La cursa per la vacuna per al coronavirus ha rebut una bona dosi de realisme. Enmig de possibles pressions i nervis per ser els primers d'obtenir una solució per frenar l'impacte del coronavirus, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA) ha deixat clar que voldrà dades de seguiment durant dos mesos després que els voluntaris rebin la segona dosi de vacuna per als assajos clínics.

És a dir, algunes de les vacunes –es calcula que hi podria haver uns 170 projectes en marxa– que estan en fases més avançades, com la Pfizer i Moderna, s'hauran d'administrar en dues dosis amb un mes de diferència. Després d'això, es necessiten gairebé dues setmanes perquè es desenvolupi la immunitat. Això fa que siguin sis setmanes des de la primera dosi. 

Una guia de seguretat

D'aquesta manera, el president dels EUA, Donald Trump, que va voler prometre i pressionar per aconseguir una vacuna abans de les eleccions –3 de novembre– o el director executiu de Pfizer, que va insinuar que a finals d'octubre ja la tindrien llesta, hauran d'esperar. 

La FDA ha publicat una petita guia per als fabricants on adverteix que caldrà que proporcionin, com a mínim, dos mesos de dades de seguretat i seguiment després de vacunar els voluntaris. Fins i tot abans que la mateixa FDA concedeixi una autorització d'emergència per a una vacuna.

 vacuna coronavirus efe

Es creu que podria haver-hi fins a 170 projectes en marxa per trobar una vacuna per al coronavirus / Efe

"Les dades dels estudis de la fase 3 han d'incloure una duració mitjana de seguiment, com a mínim, de dos mesos després de completar el règim de vacunació per ajudar a proporcionar informació adequada per avaluar el perfil de risc-benefici d'una vacuna, incloent-hi els efectes adversos, casos de Covid i què passa en el període de respostes immunitàries adaptatives i de memòria a la vacuna", es podia llegir a la guia, i així ho recull la cadena nord-americana CNN.

Les vacunes més avançades

Les dues vacunes més avançades, fabricades per Moderna i Pfizer, requereixen dues dosis cada una. Moderna administra les dosis amb 28 dies de diferència, mentre que Pfizer ho fa amb 21.

Els investigadors que proven les vacunes estan esperant a veure com les persones s'infecten amb el virus i si menys persones que reben la vacuna s'infecten o s'infecten menys respecte d'aquelles a qui s'injecta placebo. 

La FDA també vol donar-se aquest temps de marge per comprovar si hi ha efectes secundaris i quins són.

Les fases de les vacunes

Com ja s'ha explicat en altres ocasions, les vacunes han de passar una sèrie de fases abans de rebre les corresponents autoritzacions perquè es puguin començar a fabricar i administrar. La més bàsica és la preclínica, en què els investigadors fan proves en animals per veure si aquests aconsegueixen desenvolupar una resposta immunitària. En una primera fase, s'administra a un petit grup de persones per tal de determinar si és segura i tenir més coneixements d'aquesta. 

En una segona fase, la vacuna s'administra a centenars de persones. En aquesta fase, els investigadors paren especial atenció en la seguretat i la quantitat administrada per desxifrar quina pot ser la dosi correcta. Finalment, en una tercera fase, la vacuna s'administra a milers de persones. Aquí ja es comencen a mirar, a part de la seguretat de la vacuna, els efectes secundaris estranys i l'eficàcia. Alguns dels participants en aquesta fase reben un placebo, és a dir, no se'ls subministra la vacuna. 

Després de superar totes aquestes fases, arriba la quatre. Els assajos de fase quatre, posteriors a l'obtenció de la llicència, verifiquen si la vacuna causa problemes o patologies estranyes. És possible que algun cas concret de raresa no s'arribi a detectar fins al pacient 1.000.000. És precisament per això que és tan important, detallen els experts, respectar totes les fases.