El somni d'una majoria absoluta de la dreta i la ultradreta a l'Estat espanyol s'ha esvait. Vox, el partit liderat per Santiago Abascal, ha aconseguit 3.032.253 vots a les eleccions generals 2023, que es tradueixen en un total 33 escons i se situa com la tercera força més votada. Això no obstant, ha perdut 19 escons, gairebé la meitat dels assolits en les eleccions del 2019, i ja no és vital per governar amb majoria amb el popular Alberto Núñez Feijóo i expulsar Pedro Sánchez de la Moncloa.

La campanya de Vox centrada assegurar que pot controlar la immigració irregular a l'Estat espanyol i contra Catalunya ha recollit els seus fruits; però el PP s'ha endut la majoria dels vots que ha perdut, a més dels del partit de Ciutadans, que no s'hi ha presentat. El Congrés dels Diputats té 350 escons i la majoria per governar són 176. Els 33 escons de Vox més els 136 del PP sumen 169 escons, set per a poder govern en coalició la dreta i l'extrema dreta.

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Escrutini del Congrés i el Senat

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023 a Catalunya, DIRECTE | Escrutini del Congrés i el Senat 

A les primeres eleccions que Vox va aconseguir entrar a la cambra baixa va ser a les generals d’abril de 2019, on va obtenir 24 escons. Set mesos després, a les eleccions generals de novembre de 2019, el partit d'Abascal va aconseguir un milió més de vots (va passar dels 2.688.092 als 3.656.979) i van saltar de 24 a 52 diputats en el Congrés de Diputats, sent la tercera força més votada.  En aquestes eleccions, Vox ha tocat sostre i ha reculat.

Pel que fa al Senat, Vox tenia 2 senadors amb les passades eleccions, i amb el 89% dels vots escrutats, per ara no en té cap.

Abascal critica el PP

Abascal ha arribat a les set de la tarda a la seu del partit, al carrer Bambú de Madrid, per seguir l'escrutini de la nit electoral, al costat dels seus assessors i els membres del Comitè Executiu Nacional i els primers candidats al Congrés per Madrid. Un cop coneguts els resultats, el líder de Vox ha felicitat Núñez Feijóo perquè "és el guanyador de les eleccions", però l'ha criticat obertament per no voler "un govern del canvi", és a dir, amb el partit ultra i "no anar als debats electorals, i considerar les eleccions guanyades".

El líder de Vox ha alertat que el PSOE pot "bloquejar la investidura de Núñez Feijóo", i que pot governar "amb els comunistes, els separatistes colpistes i els terroristes", i ha denunciat que des de "tots els mitjans s'ha demonitzat a Vox". El líder del partit ultra ha manifestat que estan preparats "per anar a l'oposició o per repetir eleccions".

 El partit, que ha vetat TV3 en el seu final de campanya, detalla que s'han acreditat a la seva seu 130 periodistes de 82 mitjans nacionals i internacionals, procedents de França, Itàlia, Alemanya, el Japó, Àustria i Anglaterra. 

 

 

Abascal no serà vicepresident

Abascal ha endurit el seu discurs en la campanya i ha assegurat que aplicaria un 155 més estricte a Catalunya, que el que va aplicar el PP, el 2017, després del Referèndum d'Autodeterminació de Catalunya i la declaració d'independència, suspesa pel mateix president Carles Puigdemont en témer greus represàlies per a la ciutadania. Això no obstant, el líder del partit ultra aspirava a ser vicepresident amb el govern liderat pel popular Núñez Feijóo. Per contra, el popular ha suavitzat el seu discurs i ha intentat que els espanyols el votessin per governar sol, sense necessitar la crossa de Vox, com ha passat al País Valencià, amb mesures contra el català i la seva retirada com a llengua vehicular a les escoles.

 

Un vividor dels càrrecs públics

Nascut el dia de la República, el 14 d’abril de 1976 a Bilbao, Santiago Abascal ha viscut en un ambient polític dretà. El seu avi va ser alcalde en el franquisme en el municipi alavès d’Amurrio, on es va criar, i el seu pare va ser d’Alianza Popular i dirigent del PP d’Àlava, i per això Abascal s’hi va afiliar. Llicenciat en Sociologia, Abascal viu de càrrecs institucionals des dels 23 anys. Es va afiliar al PP, i va ser diputat al Parlament basc. Casat dos cops i divorciat, el 2010 va anar a Madrid, on el va col·locar Esperanza Aguirre a la Comunitat de Madrid. El 2013 deixa el PP i funda Vox, partit del qual és president des del 2014. La seva ideologia és negacionista del canvi climàtic o de la violència de gènere, antiinmigració, antifeminsta. 

En la campanya a Catalunya, s'ha registrat diversos incidents i fins i tot del seu líder, Ignacio Garriga, ha estat denunciat per un activista per amenaces en un acte a Badalona.