Tot comença a estar preparat per aquest Sant Jordi 2023, que serà el més gran i potent de la història a tot Catalunya. El 23 d'abril és un dels dies més bonics de Catalunya i, clarament, tots tenim ganes de sortir al carrer a veure la quantitat de paradetes de roses i llibres que hi haurà durant la diada. Un cop més, Barcelona organitzarà la superilla literària, que aquest any serà un 10,6% més gran que la de l'any anterior. Però Barcelona és només una de les ciutats que organitzarà activitats i esdeveniments durant Sant Jordi, hem de tenir en compte que altres ciutats també tindran altres esdeveniments que seran dignes de visitar!

📚 Llibres Sant Jordi 2023: 10 recomanacions i totes les novetats editorials de l'any


📕 Activitats de Sant Jordi 2023 a Barcelona | Tota l'agenda del 21 al 23 d'abril
 

Ambiente parada libro, diada de Sant Jordi 2022 - Foto: Sergi Alcàzar
Foto: Sergi Alcàzar

Superilla Literària per Sant Jordi 2023: On estaran les paradetes de roses i llibres?

Barcelona repetirà el model de la superilla literària, que l'any passat va ser tot un èxit. Aquest Sant Jordi 2023 comptarà amb una superfície de 154.000 metres quadrats al centre de Barcelona, un espai equivalent a uns 22 camps de futbol i que serà un 17% més gran que l'any anterior. S'inclourà de nou l'espai entre l'avinguda Diagonal, la Gran Via, i els carrers Pau Claris i Balmes, amb l'excepció del carrer Consell de Cent, que està en obres. La novetat d'aquest any és que la superilla s'expandirà i es crearà un gran eix que anirà des de Gran de Gràcia a l’altura de Travessera de Gràcia fins a la Rambla a l’altura de la plaça Reial. Així, es recuperarà la Rambla, que havia quedat exclosa de la diada en les últimes dues edicions a causa de la pandèmia. 

🗺️ Mapa de parades de llibres i roses per Sant Jordi 2023 a Barcelona
 

La majoria de l'àrea estarà tallada al trànsit, i els vehicles només podran circular pels carrers perimetrals i també pels carrers d’Aragó i València. Les parades del sector del llibre i la rosa tindran reservat el passeig de Gràcia, part de la Rambla entre Canaletes i la plaça Reial, i Gran de Gràcia fins a Travessera. Més avall de la Rambla, més amunt de Gran de Gràcia i tota la Rambla Catalunya serà l'espai per a entitats, associacions i col·lectius, com també ho serà el passeig Lluís Companys. D'altra banda, el passeig de Sant Joan tornarà a ser un espai dedicat al còmic, la novel·la gràfica i la literatura infantil i juvenil. Però aquí no s'acaba tot, donat que també hi haurà paradetes a la plaça Universitat, l'avinguda Diagonal entre els carrers Joan Güell i Pau de Romeva, la plaça de Sarrià, els Jardinets de Gràcia, la rambla del Poblenou, la plaça Virrei Amat, la plaça Orfila i la plaça Eivissa.

En total, seran 7 els districtes que habilitaran espais a Barcelona per celebrar la festa. A banda de Ciutat Vella, Gràcia i Eixample com a punts més cèntrics, Les Corts ha doblat l'espai amb una desena de parades; Poblenou, també amb una desena de parades concentrades en dos trams de la rambla propers a la majoria d'establiments; Sant Andreu, amb 8 parades de llibres i el cor cívic centrat a la vila de Sant Andreu; i Sarrià, amb tres llibreries al cor de la vila.

ambiente libros diada de Sant Jordi 2022 - Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona consolida el model de la superilla literària en el Sant Jordi 2023.  Foto: Sergi Alcàzar

Portes obertes i activitats per Sant Jordi 2023, del 21 al 23 d'abril

El 23 d'abril és el dia marcat al calendari per sortir a passejar amb la parella, la família o els amics i regalar-se llibres i roses, però el Sant Jordi és una celebració que agrada tant que mai no n'hi ha prou amb un sol dia, i per això, hi ha activitats des d'una setmana abans. Aquest Sant Jordi 2023, Barcelona tornarà a acollir una nova edició del festival literari per als infants, 'Món Llibre', el cap de setmana del 15 i 16 d’abril al CCCB i biblioteques de la ciutat. Entre dimecres 19 i divendres 21 se celebraran els 'Diàlegs de Sant Jordi' a les biblioteques Agustí Centelles, Francesca Bonnemaison i Jaume Fuster, en els quals els lectors es podran trobar amb 11 escriptors. 

📕 Sant Jordi 2023 a Barcelona: agenda d'activats i signatura de llibres
 

El pregó de Sant Jordi se celebrarà al Saló de Cent dissabte 22 d'abril, i en aquesta ocasió anirà a càrrec de l'escriptora i periodista cultural Gemma Ruiz Palà. Finalment, el 23 d'abril, es donarà el tret de sortida a la diada amb el tradicional esmorzar de Sant Jordi, que tindrà lloc a les 9:30 hores al Palau de la Virreina. Diumenge tornarà a ser una jornada de portes obertes a diversos edificis i espais singulars de Barcelona que encara estan per concretar, i la Casa Batlló de Gaudí tornarà a estar engalanada amb un vestit de roses vermelles i serà testimoni de milers de fotos durant tota la jornada.

ambiente rosas diada de Sant Jordi 2022 - Foto: Sergi Alcàzar
Les parades de roses i llibres tornaran a la Rambla aquest Sant Jordi 2023. Foto: Sergi Alcàzar

Per la seva banda, els floristes i llibreters professionals disposaran d’altres espais en exclusiva, repartits per diferents punts de la ciutat en els quals podran vendre llibres i roses durant tot el cap de setmana. Divendres 21 i dissabte 22, els establiments de venda de flors i llibres ja podran muntar les seves parades davant de la botiga; també ho podran fer els flequers, com havien fet ja en edicions anteriors. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Èric del Arco, ha assenyalat que "la combinació d'espais professionals en moltes ciutats amb les parades davant de les llibreries arreu del territori permetran gaudir d'una festa única que es viu als carrers de tot el país". 

Com serà el Sant Jordi 2023 a Girona, Tarragona, Lleida i altres ciutats catalanes?

Tot i que Barcelona ha estat tradicionalment el punt neuràlgic de la diada de Sant Jordi a tot el país, però enguany també s'ha volgut reforça la cadena de celebració arreu del territori perquè els 957 municipis del país se sentin partíceps d'una de les jornades més boniques de l'any ja convertida en festa popular. En paraules de Del Arco, "explicar que un dia un país marxa a dormir sense res al carrer i s'aixeca plena de roses i llibres al carrer, i s'acaba al cap de 12 hores amb molta alegria, és inigualable". Pel que fa a la resta de capitals catalanes, també tindran epicentres destacats per celebrar una festa popular nostrada com Sant Jordi. Girona tornarà a confiar en la Copa i l'esplanada de la Devesa per concentrar les activitats i les parades de la diada, mentre que Tarragona aplegarà les llibreries en una zona específica de la Rambla i Lleida ubicarà l'espai reservat a llibreries a l'avinguda Francesc Macià i a la rambla de Ferran, amb espais també destinats a associacions, entitats i partits polítics. 

🌹 Quina rosa de Sant Jordi haig de regalar? El significat rere cada color
 

També hi haurà espais habilitats a Badalona, que celebrarà la Fira del llibre des del 21 d'abril fins el 23, a Manresa davant del Casino, la plaça Major a Vic, la plaça Vella a Terrassa o la plaça Santa Anna a Mataró. A altres municipis, com Amposta, la concentració de llibres i roses serà a la plaça de l'Ajuntament i al carrer Major, mentre que a Banyoles la zona estarà a la plaça Major i a Cerdanyola del Vallès les llibreries tindran parada al costat dels seus establiments tot seguint un circuit. Aquests són només alguns exemples del gran desplegament que es farà enguany el diumenge 23 d'abril, que serà el més gran en tota la història de Catalunya i la jornada de Sant Jordi que concentrarà més kilòmetres (i número) de parades.