He volgut recollir aquesta nova mostra de la cuina de sempre i mostrar-vos gràficament com es fa.
Amb espines o sense, l'arròs amb abadejo i espinacs és un bon arròs. És un bon arròs però compte! No cometeu l'error de comparar-lo amb una clàssica paella de peix, carn o marisc. No té res a veure, i cal advertir-ho. Sembla una obvietat, sí, però quan dius a la gent que vas a fer-los un 'arròs' poden fer-se una idea molt diferent de la que aquell dia tens tu, com a cuiner.
Aquest plat es pot menjar per Quaresma, ho dic per a tots aquells que seguiu aquestes coses antigues. I per cert, l'abadejo és bacallà, no cal que ho busqueu al Google, ja us ho dic jo. Som-hi!
1/2 kg de abadejo (bacallà) dessalat
1/2 kg d'arròs
1/2 kg de fesols cuits
1 kg d'espinacs
2 o 3 grans d'all
1 cullerada de pebre vermell
1 tomàquet
aigua o brou
oli d'oliva
julivert
sal
VARIANTS:
Podeu substituir l'aigua per brou de verdures o peix
Podeu fer-lo sense fesols
Preparem els ingredients.
Els fesolets ja els he comprat cuits.
I molt important, els espinacs frescos. Aquest arròs no queda, ni de lluny, tan bo amb espinacs congelats.
...que tallarem a trossos més petits. Ho reservem.
Ara, toca netejar bé els espinacs. Ja sabeu que contenen molta sorra. Heu de retirar les arrels i netejar bé les fulles. No us diré que d'una en una però gairebé. Convé submergir-los en aigua dues o tres vegades i assegureu-vos bé que no deixen anar més sorra. És molt desagradable menjar sorra. Els reservem.
Ratllem els tomàquets i els reservem.
...el julivert.
Ara, ja podem posar una mica d'oli a escalfar en una paella. Aquest arròs es pot fer en cassola de fang també, però jo he optat per la clàssica paella. Poseu-hi l'all picant i deixeu que agafi una mica de color.
A continuació, aboqueu-hi el tomàquet ratllat.
Barregeu-ho bé.
Passats uns 10-15 minuts, quan el sofregit comenci a enganxar-se i quedi una mica caramel·litzat, hi afegirem el julivert picat.
Al mateix temps, hi posarem una cullerada de pebre vermell dolç, tipus "De la vera".
Molt bé.
Ara remeneu-ho una estona més.
Un parell o tres de minuts i ja ho tindrem.
Serà el moment d'incorporar els espinacs escorreguts. Inicialment notareu que fan molt de volum.
Però si ho remeneu, veureu com de seguida es queda en no res.
Deixeu-ho sofregir uns 3 o 4 minuts més.
Seguidament, ja podrem incorporar el bacallà a la paella.
Molt bé.
Remeneu-ho tot plegat.
Amb 3 o 4 minuts ho tindrem enllestit.
En aquest punt, podrem parar el foc, tapar-ho i sortir a comprar el diari o a fer el vermut.
Si no voleu fer aquesta paradeta, continuarem amb la recepta.
Ara, afegirem l'aigua o el brou de verdura o de peix. Si és calent millor.
Podeu salar-ho una mica, però compte! Si el bacallà està ben dessalat, podreu fer-ho. En cas contrari, tingueu present que l'arròs pot sortir salat. Sempre és millor salar poc i rectificar al final. També va bé tastar el bacallà dessalat abans de fer-lo servir.
Ara, esperarem que arrenqui el bull.
Quan ho faci, hi incorporarem l'arròs. Una tassa per persona. En aquest cas, quatre.
Deixeu-ho bullir a foc mig baix durant uns 15 minuts.
Quan faltin 5 minuts per acabar, hi afegirem també els fesolets cuits.
Repartiu-los bé.
Sacsegeu la paella i rectifiqueu de sal.
Un cop passats els 15-18 minuts, ja podeu apagar el foc
Cobriu la paella amb paper d'alumini i deixeu que la cocció passiva faci la seva feina.
Passats 10 minuts l'arròs ha d'estar cuit al punt.
I ja per acabar, posarem la paella al forn en mode grill.
En 5 minuts tindrem la paella a punt per servir.
Ja podem emplatar.
És un arròs gustós i molt bo. Un plat recomanable.
Bon profit!