Mans-distància-mascareta. El lema s'ha convertit en una constant per intentar frenar els contagis de coronavirus i mantenir-lo a ratlla. Les mascaretes, doncs són un element important i, tot i que al principi, no estava clar si podria ajudar o no a contenir l'expansió del virus, avui ja són d'ús obligatori en molts països.

Ara bé, tot i ser obligatòria hi ha gent que no la porta de manera correcta, ja sigui perquè no saben com posar-se-la o perquè creuen que no va amb ells. O potser són escèptics amb el virus o prefereixen passar-lo o viure-hi aliens. Sigui com sigui, en funció de com una persona porta la mascareta se'n poden extreure algunes conclusions pel que fa a la seva personalitat.

D'aquesta manera, segons un tuit que ha difós el compte @EUwatch, els que la porten ben posada, tal com es recomana dur-la són els que creuen en la ciència mentre que els que no en porten són més aviat negacionistes

Hi ha persones, però, que fan les coses a mitges. És a dir, es posen la mascareta malament o se la posen però només una mica. Com per exemple, els que treuen el nas per sobre. A aquells l'etiqueta que se'ls posa és la de no entendre la ciència. Finalment, hi ha la dels que creuen en la màgia, que són aquells que la fan servir com un protector de barbeta, i se la posen sota la boca. 

Les mascaretes i la immunitat

Una de les raons per les quals  seria un al·licient dur la mascareta de manera correcta és que mascaretes podrien donar, inadvertidament, immunitat fent que s'emmalalteixi menys pel virus, segons han publicat diversos acadèmics en una revista mèdica. Fa uns dies, el diari britànic The Telegraph, es feia ressò d'un article publicat a la New England Journal of Medicine que insistia en aquesta teoria no provada, tot i que prometedora, que l'ús de mascaretes podria ajudar a reduir la gravetat del virus i assegurar que una part important de les noves infeccions siguin asimptomàtiques. 

L'article detalla que hi ha una evidència creixent que la quantitat de virus a què una persona està exposada al començament de la infecció, la "dosi infecciosa" pot determinar la gravetat de la seva malaltia. De fet, un estudi publicat a The Lancet el mes passat va trobar que la "càrrega viral en el moment del diagnòstic" era un "predictor independent de mortalitat" en pacients hospitalaris. Per tant, l'ús de les mascaretes podria reduir la dosi infecciosa a la qual està exposada una persona i per tant l'impacte de la malaltia pel seu filtratge. 

Comencen a prohibir les mascaretes de tela

Mascaretes sí, però no totes. País Basc, València, Salamanca i altres comunitats han començat a prohibir i l'ús de mascareta de roba als hospitals i centres de salut. Alguns experts haurien assegurat a El Independiente fa uns dies que seria una decisió encertada ja que aquests espais són d'alt risc de contagi i moltes d'aquestes mascaretes no compleixen els requisits necessaris de protecció

Entres les comunitats que estan estudiant ara la petició, segons ressalta el mateix digital, són La Rioja o Canàries que demana una norma més genèrica per la que sigui obligatori "portar una mascareta homologada en centres sanitaris".