Ja és possible consultar el programa electoral de Junts per Catalunya per a les eleccions generals 2023. Sota el títol Per Catalunya, la candidatura que encapçala Míriam Nogueras denuncia en el seu programa "l’espoli fiscal, el dèficit en infraestructures o la persecució política" i presenta un seguit de mesures amb les quals aspira a "poder canviar-ho tot". T'expliquem quines són les propostes del programa electoral de Junts per a les eleccions del 23-J. 

🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
 

🗳️ Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit?

📝 Llistes electorals de Junts a les eleccions generals 2023: tots els candidats
 

Què proposa Míriam Nogueras per a Catalunya?

El programa electoral de Junts està estructurat en tres blocs: drets polítics i llibertats, drets econòmics i fiscals i drets socials, culturals i mediambientals. En l'àmbit de drets i llibertats, Junts per Catalunya proposa denunciar "la repressió judicial, la parcialitat i la politització de ja Justícia i la Fiscalia o l’incompliment de l’Estat espanyol de les resolucions dels diferents organismes internacionals". D'altra banda, planteja fer una reforma dels delictes de malversació i desordres públics i de diverses lleis: la llei de memòria democràtica, la llei de secrets oficials, la llei mordassa, la llei d'amnistia, la llei del CGPJ, entre altres. També proposa estendre el dret de sufragi dels 18 als 16 anys.

En l'àmbit econòmic, Nogueras vol modificar el sistema de finançament de la Generalitat per compensar-la per "la insuficiència de recursos" rebuts en els últims 9 anys, i per incorporar el "cost de la vida" en el càlcul de les necessitats de recursos de cada territori. D'altra banda, reclama l'Estat que inverteixi a Catalunya "en funció del pes del PIB català respecte el PIB de l'Estat", i que en cas que no executi les inversions pressupostades, estableixi "compensacions". En aquest sentit, exigeix "el pagament immediat del deute que manté amb la Generalitat de 759 milions d'euros". 

D'altra banda, Junts proposa establir un salari mínim català de 1319 euros i aconseguir la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) per integrar-lo amb la Renda Garantida de Ciutadania. A escala sectorial planteja una nova Llei d’aigües que permeti a la Generalitat la gestió integral de totes les conques de Catalunya, aconseguir una regionalització efectiva dels fons de la política agrària comuna (PAC 2021-2027) i recuperar competències exclusives en matèria de comerç o d'indústria. Quant a la política fiscal, Junts reclama la titularitat de tots els impostos suportats a Catalunya i la gestió d'aquests. Mentrestant, proposa reduir la pressió fiscal sobre les empreses catalanes, incrementar les deduccions per maternitat a l’IRPF, reformar la tributació dels autònoms, introduir la taxa digital per a les grans empreses tecnològiques, baixar l’IVA dels productes alimentaris, dels serveis funeraris, de la cultura o de serveis com la perruqueria. 

En relació amb l'educació, vol garantir la gratuïtat de l'escola dels 0 als 18 anys, promoure l'FP Dual o exigir el traspàs de la competència i els fons de les beques universitàries. Per defensar el català, exigirà al govern espanyol que reclami l’oficialitat de la llengua a la Unió Europea, modificarà el reglament intern del Congrés per permetre l'ús del català en les sessions plenàries i reclamarà la publicació del BOE en català. També exigirà que els jutges i fiscals i els empleats públics de Catalunya coneguin la llengua. 

Entre les propostes socials de Junts s'inclou l'augment de la prestació per fills a càrrec, la gratuïtat de productes d’higiene menstrual, anticonceptius hormonals i preservatius, la ​millora gradual de les pensions mínimes, de les d’orfenesa i de les de viduïtat o reclamar el traspàs de competències de seguretat social, plantejar la possibilitat de regulació de la maternitat subrogada i el reconeixement del dret a permís retribuït per malaltia o mort d'un animal de la família. Per fer front al repte de l'habitatge, proposa augmentar els fons estatals fins a situar-los en el 0,6 % del PIB o augmentar els recursos transferits a la Generalitat en aquesta matèria. D'altra banda, vol incrementar el pressupost del bo jove per garantir l'accés a l'habitatge dels joves o impulsar un programa d'avals per a menors de 35 anys per comprar el primer habitatge. 

En matèria d'infraestructures, Nogueras planteja demandes com ara el traspàs dels aeroports de Barcelona, Girona, Reus i Sabadell, dels ports de Barcelona i Tarragona, del Consorci de la Zona Franca, Rodalies, i la xarxa de carreteres. Juntament amb aquesta transferència reclama la cessió dels fons suficients per realitzar inversions, i mentre això no es faci efectiu, reclamar que es compleixin les inversions previstes i finalitzin obres com la del corredor mediterrani. En relació amb les telecomunicacions, Junts reclama "revertir les mesures recentralitzadores" en aquest àmbit, modificar la llei general de la comunicació audiovisual per canviar els percentatges de la quota europea en llengua catalana i ampliar les competències del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), garantir que tot el territori té connexió a Internet d'alta velocitat, i impulsar un bo social per a la gent amb discapacitat per facilitar-los l'accés als recursos digitals. També proposa regular la intel·ligència artificial i transferir a Catalunya les competències en matèria de ciberseguretat.
 

📩 Consulta el programa electoral de Junts per a les eleccions generals 2023