Ja és públic el programa electoral de la CUP per a les eleccions generals 2023. La formació anticapitalista, liderada per Albert Botran i Mireia Vehí presenta un breu document que sota el títol El 23-J plantem cara, fa balanç dels últims quatre anys, analitza el moment actual i planteja les principals "línies d'intervenció" per "reconstruir, multiplicar i estendre el moviment de l’1 d’Octubre" i per fer d'oposició a un govern tant del PSOE com del PP. Aquestes són les propostes de la CUP per les eleccions del 23-J. 

🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
 

🗳️ Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit?

📝 Llistes electorals de la CUP a les eleccions generals 2023: tots els candidats
 

Què proposa Albert Botran per a Catalunya? 

El programa electoral de la CUP es divideix en cinc "línies d'intervenció". La primera inclou les propostes per assolir la independència, l’autodeterminació i el final de la repressió, com ara defensar els Països Catalans com a conjunt, abolir la monarquia, plantar cara a l'extrema dreta, defensar les persones represaliades i lluitar per l'oficialitat, el reconeixement i ús de la llengua catalana en tots els àmbits, especialment a l'escola. En matèria de drets i llibertats la CUP també proposa derogar la llei d'estrangeria, la llei mordassa, i "combatre" el Codi Penal i el sistema penitenciari. 

La segona línia d'intervenció aborda l'economia. Botran vol "avançar cap a la nacionalització i la recuperació de la propietat i gestió pública dels serveis públics i dels sectors estratègics de l’economia i cap a l’abolició total del deute". En aquest sentit, proposa "plantar cara a l'IBEX 35 i les grans multinacionals", i fer una "planificació econòmica al servei del bé comú" a través de la diversificació i desestacionalització. D'altra banda, la CUP demana la dissolució de l’OTAN, la Unió Europea i l’FMI per fer possible "la plena independència dels pobles". 

En tercer lloc, la formació anticapitalista promet fer front a l'emergència climàtica evitant que avancin projectes antiecològics i per "recuperar el poder i la capacitat de decisió del poble sobre l’alimentació, el territori i l’energia, i els drets bàsics i universals". Reclama la descarbonització, tancar les centrals nuclears, i apostar per "l'autoproducció local d’energia renovable".

Quant a les polítiques feministes, la CUP planteja "posar la vida al centre" ampliant la llei de dependència, internalitzar el SAD i aplicar mesures impositives i major inversió en recursos públics per garantir la redistribució de la riquesa. D'altra banda, proposa dur a terme polítiques feministes que comportin millors condicions materials de vida per a les dones, lluitar contra la feminització de la pobresa, garantir un avortament lliure, d’accés universal, gratuït, segur i sense límit d’edat i una educació pública i laica. 

Finalment, Botran vol aprofundir en l'exercici de la democràcia directa per lluitar contra la corrupció del sistema, i en aquesta línia denunciar la monarquia, aixecar catifes i assenyalar lobbies i poders corruptes. 

📩 Consulta el programa electoral de la CUP per a les eleccions generals 2023