Continuen les declaracions creuades entre ERC i Junts davant la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Els republicans fa setmanes que demanen que els seus socis de Govern nomenin una nova presidència del Parlament, quelcom que els hi correspon a ells tal com van pactar en l'acord de govern. Ara mateix, és l'exconsellera de Salut, Alba Vergés, qui assumeix les funcions de la presidència, però ha estat de les primeres que ha demanat a Junts que proposin un nou nom. També ho ha fet el president Pere Aragonès, demanant d'acabar amb la interinitat que desprestigia la institució. Des de Junts, però, s'hi neguen i reiteren un cop rere l'altra que la seva presidenta és Laura Borràs. Ara ha estat la consellera de presidència, Laura Vilagrà, qui ha demanat al partit de Jordi Turull que canviï de posició i ho faci tan aviat com es pugui, assegurant que Esquerra només pactarà amb ells una nova presidència, descartant qualsevol altra opció amb la resta de partits. 

En una conferència sobre Joan Fuster a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) aquest dilluns, ha dit, en sintonia amb el president Aragonès, que l'actual situació d'interinitat "no té sentit" i que no afavoreix en res la institució. Per això, ha apel·lat a Junts a canviar de parer i els ha recordat que ERC "sempre compleix els pactes", ja que aquest repartiment va quedar aprova en l'acord de Govern. "No ens plantegem cap altra opció", ha afegit tot responent a la proposta del PSC.

Concretament, el líder de l'oposició i primer secretari del PSC, Salvador Illa, havia demanat tan sols unes hores abans, que s'activin "altres mecanismes", davant el que ell considera un immobilisme de Junts, per substituir Borràs durant la primera quinzena de setembre amb el començament del nou curs polític. En contra del que ha expressat Vilagrà, Illa també ha reclamat que no prevalgui la lògica de pactes entre ERC i Junts, quelcom que la consellera ha descartat de totes totes: "Junts tindria la iniciativa i la volem respectar", ha afegit.

Pressupostos del 2023 amb PSC? 

Illa també s'ha ofert per a negociar els pressupostos del 2023, una proposta "seriosa", segons ha remarcat el cap de l'oposició. Però Vilagrà s'ha mostrat taxativa, ensorrant la voluntat del líder dels socialistes:  "Tenim un pacte de governabilitat, uns acords previs i uns socis prioritaris", en referència a Junts i la CUP, que ja ha dit que serà complicat que aquests pressupostos s'aprovin amb el seu vot a favor. La diputada cupaire Eulàlia Reguant ja ha advertit que pel Govern, els socis efectius són PSC i Comuns. "Ens situem amb els socis habituals i no ens plantegen canviar", ha remarcat, no obstant, Vilagrà.