El discurs de la fuga de seus continua de baixada. Avui, la canadenca Enerkem i la francesa Suez, dues companyies especialitzades en el tractament de residus, han anunciat que estudien invertir 250 milions en implantar una planta pionera de transformació de residus en biocombustible a El Morell (Tarragona). De fet, les dues empreses ja han demanat a la Generalitat l'autorització ambiental integrada que inclou el Projecte Tècnic i l’Estudi d’impacte Ambiental per iniciar els tràmits d’implantació al pla parcial 10 del Morell.

L'Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, nom amb el qual s'ha batejat el projecte, crearia més de 700 llocs de treball en la fase de construcció i més de 200, entre directes i indirectes, un cop estigui en funcionament. Els representants de les dues empreses ja han rebut l’aval del ple municipal, que s’ha reunit de forma extraordinària per explicitar el seu vistiplau al projecte. Així doncs, si el projecte tira endavant, les empreses preveuen que estigui enllestit el 2022. 

Pionera a tot l'Estat

Enerkem i Suez treballen pel desenvolupament d’un projecte innovador que culminaria amb la instal·lació d'una planta de reciclatge de carboni molecular avançat al Morell. La planta seria la primera d’aquest tipus a l’estat espanyol, dedicada a la producció comercial de metanol verd a partir de residus. Actualment, Enerkem -que té la patent d’aquest procés innovador- opera una planta a Edmonton (Canadà) i en té una altra en fase de permisos a Rotterdam (Països Baixos).

Es calcula que, en plena operativitat, la nova instal·lació tindria capacitat per tractar 375.000 tones de residus -principalment plàstic, paper i tèxtil-, que es podrien transformar en 265.000 tones de metanol verd. Actualment, el procés tècnic permet transformar fins a un 70% de la matèria prima i, la resta, acaba resultant diòxid de carboni o residu sòlid. La vocació de futur és assolir un índex d'aprofitament del 100% i possibilitar “una planta de reciclatge circular total”.

Expectació a El Morell

L’alcalde del Morell, Pere Guinovart, ha recordat que el projecte per urbanitzar els terrenys on s’ubicaria la planta va quedar aturat el 2005 i s’ha mostrat satisfet de l’aposta empresarial de dues companyies “molt importants”. Guinovart ha subratllat que, més enllà dels bondats del projecte en matèria de creació de llocs de treball, la principal condició que han posat per donar-hi el seu vistiplau és l’aspecte mediambiental. “És un projecte molt important i modern, a càrrec d’empreses solvents”, ha celebrat. Segons l’alcalde, s’espera que els tràmits i els permisos s’allarguin durant un any. 

Per la seva banda, fonts de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) han valorat de forma positiva el possible interès d’ambdues empreses per instal·lar-se a la zona. “Entre els nostres objectius com a associació hi ha potenciar la competitivitat de la indústria química de Tarragona i ser l'agrupació d'empreses químiques més competitiva del sud d'Europa. Per tant, notícies com la que es planteja, en cas de confirmar-se, van en la línia de consolidar aquests dos objectius", han manifestat des de l’associació.