Les grans companyies tecnològiques necessiten cada vegada més energia per continuar desenvolupant i oferint els seus sistemes d'intel·ligència artificial. Eines com ChatGPT, Copilot, Grok o Gemini consumeixen molta energia durant el seu entrenament i funcionament, de manera que han de buscar maneres de poder subministrar-la. Els experts asseguren que en uns anys no hi hauria la suficient al món.
Google, la responsable després de Gemini, ha trobat una possible «solució» als reactors nuclears. Poc abans d'acabar el 2024, es va donar a conèixer l'aliança entre el gegant d'Internet i Kairos Power, una empresa d'enginyeria especialitzada en energia neta, assequible i segura a través de petits reactors modulars (SMR, per les seves sigles en anglès).
Més recentment, Google va anunciar un acord amb Commonwealth Fusion Systems (CFS) per adquirir 200 megawatts d'electricitat de fusió neta de la primera central comercial de la companyia ARC, demostrant el seu compromís amb l'energia de fusió, la qual no produeix residus radioactius de llarga durada (a diferència de la fissió nuclear), i tampoc no produeix emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.
La planta ARC podria proveir a 150 mil llars|cases, aproximadament
Commonwealth Fusion Systems és una empresa nord-americana fundada el 2018 en Cambridge (Massachusetts), després d'una escissió de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) que està especialitzada en l'energia de fusió. El seu objectiu és construir una petita central d'energia de fusió basada en el disseny del tokamak l'ARC. Desenvolupat pel MIT, el seu disseny es caracteritza per ser compacte, potent i robust, utilitzant superconductors d'alta temperatura per generar camps magnètics intensos.
El pla és que la planta ARC s'ubiqui al comtat de Chesterfield (Virgínia) i que sigui la primera instal·lació d'energia de fusió a escala de xarxa del món. La companyia CFS afirma que començarà a generar electricitat a començaments de la dècada de 2030, pel que Google hauria d'esperar poc més de cinc anys per accedir als seus megawatts.
Quan sigui operativa, la planta ARC lliuraria 400 megawatts d'energia sense emissions de carboni, el que seria més que suficient per proveir aproximadament 150 mil llars|cases o grans centres industrials. L'acord contempla|preveu que Google rebi la meitat de la producció, a més de tenir l'opció de comprar electricitat de futures centrals elèctriques de l'ARC.
Per si fos poc, Google participa en una ronda de finançament no revelat per donar suport al treball|feina de l'empresa emergent CFS, encara que cap de les dues companyies no ha revelat detalls financers. "Estem entusiasmats de fer aquesta aposta a llarg termini en una tecnologia amb potencial transformador per satisfer la demanda energètica mundial i basar|recolzar a CFS en el seu esforç per assolir les fites científiques i d'enginyeria necessaris per aconseguir-ho", va comentar Michael Terrell, director d'energia avançada a Google.
CFS va recaptar 1.800 milions de dòlars en una ronda de finançament de Sèrie B el 2021, amb el suport de Google. Bob Mumgaard, director executiu de Commonwealth Fusion Systems, va afirmar que la nova ronda de finançament tindria una escala comparable. "És un senyal de demanda molt forta. Aquesta inversió ens permet realitzar part de la I+D que ens permetrà entrar en l'ARC amb més rapidesa", va dir Mumgaard.