Novament, la cuina em sorprèn. I és que no deixa de fer-ho. Ho comento sovint, ho sé, però és que el record gustatiu ens enganya més sovint del que ens pensem.

Finalment, m'he decidit a fer-lo i, com us deia en començar, estava completament equivocat amb el sabor: aquest plat és exquisit! L'arròs queda cruixent per fora, però cuit de dins, i agafa un sabor extraordinari. Però bo de veritat, no ho dic per dir.

Si us passa com a mi, no dubteu. I és que quan alguna cosa se'm creua... em costa redreçar-ho. Reconec que soc una mica carallot per aquestes coses, mira. Total, que aquí us deixo la meva experiència i la meva recomanació. Un plat que no podeu deixar de tastar.

Ingredients

200 g costella de porc a daus

100 g cansalada fresca

2 botifarrons de ceba

4 tomàquets madurs (un de gros)

2 patates a rodanxes

150 g de cigrons cuits

1 cabeça d'alls sencera

una culleradeta de pebre vermell

250 g d'arròs bomba

500 ml de brou de pollastre o verdura

oli d'oliva

safrà

sal

 

VARIANTS:

Podeu posar aigua directament enlloc de brou

Hi podeu posar tot el sobrant de la carn d'olla (vedella, gallina, pilota, cigrons, etc..)

Preparació
1.
arros al forn pas1

Prepareu els ingredients.

2.
arros al forn pas2

Poseu a escalfar una cassola de fang.

3.
arros al forn pas3

Tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva.

4.
arros al forn pas4

Col·loqueu-hi la cabeça d'alls.

5.
arros al forn pas5

Ara, saleu la carn i...

6.
arros al forn pas6

Afegiu-la a la cassola.

7.
arros al forn pas7

Jo també hi posaré una mica de cansalada viada.

8.
arros al forn pas8

Deixeu que la carn es dauri.

9.
arros al forn pas9

Mentrestant, talleu el tomàquet gros a rodanxes gruixudes.

10.
arros al forn pas10

Peleu i talleu les patates a rodanxes.

11.
arros al forn pas11

I ratlleu la resta de tomàquets.

12.
arros al forn pas12

Si voleu, afegiu-hi una cullerada de pebre vermell.

13.
arros al forn pas13

Doneu la volta a la carn, que es faci bé per totes dues bandes.

14.
arros al forn pas14

Prepareu els cigrons cuits.

15.
arros al forn pas15

I poseu a bullir el brou. Com a mínim, el doble de quantitat de l'arròs.

16.
arros al forn pas16

La carn ja està al punt.

17.
arros al forn pas17

Reserveu-la juntament amb l'all.

18.
arros al forn pas18

En el mateix oli, poseu a fer les patates.

19.
arros al forn pas19

Només caldrà que agafin una mica de color. No cal coure-les de dins, això ja ho farà el forn.

20.
arros al forn pas20

Les reserveu també.

21.
arros al forn pas21

I finalment, daureu una mica els botifarrons. Jo els compro de ceba i pinyons.

22.
arros al forn pas22

Poca estona, vigileu no us rebentin. Reserveu-los també.

23.
arros al forn pas23

En el mateix oli, poseu una mica de safrà.

24.
arros al forn pas24

I hi tireu el tomàquet ratllat.

25.
arros al forn pas25

Deixeu que es faci a foc baix.

26.
arros al forn pas26

Tireu una mica de sal pel tomàquet.

27.
arros al forn pas27

Mentre, prepareu una tassa d'arròs per persona aproximadament. En aquest cas seran quatre.

28.
arros al forn pas28

Quan el tomàquet sigui ben cuit, gairebé caramel·litzat, tireu-hi l'arròs.

29.
arros al forn pas29

Remeneu-ho durant un parell o tres de minuts. Que el gra s'impregni bé dels aromes.

30.
arros al forn pas30

A continuació, ja podeu afegir el cigró cuit.

31.
arros al forn pas31

Una remenada més i...

32.
arros al forn pas32

Aboqueu-hi la carn i les patates reservades.

33.
arros al forn pas33

Distribuir-ho bé dins la cassola.

34.
arros al forn pas34

Seguidament, aboqueu-hi el brou bullent.

35.
arros al forn pas35

Ara, poseu-hi per sobre els botifarrons.

36.
arros al forn pas36

El tomàquet a rodanxes.

37.
arros al forn pas37

I la cabeça d'alls enmig.

38.
arros al forn pas38

Perfecte.

39.
arros al forn pas39

Ara ho enforneu.

40.
arros al forn pas40

Hi haurà d'estar uns 25-30 minuts a uns 215-220 graus.

41.
arros al forn pas41

Passat aquest temps, ja tindreu l'arròs perfectament cuit i ben saborós.

42.
arros al forn pas42

Bon profit!