El NHS Trust de la Universitat de Warwick i els Hospitals Universitaris de Coventry i Warwickshire (UHCW) del Regne Unit han realitzat un estudi el resultat del qual ha revelat que les persones majors de 60 anys que pateixen obesitat poden perdre una quantitat equivalent de pes que les persones més joves utilitzant només canvis en l'estil de vida.

L'estudi científic ha deixat clar que l'edat no és una barrera a l'hora de perdre pes. Les troballes es basen en l'anàlisi dels registres de pacients d'un servei d'obesitat en un hospital i s'han publicat a la revista Clinical Endocrinology.

BásculaLes persones grans poden perdre el mateix pes equivalent que les joves

L'estudi

Els investigadors van seleccionar aleatòriament 242 pacients que van assistir al servei d'obesitat entre 2005 i 2016, i van comparar dos grups (els menors de 60 anys i els d'entre 60 i 78 anys) per la pèrdua de pes que van aconseguir durant el seu temps dins del servei.

Es va mesurar el pes corporal de tots els pacients abans i després de les intervencions en l'estil de vida administrades i coordinades dins del servei d'obesitat, i es va calcular el percentatge de reducció del pes corporal en ambdós grups. En comparació, els dos grups van ser estadísticament equivalents, i els de 60 anys o més van reduir de mitjana el seu pes corporal en un 7,3% en comparació amb una reducció de pes corporal del 6,9% en els menors de 60 anys.

El programa hospitalari va utilitzar només canvis basats en l'estil de vida adaptats a cada pacient individual, centrant-se en els canvis dietètics, el suport psicològic i l'estímul a l'activitat física. La majoria dels pacients remesos al servei d'obesitat eren obesos mòrbids amb un Índex de Massa Corporal (IMC) superior a 40.

Segons un dels investigadors, "la pèrdua de pes és important a qualsevol edat, però a mesura que envellim, és més probable que desenvolupem les comorbiditats de l'obesitat relacionades amb el pes. Moltes d'aquestes són similars als efectes de l'envelliment, pel que es podria argumentar que la rellevància de la pèrdua de pes augmenta a mesura que envellim, i això és una cosa que s'ha d'acceptar."

Dona amb obesitatLa pèrdua de pes és sempre important, però ho és més a mesura que s'augmenta d'edat

Existeix una creença bastant arrelada sobre que la pèrdua de pes no és rellevant per a les persones grans, així com conceptes erronis sobre la capacitat reduïda de les persones grans per perdre pes mitjançant la modificació de la dieta i l'augment de l'exercici físic. De la mateixa manera, una part important de les persones grans senten que els serveis hospitalaris per a l'obesitat no són per a ells, quan no és ni de bon tros així. L'edat no hauria de ser una barrera per al control de l'obesitat en l'estil de vida i en lloc de posar barreres perquè les persones grans accedeixin als programes de pèrdua de pes, s'hauria de facilitar aquest procés de manera proactiva.