Per fer aquest arrosset amb galeres i carxofes d'avui, es recomana emprar amb cassola, però com veuràs pots utilitzar també una paella.
A mi, abans d'afegir-la a l'arròs, m'agrada bullir la carxofa prèviament i deixar-la ben tova, que es desfaci a la boca. Això també farà que s'enfosqueixi, el que personalment també trobo interessant. Si no t'agrada, ja saps que pots posar-les amb una mica de llimona per evitar l'oxidació. Si les bulls prèviament, pots sofregir-la abans de coure-la amb l'arròs. Un altre aspecte important d'aquest plat és utilitzar unes bones galeres fresques de temporada, ben plenes i sucoses. És la clau d'aquest plat, vaja.
En definitiva, un arrosset excepcional i molt recomanable.
- 750 g de galeres fresques
- 4 carxofes
- 400 g d'arròs
- 2 grans d'all
- 3 tomàquets
- 1 ceba trinxada
- Brou de peix o aigua
- Oli d'oliva
- Sal
Variants
- En lloc de carxofes s'hi pot posar bròquil o coliflor.
- També s'hi poden afegir espinacs i fesols, que els afegirem bullits 5 minuts abans d'acabar el plat.
- S'hi pot afegir una mica de pebre vermell.
![arros galeres carxofes pas1 arros galeres carxofes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/13/70/arros-galeres-carxofes-pas1.jpeg)
Prepara i renta la verdura.
![arros galeres carxofes pas2 arros galeres carxofes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/13/97/arros-galeres-carxofes-pas2.jpeg)
Renta també les galeres.
![arros galeres carxofes pas3 arros galeres carxofes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/14/24/arros-galeres-carxofes-pas3.jpeg)
Posa a descongelar les gambes, ja que les pelades s'acostumen a vendre congelades.
![arros galeres carxofes pas4 arros galeres carxofes pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/14/51/arros-galeres-carxofes-pas4.jpeg)
Primer, has de preparar les carxofes. A mi m'agrada bullir-les primer per deixar-les més toves.
![arros galeres carxofes pas5 arros galeres carxofes pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/14/78/arros-galeres-carxofes-pas5.jpeg)
Treu la part inferior.
![arros galeres carxofes pas6 arros galeres carxofes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/15/05/arros-galeres-carxofes-pas6.jpeg)
I treu també la part superior.
![arros galeres carxofes pas8 arros galeres carxofes pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/15/59/arros-galeres-carxofes-pas8.jpeg)
Si les reserves tal qual s'oxidaran i es posaran negres. A mi això no m'importa, i més quan es tracta d'enfosquir un arròs. Però si no les vols fosques posa-les dins un bol amb aigua i un bon raig de llimona.
![arros galeres carxofes pas9 arros galeres carxofes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/15/86/arros-galeres-carxofes-pas9.jpeg)
Posa a bullir abundant aigua amb una mica de sal i tira-hi les carxofes quan bulli.
![arros galeres carxofes pas10 arros galeres carxofes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/16/13/arros-galeres-carxofes-pas10.jpeg)
Deixa-les coure uns 15 minuts.
![arros galeres carxofes pas11 arros galeres carxofes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/16/40/arros-galeres-carxofes-pas11.jpeg)
Escorre-les i reserva-les.
![arros galeres carxofes pas12 arros galeres carxofes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/16/67/arros-galeres-carxofes-pas12.jpeg)
En paral·lel, posa a bullir aigua amb espines i caps de peix, i fes un brou en 20 minuts.
![arros galeres carxofes pas13 arros galeres carxofes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/16/94/arros-galeres-carxofes-pas13.jpeg)
Mentre es fa el brou, trinxa un tros de branca d'api.
![arros galeres carxofes pas14 arros galeres carxofes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/17/21/arros-galeres-carxofes-pas14.jpeg)
Trinxa la ceba.
![arros galeres carxofes pas15 arros galeres carxofes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/17/48/arros-galeres-carxofes-pas15.jpeg)
Trinxa els alls.
![arros galeres carxofes pas16 arros galeres carxofes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/17/75/arros-galeres-carxofes-pas16.jpeg)
Ratlla els tomàquets madurs.
![arros galeres carxofes pas17 arros galeres carxofes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/18/02/arros-galeres-carxofes-pas17.jpeg)
Opcionalment, hi pots posar una mica de pebre vermell per potenciar el color del tomàquet, sobretot quan és fora de temporada.
![arros galeres carxofes pas18 arros galeres carxofes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/18/29/arros-galeres-carxofes-pas18.jpeg)
Posa una paella a escalfar amb un bon raig d'oli d'oliva. Seguidament posa-hi l'api.
![arros galeres carxofes pas19 arros galeres carxofes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/18/56/arros-galeres-carxofes-pas19.jpeg)
Passats uns instants, tira-hi la ceba.
![arros galeres carxofes pas20 arros galeres carxofes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/18/83/arros-galeres-carxofes-pas20.jpeg)
Deixa que agafi color.
![arros galeres carxofes pas21 arros galeres carxofes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/19/10/arros-galeres-carxofes-pas21.jpeg)
![arros galeres carxofes pas23 arros galeres carxofes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/19/64/arros-galeres-carxofes-pas23.jpeg)
Quan el tomàquet comenci a caramel·litzar, posa-hi l'all.
![arros galeres carxofes pas24 arros galeres carxofes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/19/91/arros-galeres-carxofes-pas24.jpeg)
A continuació les galeres.
![arros galeres carxofes pas25 arros galeres carxofes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/20/18/arros-galeres-carxofes-pas25.jpeg)
Talla els cors de carxofa per la meitat.
![arros galeres carxofes pas26 arros galeres carxofes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/20/45/arros-galeres-carxofes-pas26.jpeg)
I incorpora la carxofa amb les gambes.
![arros galeres carxofes pas27 arros galeres carxofes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/20/99/arros-galeres-carxofes-pas27.jpeg)
Un punt de sal.
![arros galeres carxofes pas28 arros galeres carxofes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/21/26/arros-galeres-carxofes-pas28.jpeg)
Remena-ho amb compte de no malmetre les galeres en excés.
![arros galeres carxofes pas29 arros galeres carxofes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/21/53/arros-galeres-carxofes-pas29.jpeg)
Que es faci tot durant uns minuts.
![arros galeres carxofes pas30 arros galeres carxofes pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/21/80/arros-galeres-carxofes-pas30.jpeg)
En aquest punt pots parar el foc, tapar-ho i sortir a fer el vermut. Després només hauràs de tirar l'arròs i el brou. Si t'organitzes podràs cuinar i gaudir del dia alhora.
![arros galeres carxofes pas31 arros galeres carxofes pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/22/07/arros-galeres-carxofes-pas31.jpeg)
A continuació, ja pots tirar l'arròs. Deixa que l'arròs se sofregeixi una mica, fins i tot que s'enganxi una mica. Recorda: una tassa d'arròs per dues de brou per persona. I la meva recomanació un cullerot addicional de brou.
![arros galeres carxofes pas32 arros galeres carxofes pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/22/34/arros-galeres-carxofes-pas32.jpeg)
Procura que el brou sigui calent.
![arros galeres carxofes pas33 arros galeres carxofes pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/22/61/arros-galeres-carxofes-pas33.jpeg)
I cola'l, no sigui que caiguin espines a l'arròs. Banya-ho amb criteri i seguint les proporcions. Amb el temps ho podràs fer a ull.
![arros galeres carxofes pas34 arros galeres carxofes pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/23/15/arros-galeres-carxofes-pas34.jpeg)
Ja queda poc. Sala una mica l'arròs i deixa'l coure a foc més aviat fort.
![arros galeres carxofes pas35 arros galeres carxofes pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/23/42/arros-galeres-carxofes-pas35.jpeg)
Hi estarà entre 15-18 minuts. Tasta l'arròs de tant en tant i rectifica de sal si cal.
![arros galeres carxofes pas36 arros galeres carxofes pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/23/69/arros-galeres-carxofes-pas36.jpeg)
Passat aquest temps para el foc i tapa la paella amb paper d'alumini. Deixa-ho en cocció passiva durant uns 10-15 minuts més.
![arros galeres carxofes pas37 arros galeres carxofes pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/23/96/arros-galeres-carxofes-pas37.jpeg)
I llavors ja el pots servir a taula.
![arros galeres carxofes pas38 arros galeres carxofes pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/24/23/arros-galeres-carxofes-pas38.jpeg)
Un gran però senzill arrosset. I a gaudir, que són dos dies!
![arros galeres carxofes pas39 arros galeres carxofes pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/31/24/50/arros-galeres-carxofes-pas39.jpeg)
Bon profit!