La ciutat de Barcelona prepara ja la diada de Sant Jordi, tot i que encara queden més de dos mesos fins al 23 d’abril, amb un plantejament que repetirà l’experiència del 2022 de la superilla literària, és a dir, el tancament perimetral d’una important part del centre de Barcelona per ubicar-hi les parades dels llibreters amb la novetat que enguany s’expandirà tant en direcció muntanya com en direcció mar, això sí, perdent un tram del carrer Consell de Cent, actualment en obres. Així, a més de tot l’àmbit circumscrit entre els carrers de Pau Claris i Balmes, la Diagonal i la Gran Via, la superilla creixerà per Gran de Gràcia en direcció muntanya i per la Rambla en direcció mar -que es recupera després d’uns anys fora del Sant Jordi oficial per la pandèmia-, implicant els districtes de l’Eixample, Gràcia i Ciutat Vella.

Cal tenir en compte, això sí, que el Sant Jordi del 2023 cau en diumenge, la qual cosa fa preveure un trànsit diferent del dels dies feiners, circumstància a la que se suma el fet que Gran de Gràcia ja queda tallat al trànsit tots els diumenges i festius dins el programa Obrim carrers. En tot cas, la novetat és que aquesta superilla dibuixarà un eix des de Gran de Gràcia a l’altura de Travessera de Gràcia fins a la Rambla a l’altura de la plaça Reial, que permetrà expandir l’espai disponible, sobretot per al sector professional del llibre i la rosa, que tindran reservat la majoria d’espais, com tot el passeig de Gràcia, la part de la Rambla entre Canaletes i la plaça Reial, i Gran de Gràcia fins a Travessera. Més avall de la Rambla, més amunt de Gran de Gràcia i tota la Rambla Catalunya -com el 2022-, serà espai per a entitats, associacions i col·lectius.

Segons ha explicat Eric de l’Arco, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, en la presentació del desplegament de Sant Jordi, es tracta de la “consolidació d’un model que va accelerar la pandèmia” i que permetrà, segons el secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya, Marià Marín, “garantir l’esponjament i la seguretat”. Per la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí Grau ha destacat la importància de demostrar que “el terme superilla serveix per a més coses a banda de l’operació urbanística, perquè significa omplir de vida l’espai públic”. Finalment, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga ha destacat la importància de Sant Jordi com “la festa per excel·lència de la cultura catalana”.

Sense pla B en cas de pluja

Tot i que la superilla literària del 2022 va permetre concentrar el sector professional en un punt i alhora evitar les grans aglomeracions habituals en aquesta diada, el punt negre va ser el que Martí Grau ha definit com a “petites inclemències” però que va ser una important pedregada que va malmetre molt del material exposat. Tot i la lliçó de l’any passat, el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, ha admès que “no hi ha un pla B” si fa mal temps, atesa la impossibilitat de “trobar un espai a cobert” per encabir tot un desplegament que ocuparà l’eix gran de Gràcia - Passeig de Gràcia - la Rambla, però ha recordat que “cada parada és responsable dels llibres i d’adoptar les mesures que calgui per protegir-los en cas de pluja”. Per la seva banda, Martí Grau ha anunciat que es “monitorarà la previsió meteorològica perquè tothom tingui la màxima informació i es pugui preparar” en cas d’alertes per mal temps.