que els afegirem bullits 5 minuts abans d'acabar el plat

S'hi pot afegir una mica de pebre vermell

Preparació
1.
arros galeres carxofes pas1

Prepareu i renteu la verdura.

2.
arros galeres carxofes pas2

Renteu també les galeres.

3.
arros galeres carxofes pas3

Poseu a descongelar les gambes, ja que les pelades s'acostumen a vendre congelades.

4.
arros galeres carxofes pas4

Primer, heu de preparar les carxofes. A mi m'agrada bullir-les primer per deixar-les més toves.

5.
arros galeres carxofes pas5

Traieu la part inferior.

6.
arros galeres carxofes pas6

I traieu també la part superior.

7.
arros galeres carxofes pas8

Si les reserveu tal qual s'oxidaran i es posaran negres. A mi això no m'importa, més quan es tracta d'enfosquir un arròs. Però si no les voleu fosques poseu-les dins un bol amb aigua i un bon raig de llimona.

8.
arros galeres carxofes pas9

Poseu a bullir abundant aigua amb una mica de sal i tireu-hi les carxofes quan bulli.

9.
arros galeres carxofes pas10

Deixeu-les coure uns 15 minuts.

10.
arros galeres carxofes pas11

Escorreu-les i reserveu-les.

11.
arros galeres carxofes pas12

En paral·lel, poseu a bullir aigua amb espines i caps de peix, i feu un brou en 20 minuts.

12.
arros galeres carxofes pas13

Mentre es fa el brou, trinxeu un tros de branca d'api.

13.
arros galeres carxofes pas14

Trinxeu la ceba.

14.
arros galeres carxofes pas15

Trinxeu els alls.

15.
arros galeres carxofes pas16

Ratlleu els tomàquets madurs.

16.
arros galeres carxofes pas17

Opcionalment, hi podeu posar una mica de pebre vermell per potenciar el color del tomàquet, sobretot quan sou fora de temporada.

17.
arros galeres carxofes pas18

Poseu una paella a escalfar amb un bon raig d'oli d'oliva. Seguidament poseu-hi l'api.

18.
arros galeres carxofes pas19

Passat uns instants, tireu-hi la ceba.

19.
arros galeres carxofes pas20

Deixeu-ho que agafi color.

20.
arros galeres carxofes pas21
21.
arros galeres carxofes pas23

Quan el tomàquet comenci a caramel·litzar, poseu-hi l'all.

22.
arros galeres carxofes pas24

A continuació les galeres.

23.
arros galeres carxofes pas25

Talleu els cors de carxofa per la meitat.

24.
arros galeres carxofes pas26

I incorporeu la carxofa amb les gambes.

25.
arros galeres carxofes pas27

Un punt de sal.

26.
arros galeres carxofes pas28

Remeneu-ho amb compte de no malmetre les galeres en excés.

27.
arros galeres carxofes pas29

Que es faci tot durant uns minuts.

28.
arros galeres carxofes pas30

En aquest punt podeu parar el foc, tapar-ho i sortir a fer el vermut. Després només haureu de tirar l'arròs i el brou. Si us organitzeu podeu cuinar i gaudir del dia alhora.

29.
arros galeres carxofes pas31

A continuació, ja podeu tirar l'arròs. Deixeu que l'arròs es sofregeixi una mica, fins i tot que s'enganxi una mica. Recordeu: una tassa d'arròs per dues de brou per persona. I la meva recomanació un cullerot addicional de brou.

30.
arros galeres carxofes pas32

Procureu que el brou sigui calent.

31.
arros galeres carxofes pas33

I coleu-ho, no sigui que caiguin espines a l'arròs. Banyeu-ho amb criteri i seguint les proporcions. Amb els temps ho podreu fer a ull.

32.
arros galeres carxofes pas34

Ja queda poc. Saleu una mica l'arròs i deixeu-lo coure a foc més aviat fort.

33.
arros galeres carxofes pas35

Hi estarà entre 15-18 minuts. Tasteu l'arròs de tant en tant i rectifiqueu de sal si cal.

34.
arros galeres carxofes pas36

Passat aquest temps pareu el foc i tapeu la paella amb paper d'alumini. Deixeu-ho en cocció passiva durant uns 10-15 minuts més.

35.
arros galeres carxofes pas37

I llavors ja el podreu servir a taula.

36.
arros galeres carxofes pas38

Un gran però sençill arrosset. I a gaudir, que són dos dies nanos!

37.
arros galeres carxofes pas39

Bon profit!