Són molts els elements que poden fer que es desencadeni un atac de migranya, inclòs el que mengem i bevem. Això sí, no existeix com a tal un desencadenant universal de migranya, però sí hi ha alguns desencadenants comuns que poden causar o contribuir que tinguin lloc episodis de migranya en algunes persones.

A continuació veurem alguns aliments que destaquen per la seva capacitat per provocar migranyes en les persones.

Cafeïna

Massa cafeïna i experimentar abstinència de cafeïna, ambdós extrems, poden causar migranya o mals de cap.

Així mateix, segons la Fundació americana de la migranya, la cafeïna pot ajudar a aturar els atacs de migranya que estan a punt de tenir lloc i fins i tot pot oferir alleujament del mal de cap amb un ús ocasional.

Els aliments i begudes amb cafeïna més destacats són el cafè, el te i la xocolata.

Edulcorants artificials

Molts aliments processats contenen edulcorants artificials. Són alternatives al sucre que s'afegeixen als aliments i begudes per proporcionar dolçor. Però aquests edulcorants poden causar migranya i se sap que l'aspartam en particular desencadena episodis de migranya.

Alcohol

L'alcohol és un dels productes més comuns que desencadenen migranya. Una de les raons que el col·loquen en aquesta posició és que contribueix a la deshidratació.

Xocolata

Si l'alcohol és el més fort desencadenant d'atacs de migranya, la xocolata no li va gaire al darrere. Tant és així que n'afecta més del 20 per cent de les persones que experimenten migranya. La xocolata conté cafeïna i beta-feniletilamina, que poden provocar mals de cap en algunes persones.

Xocolata
Xocolata

Embotits

Les carns curades, inclosos el xoriço, el pernil o les salsitxes, contenen conservants anomenats nitrats, que conserven el color i el sabor. Aquests aliments poden alliberar òxid nítric a la sang, que dilata els vasos sanguinis del cervell.

Formatges anyencs

Els formatges curats contenen una substància anomenada tiramina. Es forma quan l'envelliment d'un aliment provoca la descomposició de les proteïnes. Així, com més temps hagi madurat el formatge, major serà el contingut de tiramina.

La tiramina és una altra substància química de la qual existeix constància que desencadena mals de cap i migranya. Alguns dels formatges comuns amb alt contingut de tiramina són la feta, el blau i el parmesà.

Aliments adobats i fermentats

Igual com els formatges anyencs, els aliments adobats i fermentats poden contenir altes quantitats de tiramina. Alguns d'aquests aliments són els cogombrets, el kimchi i la kombucha, entre d'altres.

Aliments congelats

Ingerir aliments i begudes congelats, com gelats o granissats, pot desencadenar mals de cap intensos i punxants. És més probable que s'experimentin mals de cap que es converteixin en atacs de migranya si es mengen aliments freds ràpidament, després de fer exercici o quan es té un excés de calor.

Aliments salats

Els aliments salats, especialment els que són processats, poden contenir conservants nocius que poden desencadenar migranya en algunes persones. El consum d'alts nivells de sodi pot augmentar la pressió arterial, causant mals de cap o atacs de migranya.