En els últims anys ha incrementat molt considerablement la ingesta de melatonina a les nits per agafar millor el son. Es tracta concretament d'una versió sintètica de la melatonina natural que produeix el nostre cos per ajudar a dormir. Però, és segur prendre melatonina diàriament?

La melatonina es genera a la glàndula pineal, just a sobre del centre del cervell. És una hormona que ajuda a regular el cicle de son-vigília del nostre rellotge intern i s'allibera en posar-se el sol. Dues hores després es comença a produir el son i al matí, quan torna a sortir el sol (o estem exposats a una llum brillant), els nivells de melatonina cauen, la qual cosa indica el nostre rellotge intern que és hora de despertar-se.

El cervell normalment produeix només una quantitat molt petita de melatonina, al voltant de 0,2 mil·ligrams. Per a algunes persones, això pot no ser suficient per ajudar-les a descansar el que necessiten. Per tant, els suplements de melatonina, que generalment contenen dosis més altes que la quantitat que el cos allibera de forma natural, poden ser útils per tractar els trastorns del son i l'insomni.

El cert és que la ciència dona suport a aquest ús. Per exemple, aquest estudi de títol Melatonin: Both màster clock output and internal estafi-giver in the circadian clocks network (Melatonina: regulació del rellotg intern del cos i control de la xarxa de rellotges circadiaris) publicat a Journal of Physiology-Paris, va trobar que la melatonina pot ajudar a restablir el cicle de son-vigília del cos. Altres estudis menors suggereixen que la melatonina suplementària pot alleujar l'ansietat i el desfasament horari.

La melatonina està disponible sense recepta en farmàcies i punts de venda al detall de nutrició saludable. Tanmateix, no totes les marques de melatonina són iguals, i és important llegir l'etiqueta i assegurar-se d'obtenir melatonina pura i no melatonina barrejada amb altres substàncies. Encara que les investigacions portades fins ara conclouen que és segura per prendre cada nit, els experts creuen que es necessiten grans estudis per determinar si és eficaç i segura per a totes les formes d'insomni i, en particular, per a l'ús a llarg termini. Per això, recomanen cenyir-se a dosis més baixes (1 a 3 mil·ligrams per dosi nocturna) per prevenir efectes secundaris no desitjats, que generalment inclouen augment dels somnis, malsons o somnolència matutina.

Melatonina

La melatonina pot comprar-se lliurement i sense recepta, encara que convé consultar la seva presa amb el metge

Quant a edats i altres factors, la melatonina no és adequada per a tothom. No ha de prendre melatonina si s'està embarassada o en període de lactància, o si es té un trastorn autoimmune, un trastorn convulsiu o depressió. Si té diabetis o pressió arterial alta, és necessari consultar amb el metge abans de prendre'l. I si està prenent algun medicament, també.

Si la melatonina no ajuda a agafar el son després d'una setmana o dos d'ús nocturn, s'han d'estudiar altres opcions. I, en qualsevol cas, la recomanació és que es consulti sempre primer al metge i que es prenguin altres mesures per ajudar a dormir millor, com adquirir una bona rutina de son que inclogui, entre altres coses, limitar la cafeïna després de la tarda, limitar l'alcohol i apagar les pantalles almenys 30 minuts abans de ficar-se al llit.