Novament, la cuina em sorprèn. I és que no deixa de fer-ho. Ho comento sovint, ho sé, però és que el record gustatiu ens enganya més sovint del que ens pensem.
Finalment, m'he decidit a fer-lo i, com us deia en començar, estava completament equivocat amb el sabor: aquest plat és exquisit! L'arròs queda cruixent per fora, però cuit de dins, i agafa un sabor extraordinari. Però bo de veritat, no ho dic per dir.
Si us passa com a mi, no dubteu. I és que quan alguna cosa se'm creua... em costa redreçar-ho. Reconec que soc una mica carallot per aquestes coses, mira. Total, que aquí us deixo la meva experiència i la meva recomanació. Un plat que no podeu deixar de tastar.
200 g costella de porc a daus
100 g cansalada fresca
2 botifarrons de ceba
4 tomàquets madurs (un de gros)
2 patates a rodanxes
150 g de cigrons cuits
1 cabeça d'alls sencera
una culleradeta de pebre vermell
250 g d'arròs bomba
500 ml de brou de pollastre o verdura
oli d'oliva
safrà
sal
VARIANTS:
Podeu posar aigua directament enlloc de brou
Hi podeu posar tot el sobrant de la carn d'olla (vedella, gallina, pilota, cigrons, etc..)

Prepareu els ingredients.

Poseu a escalfar una cassola de fang.

Tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva.

Col·loqueu-hi la cabeça d'alls.

Ara, saleu la carn i...

Afegiu-la a la cassola.

Jo també hi posaré una mica de cansalada viada.

Deixeu que la carn es dauri.

Mentrestant, talleu el tomàquet gros a rodanxes gruixudes.

Peleu i talleu les patates a rodanxes.

I ratlleu la resta de tomàquets.

Si voleu, afegiu-hi una cullerada de pebre vermell.

Doneu la volta a la carn, que es faci bé per totes dues bandes.

Prepareu els cigrons cuits.

I poseu a bullir el brou. Com a mínim, el doble de quantitat de l'arròs.

La carn ja està al punt.

Reserveu-la juntament amb l'all.

En el mateix oli, poseu a fer les patates.

Només caldrà que agafin una mica de color. No cal coure-les de dins, això ja ho farà el forn.

Les reserveu també.

I finalment, daureu una mica els botifarrons. Jo els compro de ceba i pinyons.

Poca estona, vigileu no us rebentin. Reserveu-los també.

En el mateix oli, poseu una mica de safrà.

I hi tireu el tomàquet ratllat.

Deixeu que es faci a foc baix.

Tireu una mica de sal pel tomàquet.

Mentre, prepareu una tassa d'arròs per persona aproximadament. En aquest cas seran quatre.

Quan el tomàquet sigui ben cuit, gairebé caramel·litzat, tireu-hi l'arròs.

Remeneu-ho durant un parell o tres de minuts. Que el gra s'impregni bé dels aromes.

A continuació, ja podeu afegir el cigró cuit.

Una remenada més i...

Aboqueu-hi la carn i les patates reservades.

Distribuir-ho bé dins la cassola.

Seguidament, aboqueu-hi el brou bullent.

Ara, poseu-hi per sobre els botifarrons.

El tomàquet a rodanxes.

I la cabeça d'alls enmig.

Perfecte.

Ara ho enforneu.

Hi haurà d'estar uns 25-30 minuts a uns 215-220 graus.

Passat aquest temps, ja tindreu l'arròs perfectament cuit i ben saborós.

Bon profit!