Els mals de cap poden ocórrer en qualsevol moment, i patir una migranya mentre s'està gaudint durant uns dies de descans no és tan estrany com podria semblar.

Els que veurem a continuació són alguns dels factors desencadenants de mals de cap durant les vacances i convé conèixer-los per evitar que arruïnin el teu temps de descans.

Dolor per descens de l'estrès

És un mal de cap que ocorre quan hi ha hagut una caiguda en els nivells d'estrès. Moltes persones amb migranya crònica o episòdica que tenen controlada l'afecció amb tractaments preventius, se'n van de vacances i experimenten atacs quan estan gaudint de la seva festa.

Per a algunes persones, els dolors forts de cap no es desencadenen per l'estrès, sinó quan s'allibera l'estrès, encara que no està exactament clar per què. Es creu que tenen a veure amb una fluctuació en els nivells de l'hormona de l'estrès.

Per evitar que la relaxació es converteixi en un mal de cap, s'aconsella estabilitzar els nivells d'estrès dormint prou i passant temps de qualitat amb éssers estimats. Especialment abans d'anar-se'n de vacances, aquestes i altres activitats de control de l'estrès poden ajudar a evitar el patró de pics i caigudes que podria desencadenar una migranya.

La suma de molts petits factors estressants

No tots els aspectes de les vacances impliquen felicitat sense estrès. Des de problemes d'última hora amb els equipatges fins a les relacions amb alguns familiars, hi ha una sèrie de raons per les quals de vegades sembla que necessitem unes vacances de les vacances. Tot això pot sumar mals de cap, literalment i figuradament.

Així, les estratègies de cura personal per desestressar-se són la millor aposta per a la prevenció. Meditar o prendre descansos no programats poden ajudar.

Excursionista con dolor de cabeza
Excursionista amb mal de cap / Unsplash

Estàs fora del teu horari habitual de somni

Quan estàs lluny del teu propi llit, el somni no sempre és fàcil. La migranya i el somni van de bracet. Viatjar pot alterar el ritme circadiari d'una persona, el que contribueix a la interrupció del somni i als atacs de migranya.

Per dormir millor durant les vacances, practica una higiene saludable del son en suspendre l'ús de dispositius abans de ficar-te al llit, mantingues una habitació fresca i fosca i compleix la teva rutina habitual a l'hora d'anar al llit tant com sigui possible. Prendre melatonina també pot ajudar-te a agafar millor el son.

Deshidratació

Mantenir-se hidratat és essencial per prevenir el mal de cap. Fins i tot una pèrdua d'aigua corporal de l'1 al 2 % pot augmentar les possibilitats de desenvolupar mals de cap.

Simplement, canviar d'entorn pot treure'ns dels nostres hàbits saludables usuals i això pot portar-nos a no hidratar-nos com ho faríem normalment, especialment si estem fent un viatge per carretera o si prenem un vol i preferim no haver de detenir-nos o aixecar-nos per anar al bany cada poc temps.

Després està aquest enemic clàssic de les vacances: l'alcohol. A causa que actua com un diürètic, pot causar-nos una deshidratació addicional. Per això és important tenir sempre a mà una ampolla d'aigua, no tant per la set com perquè no patim deshidratació.

Canvis en la dieta

Per a algunes persones, els aliments rics en substàncies com a tiramina, nitrats, sulfits i ingredients artificials poden desencadenar el mal de cap. Els culpables inclouen els formatges anyencs, les carns curades i processades, els aliments en escabetx i l'alcohol, aliments que solen trobar-se amb freqüència als restaurants, llocs que visitem més durant les vacances.

I no podem oblidar l'impacte de la cafeïna. Les fluctuacions en la ingesta de cafeïna són conegudes per afectar els mals de cap. Si normalment consumeixes cafè i no ho fas durant les vacances, és freqüent que per aquest desequilibri es presentin mals de cap. En lloc de deixar de consumir-lo de sobte, mantén el teu consum habitual de cafeïna també durant els teus dies de descans.