La insuficiència cardíaca guarda una connexió amb el grau de consum d'alcohol que encara es té com a acceptable per a la salut en un bon nombre de països. Aquesta conclusió ha estat una de les que s'han presentat en un congrés mèdic dut a terme per la Societat Europea de Cardiologia recentment.

El treball científic afegeix més evidència al fet que s'ha d'anar molt amb compte en ingerir alcohol. Bethany Wong ha liderat la investigació des de l'irlandès Hospital Universitari Saint Vincent i afirma que "s'ha de posar un límit al consum d'alcohol en menys de l'equivalent a una ampolla de vi a la setmana".

El de l'alcohol és un problema que ens afecta molt de prop, ja que la UE és la regió en la qual més es consumeix de tot el planeta si fem cas a les dades que empra l'OMS. Encara que ja s'havia deixat clar per part dels experts que el consum excessiu d'aquestes begudes incrementa el risc de patir una classe d'insuficiència cardíaca com és la miocardiopatia alcohòlica, ara "les noves investigacions suggereixen que l'alcohol consumit en quantitats més baixes també pot ser perjudicial", afirmen des dels responsables de l'estudi.

La investigació

El treball es va dur a terme amb més de 700 persones més grans de 40 anys que patien perill de desenvolupar insuficiència cardíaca a causa de factors de risc com l'obesitat, la diabetis o la pressió arterial elevada, o amb insuficiències coronàries en el passat. L'edat mitjana dels pacients va ser de 66 anys i poc més de la meitat de la cohort estava composta per dones.

Per a l'estudi es va prendre com a patró una unitat de 10 grams d'alcohol. Els voluntaris es van distribuir en grups segons la quantitat setmanal d'alcohol que consumien. Els que no en prenien, els de nivell mitjà (l'equivalent a una ampolla de vi setmanal), els considerats moderats (fins a dues ampolles a la setmana) i els que tenien un consum alt (més de dues ampolles de vi setmanals).

Servint una cervesa : Unsplash
Servint una cervesa / Unsplash

Les conclusions

Durant 5,4 anys es va analitzar la relació entre la salut cardíaca i el consum alcohòlic. Els qui consumien alcohol en grau moderat o alt van ser els més joves, homes majoritàriament i amb un índex de massa corporal (IMC) més alt.

Dins dels que patien de preinsuficiència cardíaca, en comparació amb cap consum d'alcohol, el consum moderat o alt no es va associar amb un risc 4,5 vegades més gran d'empitjorament cardíac respecte als que no provaven l'alcohol. La investigació reflexa que beure més de 70 grams d'alcohol setmanalment té relació amb un empitjorament de la insuficiència cardíaca prèvia o d'un augment de la insuficiència cardíaca simptomàtica entre els europeus. El mateix estudi, tanmateix, no va trobar cap avantatge per a la salut coronària entre els quals participants de baix consum d'alcohol.