Els 40 d'avui dia no són els d'abans, ningú no ho dubta. Arribar a la meitat de la vida –més o menys– pot significar endinsar-se en una etapa molt interessant, que sol permetre una llibertat econòmica i familiar més important, amb millors ingressos de mitjana, més confiança en un mateix i uns objectius més definits.

Però referent al físic, els 40 requereixen una preocupació més gran per la salut, així com la necessitat de dedicar més temps a la cura personal si es vol estar més sa i mantenir-se en bon estat. Un contratemps important en aquest sentit és que, a partir d'aquesta dècada, solen produir-se una sèrie de canvis en l'organisme que ens porta a una dificultat més gran a l'hora de mantenir el pes adequat, com és l'alentiment del metabolisme, o una certa pèrdua de massa muscular que s'accelera en les dècades posteriors.

La bona notícia és que totes aquestes qüestions tenen remei, perquè es poden prendre mesures per contrarestar aquests efectes de l'edat i aconseguir-se perdre pes en cas que sigui necessari. Aquests són alguns consells.

AmanidaA partir dels 40 anys convé anar prenent mesures per mantenir la línia

Reduir, però no eliminar els carbohidrats

Els carbohidrats són un combustible per al nostre organisme i encara que és cert que a partir dels 40 les necessitats diàries poden disminuir, els nutrients que aporten alens com els cereals, la fruita fresca, els cereals integrals o les patates són també molt aconsellables.

Per això, el millor consell és disminuir la quantitat que prenem diàriament, de manera que passin a ser un complement petit als plats, substituir els d'absorció ràpida (com el pa, les pastes blanques o els productes ensucrats) per altres d'absorció lenta (cereals integrals, verdures com la carabassa o altres aliments com la patata), però no abandonar el seu consum per complet.

Incloure més verdures

Les verdures han de constituir la part essencial del plat. Poden consumir-se en l'esmorzar, dinar i sopar i a partir dels quaranta és preferible reduir les que tenen una quantitat de midó més gran (com els pèsols, la carbassa, les patates o el blat de moro). Aporten una gran quantitat de vitamines i minerals, redueixen el risc de patir determinades patologies (com les cardiovasculars), produeixen sacietat, regulen els nivells de sucre en sang i ajuden a tenir una millor digestió.

No oblidar-se de les proteïnes

Per mantenir una bona salut muscular i aconseguir els objectius de pèrdua de pes, un no s'ha d'oblidar de les proteïnes. A partir dels 40, la recomanació és de prendre aproximadament 1,5 grams per quilo de pes, a través d'aliments com l'ou, el peix o la carn (preferiblement blanca, vermella només un o dos dies a la setmana).

No posar-se a dieta

Als 40 ja no hi ha dietes que valguin. Del que es tracta és d'assumir una sèrie d'hàbits d'alimentació que s'han de complir la major part dels dies amb algunes excepcions. Eliminar gairebé totalment els aliments altament processats, els que tenen una elevada càrrega glucèmica i els greixos saturats. Es tracta d'adoptar una mentalitat d'equilibri i no tant de privació.

DietaPosar-se a dieta a partir dels 40 no té sentit

Fer exercici d'alta intensitat

N'hi ha prou amb uns minuts al dia d'exercici d'alta intensitat per obtenir múltiples beneficis. En augmentar la massa muscular, s'aconsegueix augmentar la despesa energètica fins i tot en repòs, per la qual cosa pot ser més fàcil perdre pes.