Una amiga et demana un tampó o una compresa i li dones com si fossis una traficant. Aquest gest és un dels més normals entre joves –i no tan joves– als bars, a la feina o la universitat. La regla continua sent un tabú.

En aquest sentit, la copa menstrual vol ajudar a trencar-lo. "La barrera més important per a les copes menstruals no és demostrar com de segures i saludables són, sinó trencar el tabú i el pudor que hi ha al voltant de la menstruació i els genitals femenins", expliquen des de Sileu, una de les empreses que fabriquen copes menstruals. Així, recorden que són molts els mites que passen de generació en generació i que, en algunes societats, transformen la menstruació en objecte de segregació i discriminació sexual. 

Així viuen la regla les dones del món

Per a algunes cultures, la menstruació és un tema que fa vergonya de treure en conversa. Per altres, és un assumpte que fins i tot provoca recloure a les nenes i dones en cabanyes aïllades i en condicions precàries, fet que suposa un risc per a la seva integritat i les seves vides. Aquest és el cas, per exemple. d'algunes poblacions del Nepal, expliquen des de Sileu. Aquesta pràctica es diu Chhaupadi i consisteix a portar a les dones a cabanyes allunyades de cultius i animals perquè es creu que la regla és una maledicció que destrossa les collites. Diverses organitzacions mundials han fet denúncies que han portat a prohibir aquestes tradicions tot i que encara queden algunes zones on se segueixen practicant.

tampo unsplash

Unsplash

Per altra banda, al Japó, es té la creença que la menstruació interfereix en el sentit del gust, per tant, les dones no tenen capacitat de fer feines dins la cuina i han de cedir espais als homes. La pràctica totalitat dels xefs de sushi, de fet, ho són. Així, el xef Yoshikazu Ono va dir en una entrevista al The Wall Street Journal, l'any 2011, que "ser professional significa tenir un gust constant però degut al cicle menstrual, les dones tenen un desequilibri en el gust, i per això les dones no poden ser xefs de sushi". Tot i això, aquest fet estaria canviant i cada vegada hi ha més dones a les cuines de molts restaurants del país. 

A l'Afganistan hi ha la creença que dutxar-se durant la menstruació pot causar infertilitat, fet que provoca una pèrdua de dignitat. Per si fos poc, l'accés a productes com compreses, tampons o copes menstruals és deficient, fent així el procés menstrual més difícil. 

A l'Índia la menstruació està estigmatitzada. És un tema del qual no es parla. Moltes nenes fins i tot s'espanten quan veuen sang a les calces per primera vegada, pensant, fins i tot, que tenen una malaltia mortal o bé que una maledicció els ha caigut a sobre. 

regla unsplash

Unsplash

En moltes ocasions, el tabú neix de dogmes religiosos, recorden des de Sileu, que modelen la cultura de cada nació i cada religió. Espanya, però, tampoc no se n'escapa. El tabú encara hi està ben present. L'endometriosi, una malaltia que afecta moltes dones, costa molt de detectar degut al desconeixement i la vergonya perquè és un tema "que no es toca" o que no es toca prou. Així, les dones no obtenen el diagnòstic adequat.   

Quin paper hi té la copa menstrual?

La copa menstrual ha estat i és per a moltes dones un instrument d'autoconeixement, educació i apoderament. A més a més, ha generat que les empreses que venen copes es dediquin no només a donar informació sobre la menstruació, sinó sobre l'anatomia femenina, salut i higiene menstrual. 

Tot i que cada vegada és més popular, encara hi ha certes reticències a l'hora de fer-la servir o apostar pel canvi. Segons expliquen des de Sileu, la copa menstrual és segura pel cos i pel medi ambient. "Aquesta és una de les principals raons per les quals moltes dones han decidit deixar de banda altres productes que són altament contaminants i desprenen agents nocius per a l'organisme". Però davant l'ús de les copes sempre surt la típica pregunta de com netejar-la quan s'està en un lavabo públic. "La copa, en funció del flux que una tingui, pot durar fins a 12 hores. Això implica molta llibertat", explica la fundadora de Sileu, Viviana Quijano. Si pots accedir a un lavabo privat, es pot buidar i netejar amb una mica de paper o una tovalloleta humida", afegeix. "L'esterilització es fa al final de la regla, d'aquesta manera ja està preparada pel mes següent".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CopaMenstrual NaturcupColombia (@copamenstrualnaturcup) on

"La copa és una opció més recomanable que la resta. En el cas dels tampons, per exemple, fan mala olor i deixen anar unes fibres en mullar-se. Aquestes queden al canal vaginal i triguen dies en expulsar-se. De vegades, a més, aquests components poden fer que sagnis més i alterin la flora vaginal, i fins i tot, poden provocar un xoc tòxic". 

La majoria d'experts consultats constaten que cada dona ha de triar el mètode més còmode per a ella en funció de les seves característiques i l'edat i coincideixen que es poden fer servir totes les opcions. La diferència més important entre elles és el factor ecològic i econòmic.