Les eleccions europees se celebraran entre els dies 6 i 9 de juny de 2024, segons ha anunciat aquest dimecres la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, a través d'un missatge a les xarxes socials. Previsiblement, a Espanya els comicis haurien de tenir lloc el 9 de juny, si es manté la decisió que siguin un diumenge, com és costum. Metsola ha instat a votar "per decidir quina direcció prendrà Europa" i ha afirmat que "en aquests moments la democràcia europea és més important que mai". Les dates han estat escollides pels ambaixadors dels 27 estats membres de la Unió Europea i es faran oficials la setmana vinent, quan els ministres donin el vistiplau a la decisió.

En total, més de 400 milions de votants estan cridats a les urnes per escollir els 705 diputats del Parlament Europeu. Les anteriors eleccions, celebrades el maig de 2019, van comptar amb una participació del 50,6%, una participació baixa, però set punts més respecte a les del 2014.

Urna eleccions europees 26 M Sergi Alcàzar
Urna eleccions europees 26M / Foto: Sergi Alcàzar

Metsola insta a anar a les urnes

La presidenta del Parlament Europeu ha afirmat en el vídeo d'anunci de les dates oficials que la Unió Europea "no és perfecta" i "està constantment evolucionant", pel qual ha instat els ciutadans europeus a prendre partit als comicis i "decidir quina Europa volem veure" i "quina direcció ha de prendre la Unió". També ha assenyalat que la democràcia europea ara mateix "és més important que mai". 

roberta metsola ursula von der leyen ue - Philipp von Ditfurth / Europa Press
Roberta Metsola i Ursula Von Der Leyen / Foto: Europa Press

Segons Metsola, el món està canviant i "hem de canviar amb ell, ens hem de reformar". La política conservadora maltesa ha dit que "no podem tenir por del canvi, sinó que hem d'abraçar-lo" i ha afirmat que la Unió Europa continuarà "escoltant, explicant i servint". "No et perdis les pròximes eleccions europees, sigues part de l'exercici democràtic més gran d'Europa", ha conclòs la presidenta del Parlament Europeu