Es parla molt sobre com i quan es tindrà una possible vacuna per al coronavirus. També hi ha una cursa entre països per tal de ser el primer a registrar-ne una i distribuir-la. Però, què passarà després? De fet, Rússia assegurava aquest dimarts que hi ha actualment 26 vacunes en vies de desenvolupament al país, tot i que no se sap del cert en quina fase es troba cada una. Per altra banda, l'agència Reuters ha exposat que la Xina té, ara per ara, quatre vacunes Covid-19 en l'etapa final dels assajos clínics i que, almenys, tres d'aquestes ja s'haurien ofert a treballadors essencials sota un programa d'ús d'emergència que es va posar en marxa al mes de juliol. 

A més, el Brasil, que podria ser un laboratori de proves per a la vacuna, detalla que s'estan provant dues de les vacunes que es troben en una fase més avançada contra la infecció: la de la Universitat d'Oxford amb la farmacèutica AstraZeneca i la de l'empresa xinesa Sinovac.

Ara bé, hi ha més dubtes i incerteses que respostes ràpides i clares. "Em sento optimista i crec que tindrem una vacuna per a finals d'any o principis del 2021", detallava el director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, Anthony Fauci, en conversa amb el periodista de la CNN Wolf Blitzer. "Però no serà apagar i encendre l'interruptor. Serà gradual", insistia. "Tenir una vacuna no significa tenir una vacuna aprovada i distribuïda". 

Una vacuna ha de ser aprovada i autoritzada

En aquest sentit, detalla que qualsevol vacuna ha de ser aprovada i autoritzada per l'Administració de Drogues i Aliments dels EUA (FDA) i que és un procés que en circumstàncies normals pot tardar mesos o anys. Malgrat tot, s'ha promès un procés ràpid per a una vacuna Covid-19.

vacuna coronavirus Xina Efe

Vacuna xinesa per al coronavirus / Efe

I si surt una vacuna millor quan ja en portem una altra? Ens podrem vacunar més d'una vegada? Segons el director dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), el doctor Francis Collins, encara és massa aviat per parlar de les vacunes. "És possible", però, insistia. "Teníem una vacuna força bona per a l'herpes zòster i després en va arribar una que era molt millor. I tothom es va posar les dues", explicava a la mateixa CNN en un apartat de preguntes i respostes sobre el coronavirus.

I de fet, en aquesta mateixa línia hi ha certa "por" que una vacuna s'aprovi abans de superar totes les fases. Cosa que, segons Collins, no podria passar. En el cas dels EUA, "és possible que l'Administració d'Aliments i Medicaments pugui atorgar una autorització d'ús d'emergència, no una aprovació per a una vacuna experimental abans que es completi el seu assaig de fase 3".

Una opinió que, de fet, comparteixen dos excomissionats de la FDA, el doctor Mark McClellan i Scott Gottlieb. "És poc probable que una vacuna rebi l'aprovació completa i una àmplia distribució de manera immediata", comentaven. "En canvi, l'FDA probablement autoritzarà l'ús de vacunes en grups específics de persones amb risc alt i amb més possibilitats de beneficiar-se de la vacuna".

Què ha de fer una vacuna per ser aprovada?

Els científics remarquen la importància de superar totes les fases de les vacunes amb èxit. La fase tres d'una vacuna serveix per determinar-ne l'eficàcia i seguretat. Precisament per aquest motiu, la vacuna russa ha generat tants dubtes, perquè no ha estat testada en milers de persones com s'hauria de fer, segons coincideixen els experts. En un article de la BBC, els científics detallen que és "crucial que (la vacuna) superi la fase 3 abans de ser distribuïda". 

"D'aquesta manera s'obté més informació sobre la seguretat al mateix temps que s'aconsegueixen més dades sobre la capacitat real per protegir contra la malaltia", explica Ian Jones, professor de Virologia de la Universitat de Reading, al Regne Unit. Una vacuna "fins que no la proves amb un grup gran de persones no saps si generarà una resposta immune suficientment bona per protegir contra la malaltia". I a més, si no protegeix, "es corre el risc de donar falses esperances a la gent i que continuï la circulació del virus". 

Després de la fase 3, però, ve la fase 4. Els assajos de fase quatre, posteriors a l'obtenció de la llicència, verifiquen si la vacuna causa problemes o patologies estranyes. És possible que algun cas concret de raresa no s'arribi a detectar fins al pacient 1.000.000. És precisament per això que és tan important, detallen els experts, respectar totes les fases.

600 milions de dosis de vacuna per als EUA

"La gent no pot relaxar-se per tenir una falsa sensació de seguretat sabent que hi ha una vacuna a punt d'arribar", detallava també a la cadena nord-americana el doctor Marcus Plescia, director de l'Associació d'Oficials de Salut Estatals i Territorials. Tot i que els fabricants ja estan produint dosis de vacunes, es necessita temps i és probable que els EUA necessitin més de 600 milions de dosis de vacuna perquè tothom pugui rebre'n dues.

"No serà fins que entrem ben bé al 2021 que hi haurà centenars de milions de dosis i es necessitarà molta gent per vacunar un nombre tan elevat de persones. Es necessitaran mesos per vacunar prou persones per tenir una immunitat de grup", argumentava Fauci. Els diferents experts en salut pública consultats per la CNN coincideixen que els EUA no estan llestos per a una campanya de vacunació massiva com aquesta per controlar el coronavirus. 

rusia vacuna coronavirus EFE

Vacuna russa per al coronavirus / Efe

Segons els experts, qualsevol vacuna contra el coronavirus involucrarà nova tecnologia i un procés nou per a la distribució, administració i pagament, i constaten que no serà una vacuna com la de la grip, que se'n posa una dosi i ja no cal pensar-hi més. "Segurament es necessitaran dues dosis amb un mes de diferència i caldrà rastrejar i donar-hi seguiment". 

I després, què?

Les vacunes Pfizer i Modern de les qualsparlaven els experts s'hauran d'administrar en dues dosis i un mes de diferència. Després d'això, es necessiten gairebé dues setmanes perquè es desenvolupi la immunitat. Això fa que siguin sis setmanes des de la primera dosi. Però és clar, perquè hi hagi immunitat de grup cal que es vacuni un gruix important de la població.

Si la majoria de la població no es vacuna, el virus continuarà propagant-se. Les estimacions suggereixen que hauria de ser entre el 60% i el 70% de la població immune perquè pugui proporcionar immunitat col·lectiva per interrompre la propagació del virus.