La majoria d'experts coincideixen en el fet que per elaborar una vacuna per al coronavirus en condicions calen, de mitjana, uns 10 o 15 anys. En aquest sentit, cal recordar que s'han de passar diferents fases perquè una vacuna sigui segura. Les dues vacunes més avançades, fabricades per Moderna i Pfizer, requereixen dues dosis cada una. Moderna administra les dosis amb 28 dies de diferència, mentre que Pfizer ho fa amb 21.

Els investigadors que proven les vacunes estan esperant a veure com les persones s'infecten amb el virus i si menys persones que reben la vacuna s'infecten o s'infecten menys respecte d'aquelles a qui s'injecta placebo. L'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA) ha deixat clar aquesta setmana que voldrà dades de seguiment durant dos mesos després que els voluntaris rebin la segona dosi de vacuna per als assajos clínics. L'objectiu és buscar, precisament, aquesta seguretat i conèixer quins podrien ser els efectes adversos.

Vacuna és sinònim de normalitat?

Ara per ara, es calcula que podria haver-hi fins a 170 projectes de vacuna per al coronavirus. Els experts, però, coincideixen que les vacunes necessiten, normalment, uns dos anys i temps per produir-les amb certes garanties. Ara bé, alguns creuen que ja es podrà parlar d'una vacuna 'segura' en un termini de 12 o 18 mesos. Les vacunes, parlant en llenguatge planer, ensenyen al nostre cos com combatre el virus i l'ajuden desenvolupar anticossos. 

Per tant, han de garantir seguretat i passar una sèrie de filtres perquè, per aconseguir que el nostre cos sàpiga com combatre'l, se li administra una petita quantitat i es fa en persones sanes. D'aquesta manera, és important que superin les tres fases i una quarta posterior a l'obtenció de llicència. 

coronavirus test efe

Una infermera atén un treballador assistencial per fer-se proves de Covid-19 al carrer, als Països Baixos / Efe

Una vegada es tingui una vacuna efectiva caldrà produir-ne en grans quantitats perquè arribi a tothom. I és que per assolir la immunitat de grup cal que es vacuni un gruix important de la població. Si la majoria de la població no es vacuna, el virus continuarà propagant-se. Les estimacions suggereixen que hauria de ser entre el 60% i el 70% de la població immune perquè pugui proporcionar immunitat col·lectiva per interrompre la propagació del virus.

Garantir una vacuna per tothom

En aquest sentit, el Banc Mundial va anunciar la setmana passada un pla d'uns 12.000 mil milions de dòlars –uns 10.250 milions d'euros– que permetrà als països amb menys recursos comprar vacunes per al coronavirus per poder tractar fins a 2.000 milions de persones tan aviat com estiguin disponibles. La institució vol garantir que els països d'ingressos més baixos no es quedin fora, i precisament per aquest motiu està demanant als membres clau que donin suport a aquest pla durant els pròxims 12 o 18 mesos.

Tot plegat fa pensar que, entre els diferents projectes, la rapidesa amb la qual s'està treballant i una distribució que no es planteja fàcil, el 'retorn a la normalitat' no serà tan aviat com es voldria. 

A més, tal com recull la BBC Mundo, la immunitat natural sembla que podria durar poc. Durant mesos han circulat anuncis de possibles reinfeccions en diferents llocs del món. Avui, ja se sap de primera mà que les persones que han superat el coronavirus es poden tornar a infectar. Una possible explicació seria, segons es descriu en aquest mateix article, que igual que altres coronavirus que infecten a humans, la presència d'anticossos va desapareixent gradualment en el transcurs d'uns pocs mesos després de la infecció. 

Controlar l'eufòria

Les ganes, però, d'aconseguir una vacuna segura o tenir una data per a una vacuna en un horitzó pròxim pot fer que ens relaxem i en conseqüència deixem de banda algunes de les mesures que fins ara se seguien, constaten els investigadors del King's College London Jose M. Jimenez Guardeño y Ana María Ortega-Prieto  a l'article.

Així, insisteixen que hem d'evitar caure en un excés de confiança fer servir les mascaretes de manera correcta, rentar-se les mans freqüentment i mantenir la distància social. 

 

Imatge principal: Una infermera es prepara per fer proves al carrer de Covid-19, als Països Baixos / Efe