La CUP no es veu el soci preferent del Govern, ni ara ni en cap moment de la legislatura, ja que els "socis efectius" de l'executiu català són en realitat els comuns i el PSC. Així ho ha defensat la portaveu dels cupaires al Parlament de Catalunya en una entrevista a Efe, refredant d'aquesta manera la possibilitat de pactar els pressupostos de la Generalitat de 2023. Es tracta, llavors, d'una advertència a Pere Aragonès, ja que dimarts passat va avançar que buscarà el suport de la CUP i els comuns als propers pressupostos catalans. Els anteriors es van acabar aprovant amb el no dels anticapitalistes i gràcies al suport dels de Jéssica Albiach. 

Segons Reguant, més enllà de les paraules que utilitzen ERC i JxCat, "a l'hora de la veritat, la CUP mai no ha estat el soci preferent" del Govern, perquè l'executiu que presideix Aragonès "sempre ha triat al PSC o als comuns" com a "socis efectius" per aprovar projectes clau de la legislatura. En aquest sentit, la petició expressa de la CUP al Govern per negociar els pressupostos és que aparqui l'"agenda" de Foment del Treball, que "abandoni macroprojectes que no porten enlloc" i "reprodueixen les polítiques sociovergents realitzades en els últims quaranta anys", que s'oposi a l'"agenda del retrobament" que abandera el govern de Pedro Sánchez i que resolgui qüestions com els desnonaments.

Alhora, també ha reclamat a ERC i Junts que apostin per l'atenció primària en la sanitat pública i afrontin el conflicte amb el sector educatiu a Catalunya. "Si el Govern no aborda res d'això i continua com fins ara, llavors això voldrà dir que ja ha triat quins són els seus socis efectius, i que són els de sempre, no la CUP", ha raonat Reguant. 

Un acord d'investidura que no es compleix 

La portaveu de la formació també ha denunciat que l'acord d'investidura signat entre ERC i la CUP no està sent respectat. Segons el seu parer, el Govern ha "anat pel camí contrari" al que es va establir després de les eleccions del 14-F, al  no "afrontar les emergències" de Catalunya sense estar pendent del "que digui el Tribunal Constitucional, que defensa els interessos de les elits, els oligopolis i l'Ibex-35". El Govern "ha optat per atenuar el conflicte, fer-lo desaparèixer, amagar-lo sota el llit, i això provoca que res no canviï en aquest país i que se segueixin fent les mateixes polítiques", ha resumit.

Contra la proposta d'eliminar l'Impost de Successions 

Alhora, sobre la proposta de JxCat d'eliminar l'Impost de Successions, ha alertat que "modificar tributs per acabar beneficiant a les elits és una pràctica molt normal dels partits de dretes" i ha recordat que el que vol la CUP és que els impostos "siguin molt més redistributius, perquè paguin més els qui més tenen". 

"Estem a l'espera que el Govern expliqui les seves prioritats, i si aquestes comporten uns pressupostos continuistes respecte als de 2022 i volen seguir en la mateixa línia, que no comptin amb nosaltres", ha advertit. Amb tot, però, per a Reguant, "és impossible" que uns pressupostos continuistes "puguin comptar amb el suport de la CUP, perquè reproduirien les polítiques que han portat a la situació actual".