Com se celebrarà la jornada de Sant Jordi 2024 a Lleida? Si Barcelona omplirà el centre amb la zona professionalitzada (i de copagament per primer cop), Girona es retrobarà al Barri Vell i Tarragona focalitzarà la diada a la Rambla Nova, la capital de Ponent repetirà la fórmula de l'any passat i tornarà a celebrar el 23 d'abril a les rambles de Francesc Macià i de Ferran després de l’èxit de públic que es va registrar en les anteriors edicions. Lleida viurà el Sant Jordi 2024 amb un bon grapat de parades de llibres i roses per celebrar el dia més bonic de l'any, i el tram de Francesc Macià –entre el pont Vell i la subdelegació del Govern– es mantindrà en exclusiva per als grans protagonistes del dia: llibreters, editorials i comerços de roses, així com les parades institucionals. Quines activitats es faran a Lleida per Sant Jordi?

🟠 Sant Jordi 2024: com serà la diada del 23 d'abril a Catalunya?
 

🟠 Llibres Sant Jordi 2024: recomanacions i novetats editorials de l'any
 

054 Sant Jordi Lleida foto ACN 2015
Foto: Estela Busoms (ACN)

Les rambles de Ferran i de Francesc Macià de Lleida s'omplen de roses i llibres

La Rambla de Ferran serà de nou l'epicentre de la diada de Sant Jordi a Lleida des de les 9 h del matí fins les 21 h del vespre. Allà i a la Plaça Sant Joan s'hi ubicaran les parades de les entitats culturals i socials, les associacions benèfiques, els centres educatius i els partits polítics, mentre que les parades de roses i llibres estaran a l'Avinguda Francesc Macià. És una fórmula d’èxit des que va nàixer el 2021, un any després que la pandèmia es carregués la diada del 2020. Aquell primer any, Francesc Macià es va perimetrar per controlar i limitar l’accés de passejants, encara amb mascareta incorporada. El 2022, amb l’adeu ja a les restriccions sanitàries, el model va convèncer públic, paradistes i Paeria. I l’any passat ja va ser l’apoteosi —aprofitant que Sant Jordi va caure en diumenge—, per celebrar-ne una diada doble de cap de setmana  amb una extensa programació d'activitats culturals.

🟠 Llibres recomanats per Sant Jordi 2024: la selecció de Revers
 

Enguany el Sant Jordi cau en dimarts laboral, i es preveu que l'afluència torni a la normalitat després que l'any passat caiés en diumenge. L'horari de les parades serà de 9 h a 21 h, 12 hores sense parar. Fonts del Gremi de Llibreters van confirmar que “la diada tornarà al format d’una sola jornada, amb les parades ocupant Francesc Macià i Ferran, que estaran tallades al trànsit per facilitar la mobilitat popular i la logística dels paradistes”, segons va publicar el diari Segre. En principi, quedarà a criteri de cada llibreria organitzar activitats literàries prèvies a la diada, dilluns o l’anterior cap de setmana, així com la possible autorització per instal·lar parades de llibres davant les llibreries els dies abans del 23 d'abril. El que va garantitzar el Gremi és que no es cobrarà taxes a les parades, a diferència del que passarà a Barcelona.