Continua la insistència d'Esquerra perquè Junts substitueixi Laura Borràs com a presidenta del Parlament després de la seva suspensió a finals de juliol arran del cas de la Institució de les Lletres Catalanes, tot i que els seus socis de Govern s'hi continuen negant. Ara, ha estat el torn del president del Govern, Pere Aragonès, que ha advertit que una "interinitat que tingui una durada molt llarga" al capdavant de la presidència del Parlament "no és bona", en una entrevista a l'ACN. Per això considera que "la millor forma" per a evitar-ho és "l'elecció d'una nova presidència", quelcom que correspon a Junts.

Borràs i Aragonès no han parlat des de la suspensió 

El cap del Govern no ha tornat a parlar amb Borràs un cop ha estat suspesa. De fet, l'últim cop que va conversar-hi va ser en el darrer ple, la setmana prèvia a la decisió de la Mesa d'aplicar-li el 24.5 del reglament. Aragonès, que també és el coordinador nacional d'ERC, ha sostingut que el millor que hauria pogut passar és que Borràs decidís apartar-se 'motu proprio', "per protegir la institució i intentar deixar tan neta com sigui possible la seva defensa judicial". No va ser així i Aragonès ha defensat que el reglament existent s'ha d'aplicar. 

Aragonès ha insistit que tant Borràs com el partit coneixien la decisió que els republicans prendrien a la Mesa abans que el TSJC enviés a judici a Borràs. "N'havíem estat parlant, i havíem demanat insistentment que s'apliqués el 25.2 –en què la suspensió la demana el mateix diputat afectat—. Si no, [vam dir que] demanaríem l'aplicació del 25.4, perquè el reglament s'ha d'aplicar", ha argumentat. Aquest apartat fixa que la Mesa "ha d'acordar la suspensió de drets i deures parlamentaris de manera immediata" un cop sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral en casos d'acusació per delictes vinculats a la corrupció.

Demana a Junts que compleixi l'acord de Govern 

Aquesta mateixa setmana, amb la tornada de vacances del Parlament, Junts va demanar a la Mesa que reconsideri l'acord sobre la suspensió i apunten que aquesta petició servirà per "esgotar tots els recorreguts administratius" abans d'obrir la via judicial a Europa. "Ells prenen les decisions que consideren oportunes, i nosaltres ho respectem", s'ha limitat a dir Aragonès. ERC ja ha avançat que els seus membres a la Mesa (Alba Vergés, que ara assumeix les funcions de presidenta, i Rubén Wagensberg) seran "coherents" amb la decisió de suspendre Borràs.

El president, però, no veu bé que les institucions estiguin "en una situació d'interinitat forçada", com l'actual, i per això considera imprescindible que Junts doni compliment a l'acord entre els dos partits, segons el qual la presidència parlamentària els correspon. Així, demana que plantegin un mecanisme perquè el lideratge del Parlament se segueixi exercint per part d'un diputat del seu partit: "La millor forma per a evitar aquesta interinitat és l'elecció d'una nova presidència del Parlament. I que, en tot cas, si després del judici Laura Borràs és absolta, se la pugui restituir".