El calamar és un d’aquells ingredients que mai falten a la cuina mediterrània. Flexible, saborós i amb una textura que admet mil preparacions, és protagonista tant de plats tradicionals com de receptes modernes. Tot i que avui dia el podem trobar fàcilment durant tot l’any, el calamar fresc té la seva millor època entre la tardor i la primavera, quan arriba a les llotges amb una qualitat òptima. En aquest període, la seva carn és més tendra i el gust més intens, fet que el converteix en un autèntic plaer per als paladars que aprecien el producte de proximitat i temporada. A més, és un aliment baix en greixos i ric en proteïnes, ideal per a dietes equilibrades.
5 receptes amb calamars: els millors plats per cuinar
En aquest article et proposem 5 receptes irresistibles amb calamar, que van des de les més tradicionals fins a les més creatives, perquè puguis gaudir-ne en qualsevol moment de l’any.
Calamars farcits
Comencem amb un plat impressionant. Una recepta d'aquelles que et permet llepar-te els dits. Els calamars es poden farcir de mil maneres i, com sempre, suggerim la recepta més tradicional de totes. No cal dir que la qualitat de la matèria primera determinarà el resultat. La salsa d'aquest plat, feta amb brou de peix, és absolutament magistral. Altrament, prepareu una bona llesca de pa per sucar i un bon vi per acompanyar un guisat d'aquells que fan enveja a qui et veu menjar-los.
🍽️ Recepta de calamars farcits
Calamars a la romana
Que bons són els calamars a la romana, especialment quan el calamar és fresc i la romana està ben feta. La raó és que res tenen a veure els calamars a la romana congelats que comprem al supermercat, amb aquests casolans, fets amb bons productes i sobretot amb molta paciència i amor. Fem servir un parell d'ous i farina a ull. Si queda una mica massa espessa, i per no incorporar més ou, rebaixa la barreja amb una mica d'aigua. Per arrebossar els calamars pots fer una barreja d'ou i farina o bé passar els calamars per ou batut i després enfarinar-los. Totes dues tècniques són vàlides.
🍽️ Recepta de calamars a la romana
Calamars a la planxa amb salsa de pa de fetge
En aquest cas, aprenem a fer els calamars a la planxa i, alhora, la salsa de pa de fetge. Una combinació meravellosa, original i saborosa. El sabor suau del calamar amb la intensitat de la salsa de pa de fetge fan d'aquest plat una bona recomanació per a qualsevol època de l'any. El pa de fetge és un embotit elaborat amb fetge de porc i cansalada viada. Es tracta d'un aliment molt energètic, ric en greix i colesterol, però alhora ric en proteïnes d'alt valor biològic i vitamina B. Pel fet de contenir el fetge del porc, es converteix també en una excel·lent font de vitamines A i D. També té un contingut important de ferro. Dins sempre d'una alimentació variada i equilibrada, el seu consum ocasional és totalment aconsellat.
🍽️ Recepta de calamars a la planxa amb salsa de pa de fetge
Calamars a la gallega
No negarem que el pop a la gallega no té rival. Però amb aquest article recordem també les bondats del calamar, que resulta un producte altament consumit i d'un gran interès culinari arreu del planeta. Així doncs, no enganyem ningú quan diem que el calamar a la gallega és un rival molt digne. T'atreveixes a comprovar-ho? Som-hi!
🍽️ Recepta de calamars a la gallega
Calamars amb salsa americana
Per acabar la llista, fem uns calamars amb salsa americana. A banda de quatre ingredients que es troben a tots els supermercats, la recepta no té cap misteri. Potser sí que hi ha moltes variants, amb picant o sense, amb tinta o sense, però la base és per a totes la mateixa. El resultat, res a veure amb els calamars amb salsa americana de llauna. Un plat absolutament deliciós que és millor cuinar en grans quantitats i congelar-ne una part. No falla mai!