Avui us presento un plat molt típic de la gastronomia dels països catalans. Antigament, era típic fer aquest plat per Quaresma, tot i que actualment es consumeix durant tot l'any. En general, tots els arrossos admeten certes variants i cadascú els ajusta a les seves necessitats i gustos. L'arròs amb bacallà, en especial, es pot presentar sucós, melós o eixut, segons us agradi. També admet diferents tipus de verdura de temporada com les carxofes, la coliflor, els pèsols, els alls tendres, els espinacs i el pebrot vermell. Hi ha variants més humils que utilitzen la pell del bacallà en comptes de la seva carn. La recepta proposada avui s'ha determinat com a referència base segons l'Institut Català de Cuina, per tant, es tractaria de la recepta a partir de la qual sorgeixen tota la resta de variants.

És un plat fàcil de cuinar i força bo, animeu-vos a fer-lo! Espero que us agradi!

Ingredients

400 g de bacallà esqueixat dessalat

400 g d'arròs

3 tomàquets madurs

2 pebrots verds

1 ceba

oli d'oliva

1 litre d'aigua

aigua

Per fer la picada:

1 gra d'all

julivert

Variants:

Es pot afegir el bacallà al sofregit abans de posar-hi l'aigua

Es poden afegir carxofes tallades al sofregit

Es poden posar uns brins de safrà a la picada

Preparació
1.

Prepareu tots els ingredients. Assegureu-vos de tenir el bacallà esqueixat i ben dessalat. 

2.
arros de bacalla pas2

Renteu i prepareu les verdures també.

3.
arros de bacalla pas3

Ratlleu els tomàquets.

4.
arros de bacalla pas4

Trinxeu el pebrot.

5.
arros de bacalla pas5

I trinxeu la ceba.

6.
arros de bacalla pas6

Poseu a enrossir la ceba amb una mica d'oli dins una cassola.

7.
arros de bacalla pas7

Quan la ceba comenci a quedar transparent...

8.
arros de bacalla pas8

afegiu-hi el pebrot i deixeu que es faci una estona.

9.
arros de bacalla pas9

Seguidament, incorporeu al sofregit el tomàquet.

10.
arros de bacalla pas10

Un punt de sal.

11.
arros de bacalla pas11

Un punt de pebre negre.

12.
arros de bacalla pas12

Ho deixeu coure a foc més aviat baix.

13.
arros de bacalla pas13

Mentre es fa el sofregit, aprofiteu per preparar la picada. Tireu una mica de sal en un morter i un gra d'all pelat.

14.
arros de bacalla pas14

Desfeu-ho tot junt.

15.
arros de bacalla pas15

Afegiu-hi una mica de julivert. Jo hi poso la branca també, però podeu posar només les fulles.

16.
arros de bacalla pas16

Trinxeu bé amb la mà de morter.

17.
arros de bacalla pas17

Finalment, incorporeu al morter uns brins de safrà i reserveu la picada.

18.
arros de bacalla pas18

Vigileu el sofregit. Heu d'aconseguir que es consumeixi tot el líquid i comenci a caramel·litzar.

19.
arros de bacalla pas19

Ara ja podeu tirar l'arròs. Si els pèsols són frescos també. Si són congelats més endavant.

20.
arros de bacalla pas20

Barregeu-ho tot plegat, donant una estona per torrar lleugerament el gra de l'arròs.

21.
arros de bacalla pas21

D'aquesta manera també farem que l'arròs s'impregni bé de la intensitat del sofregit.

22.
arros de bacalla pas22

És el moment d'afegir el brou, ben calent.

23.

Fins a cobrir-ho tot.

24.
arros de bacalla pas24

De moment no hi posarem més sal, ja que el bacallà en té. Més tard corregirem. Ara, deixeu-ho bullir uns 16-18 minuts aproximadament a foc mitjà.

25.
arros de bacalla pas25

Si no heu afegit els pèsols frescos a l'inici de la cocció, quan faltin 5 minuts per acabar podeu posar pèsols congelats.

26.
arros de bacalla pas26

En aquest mateix moment, afegiu el bacallà a la cassola.

27.
arros de bacalla pas27

I deixeu acabar la cocció els 5 minutets que queden.

28.
arros de bacalla pas28

En aquest mateix moment també, deixareu la picada amb una mica del suc de cocció.

29.

I l'incorporeu a l'arròs.

30.
arros de bacalla pas30

Que faci el xup-xup final. Quan falti un minutet per acabar, tasteu-ho de sal i rectifiqueu, ara que ja teniu el bacallà incorporat.

31.
arros de bacalla pas31

Si voleu, podeu donar-li un cop de forn al grill durant 3 minuts per torrar la part superior.

32.
arros de bacalla pas32

I ja el podeu servir.

33.
arros de bacalla pas33

Bon profit!