El programa electoral del Partit Popular per a les eleccions generals 2023 ja es pot consultar. Sota el títol Un projecte al servei d'un gran país, Alberto Núñez Feijóo proposa 365 mesures que aborden "la igualtat, la sostenibilitat, la digitalització i el repte demogràfic". El president popular, que aspira a obtenir la majoria absoluta, planteja un projecte "reformista" en contraposició amb el model que propugna el PSOE. T'expliquem quines són les propostes del programa electoral del PP per a les eleccions del 23-J a Espanya. 

🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
 

🗳️ Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit?


📝 Llista electoral del PP a les eleccions generals 2023: tots els candidats
 

Què proposa Alberto Núñez Feijóo per a Espanya?

El blau fosc del PP i l'omnipresència de Feijóo, que protagonitza les 20 imatges que inclou el programa, marquen l'estètica del document, que està estructurat en cinc blocs temàtics: créixer de forma sostenible, cuidar i prosperar, regenerar i respectar, servir i liderar i influir. Cadascun d'aquests blocs té marcats objectius i propostes concretes. 

En l'àmbit jurídic i institucional, Feijóo proposa recuperar el delicte de sedició i afegir nous delictes que contemplin "altres conductes de deslleialtat a les institucions". També, recuperar el delicte de malversació en la formulació anterior, reformar la llei orgànica del Tribunal Constitucional, suprimir la llei de memòria democràtica, o garantir que els presidents d'organismes independents de l'Estat, com el CIS, no tinguin lligams polítics. Entre altres mesures, els populars també plantegen modificar la llei de l'indult o la llei del règim electoral general per evitar que condemnats per terrorisme siguin elegibles.

En matèria d'economia, el PP proposa frenar "l'excés de regulació" per permetre el "creixement de petites i mitjanes empreses". En relació amb el sector primari, vol revisar el pla estratègic de la PAC, impulsar mesures de suport al sector per reduir els costos o flexibilitzar el calendari del Pacte Verd Europeu. D'altra banda, aposta per agilitzar l'execució dels fons europeus i un pla estratègic de reindustrialització amb l'objectiu que aquest sector generi el 20 % del PIB. Feijóo també es compromet a impulsar la digitalització i especialització del comerç de proximitat i a augmentar la col·laboració publicoprivada en el sector del turisme.

En l'àmbit fiscal, promet "corregir" la tarifa de l'IRPF d'acord amb la inflació, reduir l'IVA de la carn, el peix i les conserves, eliminar l'impost a les grans fortunes o simplificar l'impost de societats. D'altra banda, promet "actualitzar" el salari mínim, "millorar l'accés" a l'ingrés mínim vital o garantir una "tarifa 0" per a nous autònoms durant el primer any. Quant a l'energia, Feijóo promet eliminar el mecanisme "d'excepció ibèrica". També vol unificar els bons elèctric i tèrmic en un Bo Social Únic, accelerar la concessió de permisos en la instal·lació de renovables, promoure el biogàs, el biometà i l'hidrogen verd i estendre la vida útil de les plantes nuclears. 

En l'àmbit sanitari, el PP proposa un pla de xoc a l'atenció primària amb incentius per als metges que triïn l'especialitat de medicina de família, la creació d'un títol específic d'urgències i emergències o eliminar el requisit de nacionalitat per ser personal estatutari. D'altra banda, Feijóo vol recuperar el requisit de consentiment patern perquè les menors de 18 anys puguin avortar, garantir l'exercici del dret a l'objecció de consciència o "revisar" la llei d'eutanàsia. Quant a educació, el PP proposa reformar la LOMLOE, garantir la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys o fomentar la col·laboració publicoprivada en la formació professional. Per altra banda, el PP vol garantir "la neutralitat ideològica" a les aules, fer que el castellà sigui una llengua vehicular a comunitats autònomes amb dues llengües cooficials i instaurar una única prova d'accés a la universitat a tot l'Estat. 

Per millorar les xifres de natalitat i la conciliació Feijóo proposa augmentar la quantia de la prestació per fill i permetre que es pugui cobrar des del cinquè mes d'embaràs, garantir el títol de família nombrosa fins que l'últim fill compleixi els 26 anys, o ampliar els permisos de paternitat o maternitat a famílies monoparentals. En matèria de drets socials, el programa del PP planteja diverses mesures de protecció a la infància, acompanyament a la gent gran o inclusió de les persones amb discapacitat. Quant al col·lectiu LGTBI, proposa una nova llei per garantir els drets de les persones trans. 

Per fer front als reptes demogràfic de 'l'Espanya buidada' el PP planteja elaborar una "llei de desenvolupament rural", millorar les infraestructures o incentivar la contractació en les províncies de Sòria, Conca i Terol. Quant al problema de l'habitatge, Feijóo assegura que derogarà llei d'habitatge aprovada per l'executiu de Pedro Sánchez i proposarà un pacte d'estat sobre habitatge que contempli construir cases a preus assequibles o mobilitzar habitatges de lloguer. També promet un programa d'avals per garantir la concessió d'hipoteques a menors de 35 anys. En matèria de mobilitat el PP aposta per desenvolupar els corredors ferroviaris o transformar els aeroports del Prat i de Barajas. 

📩 Consulta el programa electoral del PP per a les eleccions generals 2023