Va quedant menys perquè arribi el dia de Sant Jordi 2023 i cada cop es coneixen més detalls sobre l’edició d’aquest any, que torna als carrers amb un desplegament molt més gran que el de l'any passat. El Sant Jordi 2023 a Barcelona tornarà a ser una jornada festiva que posarà al centre les roses i els llibres, i aquest 23 d’abril la festa repetirà amb la superilla literària però amb una versió més àmplia que pretén estendre's per molts més espais de la ciutat. Que el Sant Jordi d’enguany caigui en diumenge també és un gran reclam per absorbir un gran número de visitants a tota la ciutat de Barcelona, i per això les parades amb totes les novetats editorials de l’any i les activitats festives ja es començaran a muntar el divendres 21 i s'estendran també a dissabte 22. Quines novetats té preparades la diada del 23 d'abril? On hi haurà les parades de llibres i roses i com es viurà el Sant Jordi 2023 a Barcelona? Aquí tens un recopilatori amb tota la informació per gaudir com sempre del dia del llibre i de la rosa a la capital.

🌹 Sant Jordi 2023: com serà el 23 d'abril a Catalunya?
 

Ambiente parada libro, diada de Sant Jordi 2022 - Foto: Sergi Alcàzar
Foto: Sergi Alcàzar

On hi haurà parades de llibres i roses a Barcelona per Sant Jordi 2023?

Aquest Sant Jordi 2023 Barcelona tornarà a confiar en una superilla literària que l'any passat ja va ser un èxit tot i la pluja i el mal temps. Aquesta diada la superfície total serà de 154.000 metres quadrats al centre de Barcelona, un espai equivalent a uns 22 camps de futbol i que serà un 10 % més gran que el 2022. A banda de l'espai entre l'avinguda Diagonal, la Gran Via, i els carrers Pau Claris i Balmes —amb l'excepció del carrer Consell de Cent, que està en obres— s'inclourà com a novetat d'aquest any un gran eix que anirà des de Gran de Gràcia —a l’alçada de Travessera de Gràcia— fins a la Rambla —a l’alçada de la Plaça Reial—, lloc històric que acollia la diada abans de la pandèmia i que tornarà per fi a brillar amb llibres i roses.

Ja se sap també les ubicacions de tot plegat. Les parades del sector del llibre i la rosa tindran un espai reservat al passeig de Gràcia, part de la Rambla entre Canaletes i la Plaça Reial, i Gran de Gràcia fins a Travessera. Més avall de la Rambla, més amunt de Gran de Gràcia i tota la Rambla Catalunya estarà destinat a col·lectius, associacions i entitats, com també ho serà el passeig Lluís Companys. D'altra banda, el passeig de Sant Joan tornarà a ser un espai dedicat al còmic, la novel·la gràfica i la literatura infantil i juvenil. La majoria de l'àrea estarà tallada al trànsit, i els vehicles només podran circular pels carrers perimetrals, així com també pels carrers d’Aragó i València. 

🗺️ Mapa de parades de llibres i roses per Sant Jordi 2023 a Barcelona
 

L'espai reservat a la superilla de Sant Jordi serà un 10% més gran que el de l'any passat

També hi haurà més parades a plaça Universitat, l'avinguda Diagonal entre els carrers Joan Güell i Pau de Romeva, la plaça de Sarrià, els Jardinets de Gràcia, la rambla del Poblenou, la plaça Virrei Amat, la plaça Orfila i la plaça Eivissa. I la circulació de cotxes i autobusos? La majoria de l'àrea estarà tallada al trànsit, i els vehicles només podran circular pels carrers perimetrals, així com també pels carrers d’Aragó i València. Però els floristes i llibreters professionals disposaran també d’altres espais en exclusiva, repartits per diferents punts de la ciutat. Els dies 21 i 22 d'abril, els establiments de venda de flors i llibres podran muntar les seves parades davant de la botiga; també ho podran fer els flequers, com havien fet ja en edicions anteriors.

Tornen les signatures de Sant Jordi amb els autors i escriptors al carrer

Una de les situacions més esperades de la celebració d’un Sant Jordi en plena normalitat són les firmes d’autors i autores. Encara no se sap la llista d’autors i autores que celebraran Sant Jordi a Barcelona, ni tampoc els horaris ni els punts on s’ubicaran, però de ben segur que les opcions seran tan àmplies i diverses com llibres han anat sortint aquest any. No obstant, s'espera que hi hagi les cares que han publicat aquest any o passat l'abril passat, com Màrius SerraXavier AldekoaManel AlíasAndrea GenovartTxell Feixas Xavier Graset. Els llibres presencials podran tenir l’autògraf pertinent sense necessitat d’inscripcions prèvies, podent trobar els escriptors més destacats signant a llibreries o a parades literàries a peu de carrer. 

🖊️ Signatures de Sant Jordi 2023: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril
 

GEMMA RUIZ quarta / Foto: Montse Giralt
Gemma Ruiz farà el pregó de Sant Jordi 2023. / Foto: Montse Giralt

Gemma Ruiz Palà: pregonera de Barcelona per Sant Jordi 2023

I si torna un Sant Jordi com els d’abans, també torna el tradicional pregó de Sant Jordi 2023 a la ciutat, que l'any passa va tornar a engegar l'escriptora Imma Monsó. Aquesta diada nostrada la convidada a fer-lo serà l’escriptora i periodista Gemma Ruiz Palà, guardonada el passat desembre amb el premi Sant Jordi per Les mares. El pregó de Sant Jordi se celebrarà el dissabte 22 d’abril a les sis de la tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. El mateix diumenge 23 d'abril al matí es donarà el tret de sortida a la diada amb el tradicional esmorzar de Sant Jordi, que tindrà lloc a les 9:30 hores al Palau de la Virreina. 

📚 Llibres recomanats per Sant Jordi 2023: la selecció de Revers

La Casa Batlló, vestida de roses vermelles per Sant Jordi 2023

Quin és l’edifici de Barcelona que representa la llegenda de Sant Jordi i el drac integrada en la seva arquitectura? No podia ser d’una altra manera que la Casa Batlló tingués un protagonisme destacat per la diada, i el que no canvia és el vestit de flors que cada any es posa la seva façana per celebrar l’arribada del dia més bonic de l’any. Aquest cop, l’obra icònica d’Antoni Gaudí tornarà a ornamentar-se amb roses vermelles, que vestiran balcons i portalades, i que tornaran a ser testimoni de les milers de fotografies i selfies que es faran tots els seus visitants.