És necessari un museu dedicat a la vagina?

És necessari un museu dedicat a la vagina? Si creus que ‘no’ potser estaria bé preguntar-se per què no cal un museu dedicat a la vagina, però sí que n’hi ha d’haver de dedicats al penis. El passat mes de novembre es va inaugurar al Camden Market, al nord de Londres, el primer museu del món dedicat a la vagina.

La primera exposició Muff Busters: Vagina myths & how to fight them està dedicada als mites que hi ha al voltant de la vagina i com combatre’ls i durarà fins al mes de febrer. L’objectiu principal no es altre que abordar els conceptes erronis sobre l’anatomia femenina i, fins i tot, els problemes d’aparença, sexe, anticonceptius i neteja.  

Credit Angus Young 2019 20191113 001

Vista general de l'exposició Muff Busters / Museu de la Vagina. Angus Young 

Segurament, un museu d’aquestes característiques és necessari des del moment en què s’han generat tants mites i creences al voltant del sexe femení. Una de les coses més impactants és que a la dècada dels 50 es pensaven que la Coca-Cola podria actuar com un espermicida. És a dir, sacsejar una ampolla d’aquesta beguda i fer-se una dutxa vaginal, teòricament, prevenia l’embaràs. Evidentment, no funcionava. Un altre dels mites que acompanyen l’exposició és al voltant de la virginitat, els tampons i els suposats canvis del cos quan l’himen es trenca.

L’embaràs és un pou de mites. I les absurditats que acompanyen els remeis casolans per evitar-lo encara més. Com per exemple, que no hi ha possibilitat que una dona es quedi embarassada si no arriba a l’orgasme, una dutxa després del sexe funciona com a anticonceptiu, si es tenen relacions sexuals dreta és impossible quedar-s’hi o fins i tot, que és impossible si estàs alletant.

El clítoris, conegut també com a òrgan del plaer, també guarda uns quants mites. “El clítoris és impossible de trobar”. Fals. El clítoris és la punta de l’iceberg. I durant l’exposició aprens que el clítoris té “potes”. D’aquest òrgan genital se’n veu només la part exterior però el cas és que hi ha una part que està oculta al voltant de la vulva i la vagina. És un òrgan complex, ple de terminacions nervioses que són, precisament, les que aporten plaer.

Ara bé, només d’entrar hi ha un element que crida molt l’atenció. I això és una escultura d’un tampó cobert amb purpurina vermella envoltat de dues copes menstruals. La regla continua sent també un tabú.

Credit Angus Young 2019 20191113 014 (1)

Tampó amb purpurina vermella i copes menstruals al fons / Museu de la Vagina. Angus Young

Més enllà dels mites i no mites, el museu posa a prova el visitant sobre l'anatomia femenina. Hi ha uns fulls amb dibuixos de la vagina i unes fletxes perquè puguis posar a prova els teus coneixements. 

Per què ara?

El cas, però, és que obrir el primer Museu de la Vagina no ha estat fàcil. Segons explica la fundadora del projecte Florence Schechter i recullen diversos mitjans britànics, es va decidir a apostar per aquesta idea quan va descobrir que hi havia un museu dedicat al penis a Islàndia. “La vagina està estigmatitzada”, ha subratllat en diverses ocasions.

El museu s’ha pogut impulsar a través d’una recaptació de crowdfunding on es van aconseguir reunir fins a 50.000£ –uns 58674,25 euros–. Les seves fundadores esperen que aquesta exposició ajudi a desterrar mites.

L’espai, molt petit, disposa també d’una botiga on es poden adquirir des de llibres temàtics fins a arracades en forma de clítoris, punts de llibres o il·lustracions de diferents tipus de vagines.