Ja és públic el programa electoral de Sumar per a les eleccions generals 2023. Sota el títol Un programa per tu, Yolanda Díaz presenta un document amb el qual estableix les línies principals de la seva política. El programa inclou mesures econòmiques, laborals, climàtiques i socials. T'expliquem les propostes del programa electoral de Sumar per a les eleccions del 23-J a Espanya. 

🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
 

🗳️ Programes electorals a Espanya 2023: què proposa cada partit?

📝 Llistes electorals de Sumar a les eleccions generals 2023: tots els candidats

Què proposa Yolanda Díaz per a Espanya? 

El programa de Sumar està estructuraten cinc grans blocs i no mostra la cara de Díaz, que apareix d'esquenes en un míting en l'única imatge del document. El primer bloc aborda l'economia, amb propostes com la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores sense que impliqui la reducció de salari, augmentar el salari mínim per sobre de l'IPC anual, impulsar una reindustrialització a través de la transició energètica o incentivar fiscalment l'economia circular. 

En matèria de fiscalitat planteja una reforma per "millorar la progressivitat del sistema" fent que contribueixin més els que "s'esforcen menys", en referència a les grans empreses i patrimonis, i els que "incompleixen les obligacions tributàries". Díaz proposa un impost a les grans fortunes de forma permanent, reformar l'impost de societats per augmentar la contribució de les grans empreses, establir un mínim en l'impost de successions i donacions, augmentar la progressivitat de l'IRPF, i "millorar els instruments contra la corrupció". 

En l'àmbit social, Sumar planteja un seguit de mesures: implementar una "herència universal" de 20.000 euros per als joves que facin 23 anys, impulsar una prestació de 200 euros mensuals per fill fins als 18 anys, establir una cistella de la compra bàsica a preus assequibles, actualitzar les pensions d'acord amb l'IPC automàticament, garantir l'accés als subministraments bàsics d'aigua, energia i calefacció, ampliar la cobertura de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), estendre el Bo Cultural Jove a tota la població entre 16 i 30 anys i augmentar els permisos de maternitat i paternitat. D'altra banda, Díaz proposa "limitar el poder dels oligopolis" mitjançant la creació d'una empresa pública d'energia i un banc públic, fent que la renovació dels bons elèctric i tèrmic sigui automàtica, retallant les comissions bancàries. 

Pel que fa a l'educació, Sumar proposa universalitzar l'escola pública de 0 a 3 anys, garantir que hi hagi suficients escoles públiques de Formació Professional, disminuir les ràtios, augmentar les beques universitàries i buscar la reducció de preus en graus i màsters, impulsar una Llei Estatal d'ús i ensenyament de llengües "oficials i minoritzades" per protegir el català, el gallec i l'euskera. En l'àmbit sanitari vol augmentar la inversió pública per enfortir l'atenció primària i millorar les condicions dels treballadors, incloure nous serveis en el sistema públic com ara la salut bucodental, la nutrició, l'òptica, la psicoteràpia o la fisioteràpia. També, crear una llei de llistes d'espera i una empresa farmacèutica pública. 

En matèria d'habitatge proposa una inversió a llarg termini per generar un parc de lloguer protegit, establir limitacions al lloguer turístic, regular "de forma efectiva" els preus de lloguer i crear un "bo d'emergència" de 1.000 euros per a les llars amb hipoteca variable. També aposta per electrificar la calefacció i l'aigua calenta als edificis com una mesura d'eficiència energètica així com impulsar rehabilitacions per millorar l'aïllament i l'accessibilitat d'aquests. Pel que fa a la mobilitat, Díaz vol mantenir la reducció dels abonaments de transport per a viatgers habituals, "facilitar l'accés al vehicle elèctric" a través d'ajudes i beneficis fiscals, així com promoure una xarxa de punts de recàrrega. D'altra banda, aposta per "racionalitzar el transport aeri" i incrementar el transport públic ferroviari, de manera que es limitin els vols en trajectes que tenen una alternativa senzilla en tren, com ara la connexió Barcelona-Madrid. 

De cara al món rural, Díaz promet garantir "serveis essencials a 30 minuts" a través de la millora de la xarxa de transport públic, la connexió a Internet o els serveis d'atenció. També proposa incentivar els projectes empresarials en zones rurals a través de bonificacions o subvencions, o garantir que els bancs tenen uns serveis mínims en aquests territoris.

La transició ecològica és un dels grans eixos del programa de Sumar i està present en tots els apartats. Però entre les mesures específiques en aquest àmbit hi ha la modificació de la Llei de Canvi Climàtic per "augmentar la seva ambició" i assolir fites com el 55 % de la reducció d'emissions l'any 2030, aturar les inversions al gas natural i altres combustibles fòssils i apostar per combustibles renovables com l'hidrogen, "reformular" la planificació hidrològica o introduir una taxa al plàstic i a les grans empreses contaminants, entre altres. En relació amb el benestar animal, Sumar proposa reduir al 10 % l'IVA dels serveis veterinaris o derogar la llei de protecció de la tauromàquia. 

📩 Consulta el programa electoral de Sumar per a les eleccions generals 2023