Ja és públic el programa electoral del PSOE per a les eleccions generals 2023. L'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, presenta un extens document que defineix com el programa de "la unió, l'entesa i l'Espanya que avança". Així, sota el títol Un programa per a la millor Espanya, el partit socialista planteja mesures econòmiques i socials destinades a construir un model de país allunyat dels postulats de la dreta. Detallem les propostes del programa electoral del PSOE per a les eleccions del 23-J a Espanya. 

🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
 

🗳️ Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit?


📝 Llistes electorals del PSOE a les eleccions generals 2023: tots els candidats
 

Què proposa Pedro Sánchez per a Espanya?

El programa electoral del PSOE es divideix en set grans blocs temàtics: economia, medi ambient, joventut, feminisme, benestar, convivència i política exterior.

En matèria d'economia i ocupació, Sánchez proposa augmentar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins al 60 % del salari mitjà, impulsar un Pacte per la Plena Ocupació amb mesures per facilitar la formació i la inserció laboral o aprovar l'Estatut del Becari. També, donar suport a autònoms i empreses en el seu procés de "digitalització, internacionalització i transició ecològica", ​crear un Pla Nacional d'Emprenedoria Social, donar suport al comerç de proximitat, actualitzar la llei d'indústria  i "reforçar el finançament" del sector agrícola.

En l'àmbit fiscal es compromet a "millorar la fiscalitat d'autònoms i pimes" i continuar amb una política "que ajudi a la classe mitjana i treballadora" amb mesures com la millora dels incentius per fill i per dependència i "avaluant" la possible pròrroga dels gravàmens temporals sobre la banca i les energètiques. Quant a l'habitatge, el PSOE proposa augmentar el parc públic d'habitatge amb 183.000 cases, "consolidar" el Bo de Lloguer Jove, reforçar les ajudes directes per al lloguer o aplicar els avals ICO perquè menors de 35 anys comprin el primer habitatge.

En matèria social, Sánchez es compromet a "nodrir amb 5.000 milions d'euros cada any la guardiola de les pensions" amb l'objectiu que el 2027 el Fons de Reserva de la Seguretat Social compti amb més de 20.000 milions d'euros. D'altra banda, vol "reforçar" els bons socials tèrmic i elèctric, estendre la prestació per paternitat i maternitat fins a les 20 setmanes, "consolidar" l'Ingrés Mínim Vital o garantir la "gratuïtat total" del transport públic per a infants i estudiants fins als 24 anys.

En matèria d'educació, Sánchez promet l'ampliació de places públiques gratuïtes en les escoles bressol i de formació professional, incrementar la dotació del sistema de beques i la reducció de les taxes universitàries.  Així com promoure la baixada de ràtio als centres, donar suport a l'escola rural, promoure l'oferta d'activitats extraescolars gratuïtes als centres públics o aprovar l'Estatut del Docent.  En l'àmbit sanitari, el PSOE promet "acabar amb les llistes d'espera" establint per llei temps màxims d'espera incloent-hi l'assistència a la salut mental. A més, promet incrementar un 15 % les places del grau de Medicina i garantir l'accés a serveis d'atenció a la salut bucodental, la salut mental, les ulleres i els audiòfons, prioritzant els infants. 

Les polítiques de feminisme socialistes busquen abolir la prostitució, actuar contra les agències que promocionen la gestació subrogada i garantir l'accés a l'avortament en les zones rurals. En cas de tornar a ser president, Sánchez proposa "blindar" algunes de les lleis aprovades per evitar la seva derogació.

Quant a la mobilitat, el PSOE es compromet a aprovar la llei de mobilitat sostenible, "millorar la inversió" en la xarxa ferroviària amb l'ampliació de les xarxes de Rodalies i l'augment del nombre de trens. També promet que l'AVE arribi a Astúries aquest 2023 i a Almeria el 2026, així com "continuar treballant" en la connexió amb Extremadura i els corredors que connecten Navarra, La Rioja o Cantàbria. Quant a les grans infraestructures, vol executar l'abans possible els corredors Atlàntic i Mediterrani i "desenvolupar el hub" de l'aeroport de Barajas i la "connectivitat intercontinental" del Prat. També promet impulsar un "pla d'electrificació" a tota la xarxa estatal de carreteres i elaborar un pla d'ajudes per "facilitar la transició als vehicles de zero emissions". 

Per fer front als reptes del món rural, els socialistes es comprometen a "enfortir l'activitat comercial" en aquests territoris, "millorar la connectivitat" amb plans per desplegar la Banda Ampla i el 5G, impulsar la mobilitat rural sostenible i a demanda i aprovar una "cartera de serveis bàsics" garantint que cap municipi es trobi a més de 30 minuts d'accés als serveis públics. En matèria d'energia i medi ambient, el president espanyol vol reformar la llei d'aigües, duplicar la capacitat de les dessaladores el 2027 i "culminar l'execució dels marcs d'acció prioritaris" a Doñana, el Mar Menor, en la recuperació de l'Albufera de València i el Delta de l'Ebre.

En l'àmbit institucional, el PSOE proposa un nou sistema de finançament autonòmic, impulsar una llei de bases del règim local per clarificar les competències dels ajuntaments, "modernitzar" la justícia, desenvolupar la llei de memòria democràtica, potenciar les plantilles i infraestructures de les forces de seguretat, o aplicar "una política migratòria que redueixi les arribades irregulars" i alhora "salvi vides". 

📩 Consulta el programa electoral del PSOE per a les eleccions generals 2023