El programa electoral d'Esquerra Republicana (ERC) per les eleccions generals 2023 ja es pot llegir. Gabriel Rufián presenta un document que sota el títol Defensa Catalunya té com a eix vertebrador el "projecte de futura construcció de la República Catalana". Et detallem totes les propostes del programa electoral d'ERC per al 23-J.

🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
 

🗳️ Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit?

📝 Llistes electorals d'ERC a les eleccions generals 2023: tots els candidats
 

Què proposa Gabriel Rufián per a Catalunya? 

ERC ha estructurat el seu programa en vuit apartats: monarquia o república, repressió o llibertat, discriminació o igualtat, desigualtat o justícia social, dèficit o prosperitat, precarietat o treball digne, especulació o sostenibilitat i uniformitat o diversitat. En tots ells, primer denuncia "els greuges" que pateix Catalunya per part de l'Estat i després planteja el model que la formació proposa i les mesures concretes al Congrés i al Senat mentre la independència no és una realitat. 

La primera proposta dels republicans és "negociar la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya" que sigui vinculant. En defensa dels drets i les llibertats també proposa impulsar el dret a vot a partir dels 16 anys, despenalitzar les injúries a la Corona, donar suport a un referèndum sobre monarquia o república a l'Estat, impulsar una llei d'amnistia, derogar la llei mordassa i derogar la presó permanent revisable. Altres propostes d'ERC inclouen regularitzar les persones en situació administrativa irregular, derogar la llei d'estrangeria, elaborar una llei contra el racisme i la xenofòbia i garantir "els drets polítics i civils" de les persones migrades a través de diverses mesures. 

En relació amb les institucions, Rufián vol suprimir el Senat, les diputacions, les províncies i els ministeris d'educació o sanitat, atès que les comunitats autònomes en tenen les competències, així com exigir a l'Estat el traspàs del pressupost anual no executat a Catalunya el País Valencià i Balears. També reclama el traspàs de competències en matèria d'habitatge i cultura i denunciar la invasió competencial en el comerç o el turisme. 

Pel que fa a l'economia, ERC reclama un nou sistema de finançament per als Països Catalans, un fons específic de "compensació" per les infraestructures no executades, i exigir "la correcció dels greuges econòmics de l'Estat amb Catalunya", així com exigir a l’Estat una gestió dels fons europeus de recuperació Next Generation UE més "descentralitzada". D'altra banda, vol implementar una economia "justa, sostenible i de progrés" amb mesures com l'increment dels tipus a les rendes del capital o fent permanents els impostos a la banca i les energètiques. Pel que fa a l'agricultura reclama un "model descentralitzat d’aplicació de la PAC" i que es "reequilibri" la distribució dels fons europeus destinats a plans de desenvolupament rural. En relació amb la indústria ERC proposa "augmentar la competitivitat" del sector i alhora assolir els objectius de transició energètica.

En matèria d'ocupació aposta per la derogació de la reforma laboral i recuperar la indemnització de 45 dies per any treballat, reclamar el traspàs d'inspecció de treball, establir un salari mínim català superior al de l'Estat, plantejar la setmana de 4 dies, millorar la llei de treball a distància, disminuir les cotitzacions socials dels autònoms amb trams fins als 2.030 euros, i incrementar les pensions mínimes. Rufián també proposa implementar una Renda Bàsica d'àmbit europeu, reclamar el traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital, establir una prestació universal per la criança de fills, ampliar el permís de maternitat fins als 6 mesos, reformar la regulació del bo elèctric, ampliar els permisos de defunció de parents fins al segon grau de consanguinitat. 

En relació amb la mobilitat, ERC exigeix que es traspassi la titularitat i gestió dels aeroports, ports, autopistes, autovies i el servei de Rodalies, que es corregeixi el dèficit en aquestes infraestructures i que es completin obres com la del corredor mediterrani. D'altra banda, vol prioritzar el tren per davant de l'avió, imposant limitacions i un impost sobre aquest últim; desplegar punts de recàrrega de vehicles elèctrics, augmentar la freqüència de l'AVE a Lleida i Girona, recuperar trens nocturns i revisar l'IVA sobre vehicles com els iots i els jets privats. 

Per defensar el català ERC proposa una Llei de llengües que "garanteixi plenament els drets lingüístics", reclama que al Congrés dels Diputats sigui una llengua d'ús, que els treballadors de l'administració general a Catalunya en tinguin coneixement, exigir que el català, l'occità i la llengua de signes catalana siguin oficials a la Unió Europea, fer que el BOE es tradueixi en català i fer efectiva la promoció del català prevista en la llei general de comunicació audiovisual. 

📩 Consulta el programa electoral d'ERC per a les eleccions generals 2023