El programa electoral de Vox per a les eleccions generals 2023 ja es pot llegir. Un programa per al que importa és el títol del document que presenta Santiago Abascal amb el seu model de país, totalment contrari al de l'actual govern de coalició. Aquestes són totes les mesures del programa electoral de Vox per a les eleccions del 23-J a Espanya.

🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
 

🗳️ Programes electorals a Espanya 2023: què proposa cada partit?

📝 Llista electoral de Vox a les eleccions generals 2023: tots els candidats

Què proposa Santiago Abascal per a Espanya?

El programa electoral de Vox està dividit en 20 apartats on s'enumeren les diferents propostes de cada àmbit. Com a curiositat, el nom de Pedro Sánchez hi apareix 38 vegades, i el de Santiago Abascal, cap ni una. 

Vox vol suprimir les administracions de les comunitats autònomes i instaurar un "estat unitari". Per a aconseguir-ho, proposa el retorn a l'Estat de les competències en educació, sanitat, seguretat i justícia, "limitar la capacitat legislativa autonòmica" i suprimir els "privilegis" legals i fiscals de les CCAA. Anant un pas més enllà, proposa suprimir l'autonomia de les comunitats on "els governs utilitzin recursos per atemptar contra la unitat d'Espanya". En la mateixa línia, vol il·legalitzar els partits, associacions i ONG contraris a "la unitat territorial de la nació" espanyola. En l'àmbit jurídic, proposa reintroduir els delictes de referèndum il·legal, sedició, traïció i malversació de cabals públics, augmentant-ne les penes, i integrar el Tribunal Constitucional dins del Tribunal Suprem. 

Quant a la llibertat d'expressió, proposa "dotar amb la màxima protecció jurídica la bandera, l'himne i la corona", de manera que les penes per "ofenses i ultratges" s'agreugin, i, d'altra banda, aturar la "persecució dels delictes d'odi". En l'àmbit cultural proposa "difondre la tasca civilitzadora d'Espanya" i "potenciar" l'espanyol a l'estranger. 

En matèria econòmica, Vox promet derogar la reforma laboral, augmentar "tots els salaris" i reduir "la regulació abusiva" a les empreses, amb mesures com la bonificació de les cotitzacions per la contractació de treballadors indefinits el primer any. Abascal també es compromet a "protegir l'artesanat i els oficis tradicionals" i exonerar els autònoms de la quota si no arriben a l'SMI. D'altra banda, proposa promoure el turisme rural, impulsar un pla nacional de sobirania energètica o reindustrialitzar el país després de derogar tota la legislació climàtica. En relació amb la fiscalitat, assegura que reduirà l'IRPF i l'IVA i suprimirà l'impost sobre el patrimoni, l'impost sobre successions i donacions i les plusvàlues municipals. 

En l'àmbit d'igualtat, el partit d'ultradreta promet suprimir el Ministeri d'Igualtat i substituir-lo pel Ministeri de Família, que tindria com a objectiu implementar polítiques de natalitat. També es compromet a derogar la llei integral de violència de gènere i qualsevol legislació de gènere, i en el seu lloc, aprovar una llei de protecció integral de la família que "protegeixi les víctimes de violència domèstica". D'altra banda, vol derogar la llei LGTBI i la llei trans i "impossibilitar" els tractaments hormonals i la cirurgia de canvi de sexe en menors d'edat. 

Un dels objectius del partit d'Abascal és homogeneïtzar el sistema sanitari, implantant una targeta sanitària única. En aquesta àrea també proposa derogar la llei de l'avortament i la d'eutanàsia i substituir-les per una llei de suport a la natalitat i una de cures pal·liatives. També promet eliminar el requisit de coneixement de les llengües cooficials per treballar en el sistema de salut i garantir "la llibertat d'elecció de metge i centre". 

Quant a l'educació, Abascal proposa aprovar una "llei nacional d'educació" amb la qual implantar un únic model educatiu a tot l'estat amb una prova única d'accés a la universitat. El partit d'extrema dreta també vol assegurar el "dret a l'educació en espanyol" i garantir la "lliure elecció de centre educatiu" a través d'un xec. Pel que fa a l'habitatge, Vox vol derogar la llei d'habitatge, reformar del Codi Penal per fer front a les "ocupacions il·legals" o "alliberar" tot el sòl que no hagi d'estar protegit.

En l'àmbit de la seguretat, Vox aposta per suprimir les policies autonòmiques -Mossos d'Esquadra i Ertzaintza- i incorporar els agents a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, de manera que només depenguin de l'Estat. També proposa augmentar la inversió en Defensa, implantar el servei militar voluntari per a tota la població, i garantir la presència policial als carrers, i la militar a Ceuta, Melilla, Canàries i Catalunya. Sobre la qüestió migratòria, Vox promet expulsar els migrants il·legals i impedir que puguin empadronar-se o regularitzar la seva situació a través de l'arrelament. 

📩 Consulta el programa electoral de Vox per a les eleccions generals 2023