El passat mes de febrer, l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) va començar a estudiar la vacuna contra el coronavirus CureVac. Ara bé, el que havia de ser la cinquena vacuna aprovada a la Unió Europea ha portat males notícies. La farmacèutica alemanya ha comunicat que la seva vacuna només ha aconseguit un 47% per prevenir la malaltia en qualsevol grau de gravetat en un assaig de fase 3. La farmacèutica tenia expectatives més grans: "No s'han complert els criteris estadístics d'èxit", ha assenyalat la companyia en un comunicat enviat prop de les 11 de la nit.
CureVac fa servir la mateixa tecnologia que BioNTech-Pfizer i moderna, és a dir, l'ARN missatger. La principal diferència és, però, que no necessita conservar-se en temperatures tan fredes. La seva aprovació estava prevista per a finals de maig o principis d'aquest mes. Malgrat tot, la companyia va anunciar que presentaria dades sobre l'eficàcia a finals de juny. Tant l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com l'Agència de Medicaments dels EUA (FDA) consideren que el mínim d'eficàcia per autoritzar una vacuna contra el coronavirus és del 50%.
Dosis compromeses
Aquests resultats provoquen dubtes sobre els més de 400 milions de dosis que s'havien compromès a la Unió Europea. Els resultats s'han catalogat com a "decebedors" després que s'hagin detectat, com a mínim, 134 casos en un estudi de 40.000 voluntaris.
L'interès en aquesta vacuna havia augmentat encara més després que Janssen hagués anunciat que no podia garantir o produir l'entrega de les dosis acordades i també després de la polèmica amb AstraZeneca i els trombes i la falta de compromís a l'hora d'entregar les vacunes a temps.
L'avantatge principal
Tot i fer servir la tecnologia d'ARN missatger, com Pfizer o Moderna, es podia emmagatzemar en una nevera convencional. Segons detallava Reuters i se n'ha fet ressò 20 minutos, després de saber-se els resultats de l'eficàcia de les vacunes, les accions de CureVac ja han experimentat una caiguda.
Ara per ara, la UE té quatre vacunes aprovades: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. CureVac havia de ser la cinquena amb la intenció de reforçar la campanya de vacunació entre els països membres. Una campanya que va començar, de manera simbòlica, a tots els països el passat 27 de desembre.
Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una vacuna / Efe