Avui us presento un plat molt típic de la gastronomia dels països catalans. Antigament, era típic fer aquest plat per Quaresma, tot i que actualment es consumeix durant tot l'any. En general, tots els arrossos admeten certes variants i cadascú els ajusta a les seves necessitats i gustos. L'arròs amb bacallà, en especial, es pot presentar sucós, melós o eixut, segons us agradi. També admet diferents tipus de verdura de temporada com les carxofes, la coliflor, els pèsols, els alls tendres, els espinacs i el pebrot vermell. Hi ha variants més humils que utilitzen la pell del bacallà en comptes de la seva carn. La recepta proposada avui s'ha determinat com a referència base segons l'Institut Català de Cuina, per tant, es tractaria de la recepta a partir de la qual sorgeixen tota la resta de variants.
És un plat fàcil de cuinar i força bo, animeu-vos a fer-lo! Espero que us agradi!
400 g de bacallà esqueixat dessalat
400 g d'arròs
3 tomàquets madurs
2 pebrots verds
1 ceba
oli d'oliva
1 litre d'aigua
aigua
Per fer la picada:
1 gra d'all
julivert
Variants:
Es pot afegir el bacallà al sofregit abans de posar-hi l'aigua
Es poden afegir carxofes tallades al sofregit
Es poden posar uns brins de safrà a la picada
Prepareu tots els ingredients. Assegureu-vos de tenir el bacallà esqueixat i ben dessalat.
Renteu i prepareu les verdures també.
Ratlleu els tomàquets.
Trinxeu el pebrot.
I trinxeu la ceba.
Poseu a enrossir la ceba amb una mica d'oli dins una cassola.
Quan la ceba comenci a quedar transparent...
afegiu-hi el pebrot i deixeu que es faci una estona.
Seguidament, incorporeu al sofregit el tomàquet.
Un punt de sal.
Un punt de pebre negre.
Ho deixeu coure a foc més aviat baix.
Mentre es fa el sofregit, aprofiteu per preparar la picada. Tireu una mica de sal en un morter i un gra d'all pelat.
Desfeu-ho tot junt.
Afegiu-hi una mica de julivert. Jo hi poso la branca també, però podeu posar només les fulles.
Trinxeu bé amb la mà de morter.
Finalment, incorporeu al morter uns brins de safrà i reserveu la picada.
Vigileu el sofregit. Heu d'aconseguir que es consumeixi tot el líquid i comenci a caramel·litzar.
Ara ja podeu tirar l'arròs. Si els pèsols són frescos també. Si són congelats més endavant.
Barregeu-ho tot plegat, donant una estona per torrar lleugerament el gra de l'arròs.
D'aquesta manera també farem que l'arròs s'impregni bé de la intensitat del sofregit.
És el moment d'afegir el brou, ben calent.
Fins a cobrir-ho tot.
De moment no hi posarem més sal, ja que el bacallà en té. Més tard corregirem. Ara, deixeu-ho bullir uns 16-18 minuts aproximadament a foc mitjà.
Si no heu afegit els pèsols frescos a l'inici de la cocció, quan faltin 5 minuts per acabar podeu posar pèsols congelats.
En aquest mateix moment, afegiu el bacallà a la cassola.
I deixeu acabar la cocció els 5 minutets que queden.
En aquest mateix moment també, deixareu la picada amb una mica del suc de cocció.
I l'incorporeu a l'arròs.
Que faci el xup-xup final. Quan falti un minutet per acabar, tasteu-ho de sal i rectifiqueu, ara que ja teniu el bacallà incorporat.
Si voleu, podeu donar-li un cop de forn al grill durant 3 minuts per torrar la part superior.
I ja el podeu servir.
Bon profit!