La vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, s'ha reafirmat en què té la "seguretat democràtica" que hi haurà un nou govern de coalició de les esquerres a Espanya i considera que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no té cap possibilitat d'èxit en una hipotètica investidura. A més, avisa al líder 'popular', el més votat en les eleccions del 23-J, que el seu lideratge "s'apaga". En una entrevista al diari italià La Repubblica, Díaz ha apuntat sobre les condicions de l'independentisme català per donar el seu suport a una eventual investidura de Pedro Sánchez —JxCat fins ara ha demanat amnistia pels implicats en l'1-O i referèndum d'autodeterminació— que "en democràcia sempre ha d'existir el màxim respecte a la legalitat vigent i, per descomptat, a la Constitució".  

Díaz també ha expressat el seu "orgull" pel fet que Espanya hagi "guanyat a la barbàrie" i frenat en les urnes una possible aliança del PP amb Vox. "Estic molt orgullosa del que ha passat a Espanya, perquè són les primeres eleccions en molt de temps a Europa en les quals el futur ha vençut al passat. El poble espanyol ha dit en veu alta que no vol tornar enrere", ha presumit, contrastant aquesta situació amb la qual viu Itàlia, a la qual es refereix com "un laboratori de proves per a la dreta i l'extrema dreta", amb la ultradretana Giorgia Meloni al govern. 

Frenar l'"onada reaccionària" a Europa

Yolanda Díaz, a més, ha presentat el resultat de les eleccions del diumenge com a avantsala del que, segons el seu pronòstic, ocorrerà en les eleccions europees de l'any que ve quan confia que també es freni l'"ona reaccionària" a Europa. "Aquí hem demostrat que se'ls pot derrotar, i també ocorrerà a Europa", ha dit en l'entrevista al diari italià. En aquest context, ha assegurat que Feijóo "no té cap possibilitat" d'arribar a la Moncloa. "Va ser derrotat democràticament el diumenge passat i crec que les seves possibilitats d'èxit són nul·les. Aquest partit que ara proposa pactes d'Estat és el mateix que fa anys que veta la renovació del poder judicial. El lideratge de Feijóo s'apaga avui al meu país", ha sentenciat.

I és que Díaz diu tenir la "seguretat democràtica" que la coalició progressista podrà reeditar el Govern. "Els espanyols van votar el diumenge i van validar la política del Govern de coalició. És més, ens han dit que volen que es facin més passos", ha emfatitzat. En aquest context, ha cridat a les forces "progressistes i democràtiques" del país a "estar a l'altura" i "garantir" investidura de Pedro Sánchez. "Vull transmetre tranquil·litat: la situació és complexa, però la política és diàleg i arribar a acords, fins i tot amb formacions que no pensen com nosaltres", ha garantit.

Negociar amb discreció 

Preguntada sobre quins marges de diàleg existeixen amb l'expresident català Carles Puigdemont i Junts, els vots dels quals són decisius, i que fins ara han posat com a condició per a aquest eventual suport l'amnistia i un referèndum d'autodeterminació, Díaz ha posat èmfasi en el fet que "el diàleg és la clau de tot". "[El diàleg] ha de ser serè i basat en el respecte —ha afirmat—. Hem de moure'ns amb discreció, analitzar el punt de partida, tots sabem que el nostre punt de vista és diferent del seu, i veure quines possibilitats hi ha de trobada. És la nostra responsabilitat trobar la manera d'arribar a un acord".

Díaz ha recordat que Sumar ja ha encarregat a l'exdiputat Jaume Asens que estableixi un diàleg amb les formacions catalanes i ha incidit que treballaran "amb discreció". En aquest sentit, ha refusat valorar les condicions que Junts ha plantejat com a punt de partida, l'amnistia dels implicats de l'1-O i un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. "No valoraré cap posició, a mesura que avancin les converses podrem expressar-nos", s'ha limitat a dir, recalcant, que "en democràcia ha d'existir sempre el màxim respecte a la legalitat vigent, i per descomptat a la Constitució".