Impressionant recepta, amics meus. Avui us presento una recepta d'aquelles que et permeten llepar-te els dits. Els calamars es poden farcir de mil maneres i, com sempre, jo us proposo la recepta més tradicional de totes. No cal dir que la qualitat de la matèria primera determinarà el resultat.

La salsa d'aquest plat, feta amb brou de peix, és absolutament magistral. Si esteu de dieta, és millor que no el cuineu. Altrament, prepareu una bona llesca de pa per sucar i un bon vi per acompanyar un guisadet d'aquells que fan enveja a qui et veu menjar-los.

Ingredients

8 calamars mitjans

500 g de carn de porc picada

3 cebes trinxades

3 tomàquets ratllats

1 ou dur

un raig de vi blanc

farina

oli d'oliva

aigua o brou de peix

pebre negre

sal

 

Per fer la picada:

2 grans d'all

julivert fresc

un grapadet d'ametlles torrades

 

Variants:

Els calamars es poden farcir amb la carn crua

Es poden farcir només amb les potes i les aletes de calamar

El farcit es pot espessir amb molla de pa remullada amb llet  

Es poden afegir rovellons o una altra mena de bolets al farciment

En comptes d'aigua s'hi pot fer servir brou de peix

Es poden també acompanyar de bolets saltats amb all i julivert

Es poden acompanyar de verdures

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

Jo he preferit fer servir carn picada amb un 60% de vedella i un 40% de porc, m'agrada més.

3.
calamars farcits pas3
4.

La mida ideal és aquesta, tot i que poden ser una mica més petits i tot.

5.

Les potes i les ales les aprofitarem per al farciment.

6.
calamars farcits pas6

Per tant, un cop netes, les tallarem ben petitones.

7.

Perfecte.

8.
calamars farcits pas8

Trinxem la ceba i posem una paella a escalfar amb una mica d'oli d'oliva.

9.

Enrossim la ceba.

10.
calamars farcits pas10

Quan sigui transparent, hi incorporem la carn picada.

11.

Desfeu-la bé, que quedi ben barrejada amb la ceba.

12.
calamars farcits pas12

Seguidament incorporeu-hi també les ales i potes de calamar que hem tallat.

13.

Saleu una mica la barreja...

14.
calamars farcits pas15

... i tireu-hi pebre negre.

15.

Trinxeu l'ou dur...

16.
calamars farcits pas19

... i incorporeu-lo al farciment.

17.

Ara, amb paciència i una cullereta, anirem farcint els calamars un per un.

18.
calamars farcits pas21

Vigileu bé que el farciment arribi al final.

19.

Un cop plens els haurem d'arrebossar amb farina.

20.
calamars farcits pas24

Poc a poc, per totes bandes.

21.

Sobretot per la banda de l'escuradents. La farina segellarà els calamars i espessirà la salsa.

22.
calamars farcits pas26

Ja els tenim tots a punt. Ara posarem a escalfar una paella amb abundant oli...

23.

... i els fregirem.

24.
calamars farcits pas28

Han de quedar una mica torradets.

25.

Els reservarem.

26.
calamars farcits pas30

Aquest oli de fregir els calamars el colarem i l'aprofitarem per a fer el sofregit.

27.

En una cassola gran amb aquest oli hi abocarem la ceba trinxada.

28.
calamars farcits pas32

Deixarem que agafi color.

29.

Mentrestant, podem anar ratllant els tomàquets.

30.
calamars farcits pas34

Jo sempre prefereixo utilitzar ingredients naturals, tot i que si voleu podeu fer servir tomàquet de pot.

31.

Alhora, podem anar escalfant el brou de peix que jo tenia congelat.

32.
calamars farcits pas36

La ceba ja ha agafat coloret.

33.

Hi afegim el tomàquet.

34.
calamars farcits pas38

Ho remenem una mica i ho deixem coure uns 10 minuts a foc baix.

35.

Seguidament hi afegirem el vi.

36.
calamars farcits pas40

Molt bé.

37.
calamars farcits pas41

Tapem la cassola i deixem que l'alcohol s'evapori, uns 10 minutets més.

38.
calamars farcits pas42

A continuació, ja hi podrem incorporar els calamars...

39.

... i el brou de peix ben calent.

40.

Ho salem i deixem coure els calamars durant uns 30-35 minuts. Fins que estiguin tous.

41.
calamars farcits pas45

Tapeu la cassola i vigileu-los de tant en tant.

42.

Amb el temps que ens queda ara, prepararem la picadeta d'ametlles.

43.

En un morter poseu un grapat d'ametlles torrades, unes 15-20.

44.

Farem servir dos grans d'all.

45.
calamars farcits pas49

Pelats i al morter.

46.

Unes fulles de julivert fresc...

47.
calamars farcits pas51

... i un parell de cullerots del suc dels calamars...

48.

... que ens serviran per a deixatar la picada.

49.
calamars farcits pas53

Us ha de quedar ben trinxada. Si ho preferiu, podeu fer la picada amb una batedora elèctrica.

50.

Com us comentava, de tant en tant li donarem la volta als calamars i remenarem el conjunt.

51.
calamars farcits pas55

Punxeu-los una mica per veure si la carn és tova o dura.

52.

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, hi afegirem la picada.

53.
calamars farcits pas57

La remenarem bé.

54.

Un cop acabada la cocció deixeu reposar el guisat un parell d'hores. Millor d'un dia per l'altre.

55.
calamars farcits pas59

Després de reposar la salsa agafarà un altre color i una altra textura, sempre més interessant.

56.

Els escalfem i ja els podem servir.

57.
calamars farcits pas61

I aquí teniu els clàssics però espectaculars calamars farcits.

58.

N'obrim un?

59.

Ummm... quina flaire.

60.
calamars farcits pas64

I a sucar pa, nanos, que això és mitja vida!

61.
calamars farcits pas65

Bon profit!