He volgut recollir aquesta nova mostra de la cuina de sempre i mostrar-vos gràficament com es fa.

Amb espines o sense, l'arròs amb abadejo i espinacs és un bon arròs. És un bon arròs però compte! No cometeu l'error de comparar-lo amb una clàssica paella de peix, carn o marisc. No té res a veure, i cal advertir-ho. Sembla una obvietat, sí, però quan dius a la gent que vas a fer-los un 'arròs' poden fer-se una idea molt diferent de la que aquell dia tens tu, com a cuiner.

Aquest plat es pot menjar per Quaresma, ho dic per a tots aquells que seguiu aquestes coses antigues. I per cert, l'abadejo és bacallà, no cal que ho busqueu al Google, ja us ho dic jo. Som-hi!

 

Ingredients

1/2 kg de abadejo (bacallà) dessalat

1/2 kg d'arròs

1/2 kg de fesols cuits

1 kg d'espinacs

2 o 3 grans d'all

1 cullerada de pebre vermell

1 tomàquet

aigua o brou

oli d'oliva

julivert

sal

 

VARIANTS:

Podeu substituir l'aigua per brou de verdures o peix

Podeu fer-lo sense fesols

Preparació
1.
arros badejo espinacs pas1

Preparem els ingredients.

2.
arros badejo espinacs pas3

Els fesolets ja els he comprat cuits.

3.
arros badejo espinacs pas4

I molt important, els espinacs frescos. Aquest arròs no queda, ni de lluny, tan bo amb espinacs congelats.

4.
arros badejo espinacs pas6

...que tallarem a trossos més petits. Ho reservem.

5.
arros badejo espinacs pas7

Ara, toca netejar bé els espinacs. Ja sabeu que contenen molta sorra. Heu de retirar les arrels i netejar bé les fulles. No us diré que d'una en una però gairebé. Convé submergir-los en aigua dues o tres vegades i assegureu-vos bé que no deixen anar més sorra. És molt desagradable menjar sorra. Els reservem.

6.
arros badejo espinacs pas8

Ratllem els tomàquets i els reservem.

7.
arros badejo espinacs pas10

...el julivert.

8.
arros badejo espinacs pas11

Ara, ja podem posar una mica d'oli a escalfar en una paella. Aquest arròs es pot fer en cassola de fang també, però jo he optat per la clàssica paella. Poseu-hi l'all picant i deixeu que agafi una mica de color.

9.
arros badejo espinacs pas12

A continuació, aboqueu-hi el tomàquet ratllat.

10.
arros badejo espinacs pas13

Barregeu-ho bé.

11.
arros badejo espinacs pas14
12.
arros badejo espinacs pas15

Passats uns 10-15 minuts, quan el sofregit comenci a enganxar-se i quedi una mica caramel·litzat, hi afegirem el julivert picat.

13.
arros badejo espinacs pas16

Al mateix temps, hi posarem una cullerada de pebre vermell dolç, tipus "De la vera".

14.
arros badejo espinacs pas17

Molt bé.

15.
arros badejo espinacs pas18

Ara remeneu-ho una estona més.

16.
arros badejo espinacs pas19

Un parell o tres de minuts i ja ho tindrem.

17.
arros badejo espinacs pas20

Serà el moment d'incorporar els espinacs escorreguts. Inicialment notareu que fan molt de volum.

18.
arros badejo espinacs pas21

Però si ho remeneu, veureu com de seguida es queda en no res.

19.
arros badejo espinacs pas22

Deixeu-ho sofregir uns 3 o 4 minuts més.

20.
arros badejo espinacs pas23

Seguidament, ja podrem incorporar el bacallà a la paella.

21.

Molt bé.

22.
arros badejo espinacs pas25

Remeneu-ho tot plegat.

23.
arros badejo espinacs pas26

Amb 3 o 4 minuts ho tindrem enllestit.

24.
arros badejo espinacs pas27

En aquest punt, podrem parar el foc, tapar-ho i sortir a comprar el diari o a fer el vermut.

25.
arros badejo espinacs pas28

Si no voleu fer aquesta paradeta, continuarem amb la recepta.

26.
arros badejo espinacs pas29

Ara, afegirem l'aigua o el brou de verdura o de peix. Si és calent millor.

27.
arros badejo espinacs pas30

Podeu salar-ho una mica, però compte! Si el bacallà està ben dessalat, podreu fer-ho. En cas contrari, tingueu present que l'arròs pot sortir salat. Sempre és millor salar poc i rectificar al final. També va bé tastar el bacallà dessalat abans de fer-lo servir.

28.
arros badejo espinacs pas31

Ara, esperarem que arrenqui el bull.

29.
arros badejo espinacs pas32

Quan ho faci, hi incorporarem l'arròs. Una tassa per persona. En aquest cas, quatre.

30.
arros badejo espinacs pas33

Deixeu-ho bullir a foc mig baix durant uns 15 minuts.

31.
arros badejo espinacs pas34

Quan faltin 5 minuts per acabar, hi afegirem també els fesolets cuits.

32.
arros badejo espinacs pas35

Repartiu-los bé.

33.
arros badejo espinacs pas36

Sacsegeu la paella i rectifiqueu de sal.

34.
arros badejo espinacs pas37

Un cop passats els 15-18 minuts, ja podeu apagar el foc

35.
arros badejo espinacs pas38

Cobriu la paella amb paper d'alumini i deixeu que la cocció passiva faci la seva feina.

36.
arros badejo espinacs pas39

Passats 10 minuts l'arròs ha d'estar cuit al punt.

37.
arros badejo espinacs pas40

I ja per acabar, posarem la paella al forn en mode grill.

38.
arros badejo espinacs pas41

En 5 minuts tindrem la paella a punt per servir.

39.
arros badejo espinacs pas42

Ja podem emplatar.

40.
arros badejo espinacs pas43

És un arròs gustós i molt bo. Un plat recomanable.

41.
arros badejo espinacs pas44

Bon profit!