Fer-se la carmanyola és, molt probablement, una de les coses que més mandra genera, però que més necessària és. Si aconsegueixes superar la ganduleria i aixecar-te del sofà, pots aprofitar el diumenge per cuinar totes les carmanyoles de la setmana. D'aquesta manera, consumiràs un producte de qualitat i no hauràs de gastar-te diners cada dia. Després, a finals de mes, el teu estómac i la teva butxaca t'ho agrairan. Per aquest motiu, des de La Gourmeteria et portem cada diumenge 5 idees per fer-te el tàper de dilluns a divendres.

El menú setmanal de carmanyola

Aquí tens els menús setmanals de tàper de dilluns a divendres: 

Dilluns: Sopa de ceba

Se sol servir calenta en una espècie de tassa amb la ceba surant sobre uns trossos de pa blanc. Es pot preparar "a la francesa" que diuen, i que consisteix a posar-hi uns trossos de formatge que suren amb la ceba sobre els esmentats trossos de pa i posteriorment es gratina creant una daurada i cruixent crosta a la superfície. Aquesta sopa se serveix com a entrant en molts restaurants europeus. En definitiva, una gran sopa que entra molt bé en aquells dies tan freds de tardor i hivern.

1️⃣ Recepta de sopa de ceba
 

Caldo d'escudella del restaurant Reversible. / Foto: Jordi Domènech

Dimarts: Escudella barrejada

També conegut com a Vianda, és un plat nostrat de la cuina tradicional catalana. De fet, si s'hi pensa una mica, les escudelles tenen moltes similituds entre elles, però sempre hi trobarem petits matisos que les fan diferents, tant des del punt de vista de l'elaboració com en el gust. En aquest cas hi ha alguns canvis, com una fulla d'api, un os de pernil i unes carcasses de pollastre. A més, quan s'afegeixen carcasses, ossos i, en general, menuts, s'ha de tenir en compte que la carn adherida s'acabarà separant de l'os.

2️⃣ Recepta d'escudella barrejada
 

Dimecres: Escudella de blat de moro escairat

Es pot trobar blat de moro escairat cru a botigues de la comarca, i cuit a diverses botigues que couen gra. Tot i que la temporada de la collita és al juliol i mig agost, se'n troba tot l'any, ja que es conserva bé. Com la majoria de cereals, destaca per la seva quantitat i qualitat d'hidrats de carboni. Com que és un cereal pelat, no aporta grans quantitats de vitamines, però sí de minerals com el fòsfor, que forma part de l'ADN, el potassi, regulador dels nivells d'aigua dins i fora de les cèl·lules, i el magnesi, mineral que intervé pràcticament en totes les etapes del metabolisme.

3️⃣ Recepta d'escudella de blat de moro escairat
 

Dijous: Sopa de pescadors

Aquesta és una sopa tradicional de pescadors, o el que en francès diríem una bouillabaisse o en portuguès caldeirada. Però en tots els casos, es diu que l'origen d'aquesta recepta és català. La sopa s'elabora a base de diferents peixos de roca com ara congre, morena, escórpora, peix aranya, moll... Escull el peix que més t'agradi i ves amb compte amb les espines, sobretot si n'han de menjar els petits de la casa. Hi ha variants d'aquesta sopa que la presenten amb rodanxes de pa torrat per sobre.

4️⃣ Recepta de sopa de pescadors
 

Divendres: Escudella catxaruda

Aquesta escudella, en general, es diferencia de la resta perquè es fa bàsicament amb verdura, a excepció de l'os de pernil. No s'hi posa res més de porc, ni vedella, ni pollastre, ni gallina, etc. És clar, és important que les verdures siguin fresques i de temporada, i molt millor ecològiques. És un plat contundent, més propi de l'hivern, que de segur et posarà les piles.

5️⃣ Recepta d'escudella catxaruda
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!