Les begudes espirituoses, igual que les receptes de menjar, també formen part de la cultura gastronòmica tradicional de Catalunya. Els licors i begudes alcohòliques d'alta graduació se solen prendre al final de l'àpat a manera de digestiu. Des del licor que s'afegeix al cafè d'un cigaló fins al xarrup que tanca un bon dinar. Les begudes més populars, però, no són les més típiques de Catalunya. Destil·lats com el rom, la ginebra o el whisky no estan tan arrelats al nostre patrimoni gastronòmic com aquestes 5 begudes catalanes que et portem avui.
5 espirituosos catalans
El consum d'aquest tipus de begudes s'ha de fer amb moderació. Si el vi o la cervesa ja requereixen certa moderació, licors d'aquest tipus són encara més potents. Els combinats més habituals, sobretot entre el jovent que surt de festa, són el rom amb cola, popularment conegut com a 'roncola', o la ginebra amb tònica, el clàssic 'gintònic'. Però cap d'aquestes dues begudes és tan catalana com les que et presentem a continuació. Pren nota de quins són els licors que fan país i gaudeix de la festa amb moderació, però amb tota la identitat cultural que ens defineix als catalans.
Ratafia
La reina indiscutible de les begudes tradicionals catalanes. Segons la Confraria de la Ratafia, aquest producte és el "licor que s’obté per maceració de diferents ingredients autòctons (fruits, herbes medicinals, arrels, pinyols i espècies) en aiguardent. Podem trobar ratafies elaborades amb un sol ingredient fins a d’altres amb més de 100". Hi ha tantes maneres d'elaborar ratafia com elaboradors diferents. Una de les millors, però, és la que elabora la destil·leria Portet, de la Pobla de Segur, que l'any passat va rebre dos premis al prestigiós Spirits Selection del Concurs Mundial de Brussel·les. La Ratafia dels Raiers "Reserva de l'Avi Joan" va rebre una Medalla d'Or, mentre que la "Ratafia Portet 1883 33 Llunes" en va rebre una de Plata.
Cassís
Un altre dels licors més estimats és el cassís, un licor de grosella deliciós. És molt típic del Pirineu i d'algunes regions de França, però el cassís ja s'ha guanyat el cor de la majoria de catalans. Una beguda que fa festa, molt dolça i amb una textura cremosa fantàstica.
Licor d'arròs
Si hi ha una beguda típica de les Terres de l'Ebre és el licor d'arròs. Com bé diu el nom, es tracta d'un licor fet amb arròs. És una beguda molt característica pel seu color blanc i la seva olor dolça. Es pot prendre en un got de xarrup o en un got amb gel.
Rom cremat
Del sud anem cap a la Costa Brava per descobrir el rom cremat. Molta gent coneix el rom cremat, però no és una beguda que es trobi habitualment als establiments catalans. Se sol fer en ocasions especials, sobretot per festes majors i cantades d'havaneres en poblacions de la costa gironina.
Aromes de Montserrat
Per últim, els aromes de Montserrat. Es tracta d'un licor especial i únic de la serra de Montserrat que la tradició diu que van crear els monjos del monestir amb les herbes de la mateixa muntanya. Un licor centenari també estès arreu de Catalunya amb un sabor potent.