El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha anunciat que pel que fa als pressupostos "encara no hem tingut cap contacte amb ERC". No obstant això, el cap de l'oposició ha donat la mà als republicans i els ha confirmat que ell va "de debò". Uns comptes, els quals el Govern té la intenció de tenir-los aprovats el gener de 2023. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Illa ha dit que la seva proposta és seriosa i que farà tot el possible perquè a la reunió de l'executiva del PSC del dilluns vinent, el seu partit vulgui negociar i arribar a una entesa amb Esquerra Republicana. Seguint aquesta línia, ha reconegut que "potser no és el que més li convé al PSC en lògica partidista", però ha resolt contundentment afirmant que "és el que necessita Catalunya". Uns pressupostos que, segons ha validat, demana d'un consens el més ampli possible. "Tenir pressupostos és un bon senyal per a tothom i, sobretot, per al sector econòmic, però em pregunto si el president Aragonès hi està disposat", ha conclòs Illa.

En relació amb la desjudicialització de la política, el primer secretari del PSC ha comentat que "cal modificar el codi penal per afrontar una reforma del delicte de sedició". Almenys la seva opinió personal, ha matisat, apunta cap a aquesta direcció. El cap de l'oposició al Parlament ha exclamat que és de "sentit comú" prendre nota sobre l'experiència "dolorosa" de l'octubre de 2017 i, a partir d'aquí, fer una reflexió sobre el delicte de sedició. Illa ha afirmat que és necessari homologar aquests tipus penals a les democràcies europees més avançades. A més a més, ha afegit que "diversos estudis de l'àmbit acadèmic apunten en aquesta línia". Per últim, però, ha recordat que aquesta reforma penal no correspon exclusivament al govern de Pedro Sánchez, sinó que cal una majoria al Congrés dels Diputats.

L'afer Laura Borràs

A hores d'ara, la situació quant a la presidència del Parlament, Junts ha deixat clar que no proposarà cap candidat per substituir la presidenta suspesa Laura Borràs, mentre que Aragonès ha instat els seus socis de govern a proposar una alternativa. Davant d'això, Illa ha afirmat a Catalunya Ràdio que el Parlament de Catalunya necessita una presidència en plenes facultats i plenitud de funcions. De fet, el cap de l'oposició ha fet constar el seu acord amb les declaracions d'Aragonès de reemplaçar Borràs al més aviat possible. "És una tasca no només de Junts, sinó de tots els 135 diputats i diputades del Parlament. Ha de premiar la lògica institucional en tots els grups polítics" ha sentenciat, afegint que respecta la presumpció d’innocència de Laura Borràs. Malgrat tot, Illa ha explicat que va trucar-li per demanar a la presidenta suspesa que fes un pas al costat.

Repreguntat per aquesta polèmica que ha marcat l'agenda política de l'agost a Catalunya, Illa ha manifestat que "cap pacte pot estar per sobre de la institucionalitat del Parlament de Catalunya". Sobre les pautes a seguir, ha dit que "no es pot tenir una presidència interina", per la qual cosa "el PSC ajudarà a fer que canviï aquesta lògica institucional i esperem que es faci en la primera quinzena de setembre". Els mecanismes per restituir la institució passen pel Parlament que escull a través d’una majoria parlamentària el candidat o candidata. "Cal buscar-la i trobar-la per fer-ho efectiu. Així no se subordina la institucionalitat parlamentària a acords de partits polítics, perquè la ciutadania no ho mereix", ha emfatitzat l'exalcalde de la Roca del Vallès.

Errors del socialisme l'octubre de 2017

Qüestionat pels errors que el socialisme va cometre l'octubre de 2017, Illa ha reconegut que no li agrada fer gaire reflexió sobre el que va ocórrer ara fa cinc anys. Tot i això, el polític ha aclarit que si hagués de subratllar un error del seu partit seria "no haver posat prou esforços a avisar sobre les conseqüències del que estaven duent a terme". "Ho hauríem d’haver alertat amb més contundència, però ara hem de mirar endavant", ha finalitzat Salvador Illa. Sobre altres qüestions que afecten Borràs com la polèmica que va protagonitzar en l'homenatge el 17-A, ha matisat que no vol burxar més sobre l’actitud de la presidenta suspesa en l’homenatge a les víctimes.

Aliances amb els comuns

En línia a les enquestes que li pronostiquen una victòria parlamentària, l'ara cap de l'oposició ha comentat que "toco de peus a terra, perquè no s’ha de governar mirant les enquestes". Ha afirmat que "a hores d’ara no estic en aquesta situació. Ara em centro a generar alternatives davant d’aquest govern que, des del respecte, no funciona". Sobre quin és el partit amb el qual els socialistes s'hi entendrien millor ha dit que "el PSC se centra a fer un projecte coherent i amb els Comuns ens entenem molt bé, perquè ja governem a d’altres llocs i funciona bé", ha reconegut Salvador Illa.