L'any de la fuga de seus, que començaria amb els trasllats del Banc de Sabadell i CaixaBank i la creació del reial decret-llei per part del govern de Rajoy per poder fer trasllats exprés, ha construït un relat que comença a fer aigües, sobretot després que, fa pocs dies, se sabés que l'Estat va retirar molts milions dels bancs catalans per forçar els trasllats. L'any de la fuga de seus, en realitat, no ha comportat només "fugides" fora de Catalunya, sinó també una allau de grans multinacionals que han vingut a Catalunya a establir-hi seu o que han potenciat la que tenien.

Des de l'aprovació d'aquest decret-llei, van traslladar la seva seu fins a 2.501 empreses, segons les dades de la Conselleria d'Empresa i Coneixement. Amb tot, "Catalunya continua liderant el nombre d'empreses amb seu social a l'estat espanyol", explica la consellera, amb el 18,5% del total d'empreses, segons el mateix informe. 

A les darreres notícies del retorn d'Agbar i la fuga de capitals dels bancs catalans per "ordres polítiques" després del referèndum de l'1 d'octubre, que debiliten el discurs catastrofista de la fuga de seus, s'hi suma el fet que cada vegada més grans empreses reconegudes internacionalment estan apostant per Catalunya, i fan mans i mànigues per instal·lar-hi el seu hub del sud d'Europa. 

Les fonts del sector consultades per El Nacional coincideixen: "Les empreses de fora volen venir a Barcelona". De fet, tal com explicava Manel de Bes, director del Departament d'oficines de la consultora immobiliària Forcadell, "hi ha empreses molt importants que tothom coneix del nivell de Facebook i Amazon que estan buscant lloc per establir-se a Barcelona i no en troben” perquè hi ha “molta més demanda que oferta”. 

A més, des de Forcadell asseguren que durant l’últim trimestre del 2017, mesos àlgids del conflicte Catalunya-Espanya, es van tancar moltes operacions importants com les esmentades anteriorment, i que “el primer semestre del 2018 estem arribant a números rècord, amb més de 200.000 metres quadrats d’oficines contractats a Catalunya”, amb xifres similars a les de “l’època del boom”. 

Una altra consultora immobiliària, Savills Aguirre Newman -la qual té la comercialització en exclusiva de la Torre Glòries, on s'han instal·lat les fake news de Facebook- assegura, en la mateixa línia, que l'any 2017 ja va ser un any rècord en termes del mercat logístic a Catalunya, "amb xifres rècord de 462.000 metres quadrats"; una xifra que, segons la consultora, "a tancament del tercer trimestre del 2018 ja s'ha superat la xifra total del 2017, amb "un nivell de contractació de 493.000 metres quadrats". 

La llista

D'entre les empreses que han apostat per Catalunya en els darrers mesos, n'hi ha moltes d'internacionalment reconegudes. A El Nacional ja vam publicar fa uns mesos un reportatge de 10 empreses que han establert seu a Catalunya en ple procés; una llista que ara, un any després de l'inici de la "fuga de seus", hem volgut ampliar amb els nous projectes i inversions que s'han anat fent darrerament. 

D'entrada, podem distingir les inversions en dos grans grups: d'una banda, les empreses que han establert seu a Catalunya per primera vegada perquè no en tenien prèviament, i de l'altra, aquelles que ja tenien presència al territori però que han decidit apostar més fort per Catalunya i ampliar les seves plantes o seus. 

Empreses noves a Catalunya

Facebook

L'empresa de Mark Zuckerberg va anunciar durant la segona setmana de maig una bomba per Catalunya: ha triat la Torre Glòries de Barcelona per localitzar-hi un centre per combatre les fake news, que ocuparà un total de 9.000 metres quadrats d'aquest edifici. El titular del contracte és una altra empresa, Competence Call Center (CCC), que és qui dóna servei exclusiu a Facebook en aquest centre del 22@. 

Sobre aquest moviment, fonts properes a l'operació asseguren que la primera visita a la Torre Glòries es va fer el 4 de gener, i en cap moment han parlat del procés.

Amazon

L'octubre del 2017, Amazon va obrir un centre logístic important al Prat del Llobregat; una planta de més de 63.000 metres quadrats i que va suposar una inversió de més de 200 milions d'euros. Amb tot, fa just unes setmanes Amazon va anunciar que es venia la superfície, però s'hi queda de llogatera. A més de la planta del Prat, Amazon també té una seu d'11.000 metres quadrats a l'edifici Luxa Gold del 22@. 

Nike Live

La multinacional nord-americana ha triat Barcelona per estrenar el seu nou concepte de botiga Nike Live a Europa al llarg de 2019, amb la qual reforçarà la seva presència al país. El Nike Live de Barcelona, ​​que serà el primer d'Europa i el tercer del món després del de Los Angeles i Tòquio, estarà situat al centre comercial dedicat exclusivament als esports d'El Corte Inglés al Portal de l'Àngel. 

A grans trets, el Nike Live és un innovador concepte de botiga que combina les característiques digitals amb un entorn físic únic.

Satellogic

L'argentina puntera en tecnologia de microsatèlits d'imatges d'alta resolució, ja va anunciar que instal·laria a Barcelona, concretament al 22@, les seves oficines centrals de la marca per tot Europa. Amb aquesta obertura, l'empresa crearà 100 llocs nous de treball fins el 2020.

Aquestes noves oficines seran la cinquena seu internacional de la companyia, després de les de Buenos Aires (Argentina), San Francisco (Estats Units), Montevideo (Uruguai) i Tel Aviv (Israel).

WeWork

Barcelona és també un punt referencial pel coworking, un fet molt atractiu per les startups. Lluny de Londres, que és la primera ciutat mundial en coworking, Barcelona ja supera Madrid en aquest tipus d'espais. WeWork, una de les principals empreses especialitzades en oferir aquest tipus d'espais, va confirmar el setembre passat la seva arribada al 22@, concretament a l'edifici Luxa Gold, veí d'Amazon. 

A més, segons asseguren fonts del sector a El Nacional, WeWork té el projecte de contractar dos edificis més durant el 2019, i es preveu que arribin a tenir un total de 30.000 metres quadrats a Barcelona -actualment en té 18.000 i està present a 90 ciutats-.

Lidl Digital

La cadena alemanya de supermercats ha llogat 4.000 metres quadrats distribuïts en quatre plantes de l'antic edifici que ocupava la seu corporativa a Catalunya del BBVA a la Plaça Catalunya, al centre de Barcelona per instal·lar-hi el seu centre de gestió de la divisió del comerç electrònic d'Europa. Lidl Digital és la divisió creada fa més de 10 anys per la cadena alemanya per atendre l'activitat del comerç electrònic i per potenciar tota la vessant digital del grup que pertany al grup Schwarz. En la divisió digital convergeixen totes les línies internacionals de les activitats digitals de la companyia com poden ser la implantació de plans de logística, comerç electrònic, atenció i gestió de l'experiència de client, el portal de viatges i altres serveis digitals de Lidl. 

Banc N26

El banc alemany N26 va anunciar a mitjans de juny la obertura de la seva segona oficina europea a Barcelona. L'entitat pretén contractar més de 100 enginyers i experts en desenvolupament de producte a la ciutat fins al 2019, ja que l'oficina se centrarà en el desenvolupament de producte i tecnologia.

Segons el banc alemany, Barcelona ha estat la ciutat escollida per ubicar la seva segona oficina europea perquè és "un dels epicentres de la tecnologia més madurs dins de l'ecosistema europeu", a més de tenir una "atmosfera emprenedora" i una "gran qualitat de vida". Actualment, N26 té dues oficines, a Berlín i a Nova York, amb un total de més de 430 treballadors.

Regus

Regus és una multinacional dedicada, com WeWork, als espais de coworking. La luxemburguesa a arribar a Barcelona a principis del 2018 per instal·lar-hi un dels seus Service Center a La Campana, a la Gran Via de Barcelona. Un espai de 4.000 metres quadrats, i segons asseguren fonts del sector, no tenen més de res service center a tot el món. 

IGG

El gegant asiàtic IGG, desenvolupador mundial de videojocs, també va apostar per la capital catalana per establir-hi el seu primer hub en el negoci europeu, en què opera a Espanya, França, Itàlia, Regne Unit i Alemanya. La xinesa va venir a Barcelona a principis del 2018 amb la intenció d'atraure talent, i espera comptar amb un equip de 60 persones -va arribar amb 23- a finals del 2018. 

DHL

Del sector de la paqueteria, l'alemanya DHL ha triat Castellbisbal -on Amazon també hi té un centre- per fer una inversió de 7,6 milions d'euros en un nou centre logístic i que donarà feina a unes 65 persones entre directes i indirectes.

Adesso 

A principis de juliol, la multinacional alemanya feia pública la seva aposta per Barcelona. Amb la nova sucursal a Barcelona, Adesso marca una nova fita en el seu procés d'internacionalització. La companyia alemanya, una de les més importants en la prestació de serveis de consultoria de tecnologies de la informació a l'Europa Central, té com a objectiu mantenir el seu curs sostingut de creixement i expansió internacional. Adesso no ha dubtat en invertir a Catalunya i situar-hi la seva nova seu per a l’Estat espanyol.

Scopely 

La plataforma nord-americana de jocs Scopely va anunciar, durant l'octubre del 2017, que tenia previst invertir entre 2 i 3 milions d'euros en una nova seu a Barcelona, la primera de la companyia fora dels Estats Units, amb la intenció que aquesta es converteixi en la seu europea de la companyia.

Enerkem i Suez

Es tracta de dues empreses importants en el sector del tractament de residus. Enerkem, canadenca, i Suez, francesa, ja han començat els tràmits per instal·lar a El Morell (Tarragona) una planta de transformació de residus pionera a tot Espanya, que comportarà una inversió inicial de 250 milions i crearà un total de 900 llocs de treball, entre el procés de construcció i d'activitat. 

Empreses que reforcen l'aposta pel territori

King

L'empresa britànica, propietària de coneguts videojocs com Candy Crash Farm Heroes, ja tenia la seu a la capital catalana, però el gener del 2018 va anunciar que la canviava de lloc, dins la mateixa ciutat, però a un edifici més gran, de 9.000 metres quadrats i també a la zona del 22@. La raó: convertir aquesta seu en el hub de l'empresa al sud d'Europa, una aposta clara per la ciutat. Segons fonts del sector, aquesta empresa "ha crescut molt des que està al 22@".

Pepsico 

El parc d'oficines World Trade Center Almeda Park, a Cornellà de Llobregat, compta també, des d'aquest any, amb PepsiCo, la distribuïdora de marques com Lay's, Cheetos, Pepsi o Gatorade. Fins fa poc, l'empresa tenia seu al carrer Tarragona de la ciutat de Barcelona, però va decidir fer aquest moviment en la mateixa línia que King, ampliant fins a 5.000 metres quadrats la seva planta. 

UPS

La multinacional nord-americana dedicada al trasllat de paquets ha triat la Zona Franca per instal·lar-hi el seu centre d'operacions per donar servei al sud d'Europa, i que donarà feina a més de 400 persones. Així doncs, UPS deixarà les instal·lacions que actualment té a l'Hospitalet de Llobregat i llogarà el centre de la Zona Franca, de gairebé 60.000 metres quadrats, en el qual edificarà una nau moderna i robotitzada.

AAM

La multinacional nord-americana American Axle & Manufacturing (AAM), líder global en la fabricació de sistemes de transmissió, direcció i xassís per a vehicles i camions lleugers, va posar fa dos mesos la primera pedra de la nova planta que construirà al polígon de Ca n'Alemany de Viladecans (Baix Llobregat) amb una inversió de 20 milions d'euros. La previsió d'AMM es posar en marxa la nova planta el mes de gener de 2019.

La nova planta, que tindrà una superfície de 15.500 metres quadrats,consolidarà les dues més petites que la multinacional té a Gavà i quan estigui a ple rendiment donarà feina a més de 200 persones. La planta estarà dedicada a fabricar productes amortidors per a motors per a fabricants com Renault, BMW, Daimler o Porsche, entre d'altres.

Microsoft 

La multinacional de la informàtica Microsoft obrirà un centre de disseny i laboratori quàntic (Quantum Lab) a Barcelona.  Fins ara, Microsoft compta amb unes oficines a Diagonal Mar per dur a terme tasques comercials i on hi treballen unes 70 persones, i amb l'obertura del laboratori de quàntica, donarà feina a 60 persones més. 

Siemens

Siemens ha triat Cornellà de Llobregat (Barcelona) per ubicar el seu nou hub d'innovació digital, que es dedicarà a desenvolupar solucions digitals relacionades amb el sector energètic per a Mindsphere, la plataforma al núvol de la companyia.

Elis

La francesa Elis, empresa especialitzada en lloguer i manteniment d'equips d'higiene, ha inaugurat a la Zona Franca de Barcelona una nova planta de bugaderia industrial, una inversió que ha suposat una inversió de 22 milions d’euros i que generarà la creació de 200 llocs de treball. Tot i que no és la primera planta que la multinacional engega a Barcelona, es tracta d'una de les inversions més avançades tecnològicament. 

Aticco

La start-up catalana líder en coworking, ha tancat el lloguer d'unes oficines de 2.200 metres quadrats ubicades a l'antiga seu del PDeCAT, al carrer Provença. A més, Aticco ja compta amb metres de coworking a un edifici al 22@, el MED. 

Oracle 

Oracle, companyia californiana, ja tenia presència a Barcelona des de l'any 2007, amb un centre de desenvolupament i innovació especialitzat en banca. A mitjans de juliol, però, va decidir instal·lar-se també a la Torre Glòries, al costat de Facebook, amb 250 llocs de feina a Barcelona. Així, compta ja amb 3.500 metres quadrats contractats a la ciutat. 

Kapsch 

Kapsch TrafficCom, empresa proveïdora internacional de tecnologia, serveis i solucions per a Sistemes de Transport Intel·ligent (ITS), amb seu a Vienna (Àustria)  i amb presència a més de 50 països, ha triat Barcelona per inaugurar-hi una nova oficina, reafirmant la seva aposta pel Mediterrani. 

Criteo 

La multinacional francesa Criteoespecialitzada en màrqueting digital, va decidir traslladar la seva seu actual de Barcelona, ubicada a la Torre Mapfre i que ocupava des de 2014, al districte tecnològic 22@, a la mateixa ciutat, per convertir-la en la segona seu més important de l'empresa -la primera és a París-, duplicant el nombre d'empleats. L'empresa ha escollit un edifici de 8.524 metres quadrats a prop de la Torre Glòries per reubicar la seva seu, encara que l'operació no es farà efectiva fins la segona meitat de 2019, quan acabin les obres de remodelació del bloc.

Covey Alquiler

I no només empreses internacionals, sinó que també hi ha casos estatals. La companyia andalusa dedicada al sector del lloguer de vehicles industrials i especialitzada en el sector del fred, segueix els passos de grans empreses internacionals i aposta per Catalunya. Segons ha informat avui en un comunicat, l'empresa estrena una nova delegació a Girona, que se suma a la ja existent a Barcelona per copar el mercat català.