La candidatura d'En Comú Podem a Barcelona ha viscut aquest divendres un autèntic terratrèmol, quan el cap de llista, Jaume Asens, ha anunciat que no es tornava a presentar i que abandonava la política institucional. La decisió d'Asens ha coincidit amb el debat que s'havia obert en les últimes hores sobre la continuïtat de l'advocat, perquè un sector del partit ha defensat rellevar-lo per Aina Vidal, que és diputada des del 2015. Finalment, s'ha imposat aquesta segona opció, i Asens ho ha acatat i no ha volgut obrir polèmica.

En els agraïments a la carta de comiat, Asens no ha fet menció directa a la líder de Sumar, Yolanda Díaz, però sí a la fins ara alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i al fundador de Podemos, Pablo Iglesias. "Vull agrair l'acompanyament de totes les persones amb les quals he treballat aquests anys colze a colze tant a l'Ajuntament de Barcelona com al Congrés dels diputats. I molt especialment a l'alcaldessa Ada Colau i a l'exvicepresident Pablo Iglesias. Sense la seva empenta i confiança, no hauria decidit mai fer un pas endavant", ha apuntat.

Asens ha indicat amb to diplomàtic que plegar de la política institucional "era la millor decisió" perquè hi ha persones que poden liderar els comuns a Madrid "millor que jo mateix en el nou cicle que s'obre". S'ha referit en aquest aspecte a la participació en la candidatura de Sumar de partits com Més per Mallorca o Compromís. "Ningú és imprescindible. Hi ha moments que cal saber fer un pas al costat per deixar que altres lideratges, que poden connectar millor amb els nous temps, prenguin el relleu i anteposar els interessos col·lectius als individuals", ha remarcat. I ha subratllat que a partir d'ara "treballarà des de la base" perquè la política "no s'acaba en les institucions". "Vaig començar el meu compromís polític en els moviments socials i continuaré des d'allà la lluita per construir una societat més republicana, ecologista, feminista lliure i justa", ha afegit. Asens, de perfil sobiranista, va ser l'advocat que va recomanar al conseller a l'exili Toni Comín l'advocat Gonzalo Boye, per assessorar els exiliats. 

Asens ha donat suport a la candidatura d'Aina Vidal, de qui diu que "ve de les lluites sindicals i sap el que és treballar dur". I ha atribuït la necessitat de fer el relleu al seu convenciment "que el futur serà feminista o no serà". "L'onada feminista ha vingut per quedar-se. Ara és el temps del protagonisme de les dones", ha assegurat. Després d'Aina Vidal, aniran a la llista Gerardo Pisarello i Gala Pin.