Els diferents partits catalans ja han publicat els seus programes electorals per a les eleccions generals 2023. Llegir els documents de totes les formacions és una tasca feixuga, per això a ElNacional.cat els hem analitzat per destacar les propostes de cada partit per a Catalunya. Aquí pots consultar els programes electorals d'ERC, PSC, Junts per Catalunya, Sumar-En Comú Podem, PP, la CUP i Vox.

🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
 

🗳️ Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya
 

Programa electoral d'ERC 2023

Gabriel Rufián proposa negociar un referèndum d'autodeterminació, despenalitzar les injúries a la Corona i suprimir el Senat. El programa electoral d'ERC també promet un nou sistema de finançament per als Països Catalans, suprimir els ministeris d'educació o sanitat, reclamar el traspàs de competències en matèria d'habitatge i cultura i aprovar una Llei de llengües. 

Gabriel Rufián miting ERC 23 J
Gabriel Rufián en un míting d'ERC durant la campanya del 23-J. Foto: EFE

Programa electoral del PSC 2023

El PSC no ha fet un programa electoral propi per a aquests comicis, de manera que només és possible consultar el programa electoral del PSOE, que promet un nou sistema de finançament per a les comunitats autònomes, millorar la inversió en la xarxa ferroviària i "blindar" algunes de les lleis aprovades en matèria de drets per evitar la seva derogació. Pedro Sánchez també promet transport gratuït fins als 24 anys, "reforçar" els bonus socials tèrmic i elèctric o estendre la prestació per paternitat i maternitat fins a les 20 setmanes.

Meritxell Batet miting PSC 23 J / europa press
Meritxell Batet en un acte de campanya del PSC per a les eleccions generals. Foto: Europa Press

Programa electoral de Junts per Catalunya 2023

Míriam Nogueras reclama el traspàs d'infraestructures, el pagament del deute amb Catalunya i estendre el dret de sufragi als 16 anys. El programa electoral de Junts per Catalunya també inclou mesures com modificar el sistema de finançament de la Generalitat, establir un salari mínim català de 1319 euros i reclamar l’oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea. 

Miriam Nogueras 23 J programa
Míriam Nogueras en un acte de Junts per Catalunya durant la campanya del 23-J. Foto: ACN

Programa electoral de Sumar-En Comú Podem 2023

Els comuns es presenten en aquestes eleccions dins de la coalició de Sumar, que lidera Yolanda Díaz, però continuen sent una formació independent. Per això, d'una banda, hi ha el programa electoral de Sumar, amb propostes per a tot l'Estat, i, d'altra banda, el programa electoral de Sumar-En Comú Podem, que comparteix mesures amb el primer, però amplia la informació sobre el seu model de país a Catalunya. Aina Vidal proposa una llei de llengües, un "nou pacte territorial" entre Catalunya i Espanya i una nova llei de referèndums. Altres mesures inclouen la reducció de la jornada laboral, crear una banca pública o establir un observatori estatal contra la LGTBIfòbia.

Aina Vidal Sumar En comu Podem 23 J / europa press
Aina Vidal en un acte de campanya de Sumar-En Comú Podem. Foto: Europa Press

Programa electoral del PP 2023

El Partit Popular de Catalunya (PPC) no ha presentat un programa propi per a aquestes eleccions. Per conèixer les seves propostes cal llegir el programa electoral del PP, que sota el lideratge d'Alberto Núñez Feijóo proposa recuperar el delicte de sedició, suprimir la llei de memòria democràtica i modificar la llei de l'indult. També vol eliminar l'impost a les grans fortunes, recuperar el requisit de consentiment patern perquè les menors de 18 anys puguin avortar i  fer que el castellà sigui una llengua vehicular a comunitats autònomes amb llengües cooficials.

Nacho Martin blanco PP campanya 23 J
Nacho Martín Blanco en un acte de campanya del PP per les eleccions generals. Foto: ACN

Programa electoral de la CUP 2023

El programa electoral de la CUP és el més breu de tots i inclou propostes com dissoldre l'OTAN, plantar cara a l'IBEX 35 i lluitar per l'oficialitat, reconeixement i ús del català. Albert Botran també planteja abolir la monarquia, defensar les persones represaliades i derogar la llei d'estrangeria.

Albert botran CUP 23 J
Albert Botran durant una roda de premsa a la seu de la CUP. Foto: ACN

Programa electoral de Vox 2023

La formació que lidera Santiago Abascal ha presentat un únic programa a tot l'Estat, de manera que no n'hi ha un específic per a Catalunya. El programa electoral de Vox inclou propostes com la il·legalització dels partits independentistes, la supressió dels Mossos d'Esquadra o la recuperació del delicte de sedició. També promet derogar l'avortament, la llei integral contra la violència de gènere i la llei d'eutanàsia.
Juan Jose Aizcorbe Vox Barcelona eleccions generals
Juan Jose Aizcorbe encapçala la candidatura de Vox a Barcelona. Foto: Europa Press