La cafeïna és un estimulant natural que milions de persones prenen cada dia. Tanmateix, consumir massa cafeïna pot causar efectes secundaris indesitjats com a dificultat per dormir, augment del ritme cardíac, nerviosisme i tremolors, entre d'altres.

Per això veurem a continuació si convé desfer-se del consum de cafeïna i, en tot cas, una sèrie de consells per poder no dependre d'ella.

Com reduir els efectes de la cafeïna

Se sap que els efectes de la cafeïna duren diverses hores, i és possible que coneguis el que és estar més nerviós si has begut molt cafè, refrescos, begudes energètiques o alguna altra beguda amb cafeïna.

De fet, una vegada que ha entrat al seu cos, no hi ha gaire que es pugui fer per eliminar la cafeïna. L'única manera de desfer-se d'ella és esperar que s'elimini naturalment. No obstant això, es poden prendre algunes mesures per minimitzar els seus efectes secundaris.

Deixar-la tan aviat com notis efectes adversos

Si notes símptomes incòmodes com tremolors, deixa de consumir cafeïna immediatament. Entre els aliments i les begudes amb cafeïna hi ha el cafè, el te, les begudes energètiques, alguns refrescos, la xocolata amarga i alguns gelats i postres.

El cafè descafeïnat és una bona opció si malgrat tot vols gaudir del sabor i els beneficis per a la salut del cafè. Tot i així, el descafeïnat conté cafeïna, encara que quantitats molt baixes: de 2 a 7 mg per tassa.

Dona bevent caféTingues en compte el temps

Els efectes estimulants de la cafeïna generalment es noten dins dels primers 45 minuts d'ingesta i poden durar de 3 a 5 hores. A més, la cafeïna pot tardar fins a 10 hores a desaparèixer completament del teu organisme.

Si et preocupa dormir, el millor és deixar de consumir cafeïna entre 6 i 8 hores abans de ficar-te al llit.

Evita la deshidratació

Beure aigua és important per mantenir-se hidratat durant tot el dia però és que beure aigua ajuda a alleujar el nerviosisme induït per la cafeïna. Això podria deure's que la deshidratació pot empitjorar els símptomes.

A més, si no estàs acostumat a la cafeïna, pot actuar com un diürètic suau i provocar un augment de la micció i deposicions més freqüents. Encara que això és estrany per a aquells que consumeixen cafeïna amb regularitat, la hidratació pot ajudar a reduir alguns d'aquests efectes.

Mou-te

Fer un tomb lleuger està recomanat per alleujar l'ansietat i el nerviosisme.

Practica la respiració profunda

Si et sents ansiós, respira lentament i profundament durant 5 minuts. Alternativament, pots provar la pràctica de la meditació per calmar la ment i el sistema nerviós.

Menja aliments rics en fibra

Menjar pot retardar l'alliberament de cafeïna en el corrent sanguini. Opta per aliments rics en fibra i de digestió lenta, com cereals integrals, mongetes, llenties, vegetals amb midó, fruita seca i llavors.

Prendre L-teanina

Encara que no contrarestarà els efectes estimulants de la cafeïna, aquest suplement d'aminoàcids pot ajudar a alleujar l'ansietat i reduir la pressió arterial. Assegura't de parlar amb el teu metge abans de prendre'l.